Zara pressar gravida hårt: ”Tog ingen hänsyn”

Publicerad 2024-04-10

Zara sänker löner i tysthet, tvingar gravida att jobba för hårt och trixar med kontrakt och semestrar.

En ex-anställd fick för lite pengar och klagade:

– Då tog två kostymklädda herrar från Spanien in mig i ett litet rum och frågade ”do we have a problem?” Jag blev livrädd, säger hen.

200 sekunders granskning av Zara, som ingår i världens största klädkedja Inditex, visar att de anställda inte kan lita på arbetsgivaren.

– Ingen fick ta semester. Anställda behövs på sommaren, så det gick inte. En äldre spansk kvinna hade aldrig haft semester. Hon var i 55-årsåldern och hade fortfarande första steget i Handels lönetrappa. Trots att hon jobbat i företaget i 20 år, säger en ex-anställd.

39 anställda och ex-anställda berättar för Aftonbladet om fifflet, och hoten om man klagar:

– Man fick skriva upp sina timmar på papper med blyerts. Det skulle vara blyerts. Sedan saknades det pengar i lönen, vilket jag frågade om. Det ledde till att två kostymklädda herrar från Spanien tog in mig i ett litet rum och frågade ”Do we have a problem?” Jag blev livrädd. Sedan fick jag inte förlängt, berättar en ex-anställd.

”Tjatade i månader”

– Man skrev timmarna för hand. De kunde sudda ut timmarna och fuskade med lönen, säger en annan ex-anställd.

”Det är väldigt problematiskt med löner och lönespecifikationer. Allt sker för hand och lönerna blir ofta fel”, säger Daniel Karakas, ombudsman på fackförbundet Handels i Göteborg.

Daniel Karakas, ombudsman på fackförbundet Handels i Göteborg, säger:

– Det är väldigt problematiskt med löner och lönespecifikationer. Allt sker för hand och lönerna blir ofta fel.

– Du vabbar i två dagar och kommer tillbaka och jobbar, men i systemet har du vabbat i fem dagar, säger Karakas.

En anställd säger:

– Lönerna är en katastrof. Har du inte stenhård koll så märker du inte att företaget plötsligt sänkt lönen en månad. En tjej som facket hjälpte fick 8 500 kronor. En månad hade de sänkt de timlönen 2:50, sen höjt de till rätt nivå, nästa månad sänkt 3 kronor. Och så vidare. Det var jättesvårt att reda ut.

– Flera fick inte lön för arbetade tider. En kollega tjatade i månader. Vad jag vet har hon fortfarande inte fått sin saknade lön utbetald, säger en ex-anställd.

”Det är omänskligt”

Andra berättar om hur okänsligt Zara agerar i samband med graviditeter. En anställd säger:

– När jag var gravid tog de ingen hänsyn i början. De stressade på mig som vanligt. Jag kräktes på arbetstid. Efter det fick jag sitta i ett möte med cheferna för de tyckte att jag ”inte hade bra energi” på jobbet. Många gånger grät jag när jag var på arbetet. Jag fick jobba som vanligt halva graviditeten.

Problemen kring graviditeter är inte nya. Michaela Berg, som i dag är 34 år, berättar:

– Jag var 19 år när jag jobbade i butiken ett halvår i Nacka Forum. När det kom fram att jag var gravid började de köra med mig. De ville att jag skulle sluta. När jag hade foglossning sa min barnmorska att jag inte borde jobba lika mycket. Då satte de mig på lagret i alla fall.

– Att man pressar en gravid tjej till att slita på sin kropp på det sättet, det är omänskligt för mig, säger Michaela.

”Zara är nog den sämsta arbetsgivare jag haft”, säger en ex-anställd.

En annan sak som Zara satt i system är påtvingad deltid:

– De som jobbar där vill arbeta mer eller ha heltid men får det inte. De får korta kontrakt vilket innebär att de hela tiden jagar timmar och är beroende av arbetsgivaren, säger Handels ombudsman Daniel Karakas.

– Man fick bara en månad i taget, och många jobbade utan kontrakt, säger en ex-anställd.

Fick sparken via mejl

Anställda som jobbar extra får inte alltid ut övertiden som lön:

– Jag jobbar över mycket, men får aldrig ta ut det i pengar. I stället ska jag gå hem tidigare, men det har jag inte tid med eftersom det är så otroligt mycket att göra. Och de enda som har heltid är de som har en högre position, aldrig säljare, säger en anställd.

Uppsägningar sker också på ett oseriöst sätt:

– Jag fick sparken via mejl efter sex månader. Vi var flera som sparkades samma dag, utan någon förvarning. Zara är nog den sämsta arbetsgivare jag haft, säger en ex-anställd.

Följ ämnen i artikeln