Viktor Eriksson
av Viktor Eriksson

Uppgifter: irländsk elbrist får AWS att skicka kunder till Sverige

Nyhet
10 april, 20242 min
Cloud

AWS uppges ha börjat begränsa resurser för kunder i Irland, vilket kan bero på att elleverantörer sin tur börjat begränsa hur mycket ström vissa användare får bruka.

Data center
Foto: Shutterstock

Enligt uppgifter till The Register så ska Amazon Web Services-anläggningar i Irland börjat begränsa hur mycket resurser som användare får bruka. I vissa fall ska de även dirigera om användare till andra AWS-regioner i Europa, såsom Sverige.

Irland har satsat stort på datacenter och i dag finns över 80 av dem i landet, varav de stora molnoperatörerna Google, Microsoft och Amazon alla finns på plats. Samtidigt har energiförbrukningen från dessa datacenter blivit ett växande problem.

Internationella energimyndigheten (IEA) uppskattar att om datacentrens elförbrukning inte kontrolleras skulle den kunna växa till 32 procent av Irlands totala förbrukning redan 2026. Elnätsoperatörerna själva räknar istället med att datacenter kommer att stå för 25,7 procent av den nationella elförbrukningen samma år.

The Register skriver att de kontaktat AWS som svarande att:

“Irland förblir kärnan i vår globala infrastrukturstrategi, och vi kommer att fortsätta arbeta med kunder för att förstå deras behov och hjälpa dem att skala och växa sin verksamhet.”

Samtidigt svarade den irländska elnätsoperatören EirGrid att:

“EirGrid kan ibland be stora energianvändare att minska sin energiförbrukning som en del av vår efterfrågehantering”.

The Register uppmärksammar att problemet med begränsad strömförbrukning inte bara behöver gälla för AWS och Irland, utan också kan komma att påverka datacenter och användare i andra delar av Europa.