Karin Lindström
Redaktör

It-avdelningen avgörande när Saab växer – ”vi går mot att bli mjukvarudrivna”

intervju
10 april, 20244 min
Digitalisering

Försvarskoncernen Saab har en stark tillväxt driven av det oroliga omvärldsläget och ökande försvarsbudgetar. ”Vi som it-avdelning är avgörande för att klara tillväxten”, säger cio:n Annette Eriksson. 

Annette Eriksson, cio Saab
Foto: Karin Lindström

Nyligen meddelade försvarskoncernen Saab att man höjer tillväxtmålen fram till 2027 rejält – från 10 till 15 procent. Höjningen är kopplad till Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och det faktum att många länder nu rustar upp vilket syns tydligt i en ökad orderingång. 

Det innebär också att bolaget nu räknar med att anställa flera tusen nya medarbetare under året. Och även it-avdelningen växer kraftigt konstaterar cio:n Annette Eriksson. 

– De senaste två åren har vi vuxit med flera hundra personer och är nu 1 500-1 600 globalt, säger hon. 

Bred rekrytering

Rekryteringen är bred och sker inom i princip alla områden – från projektledare till säkerhetsexperter och it-arkitekter. 

 – Vi som it-avdelning är en viktig supportfunktion som är avgörande för att klara tillväxttakten. Och nu när vi fått in så många så jobbar vi väldigt mycket med kompetensomställning, styrning, ledning och ledarskap. 

It-organisationen på Saab är också mycket personalintensiv eftersom många av företagets system är egenutvecklade och on prem. Det gör att man behöver kompetens både inom äldre typer av teknik för att hantera äldre system och inom det allra senaste. 

Att så mycket av it-systemen utvecklas och driftas internt beror på att molnet inte är ett självklart val med tanke på att säkerheten är högprioriterad. 

Cloud smart som gäller

Till skillnad från många andra företag som är helt inriktade mot molnet och som har gått efter strategin ”cloud first” så är det ”cloud smart” som gäller här. 

– Det finns områden där man absolut kan anamma cloudteknik, den kan vara privat, den kan vara hybrid, den kan vara publik. Där det går att använda mer publika leveransmodeller ska vi göra det, det arbetar vi med intensivt, för att kunna använda det som finns därute. 

Dessutom går en del av de stora produktleverantörerna mer och mer mot molnet – och även slutanvändare i form av det amerikanska eller svenska försvaret exempelvis. Det sätter ytterligare tryck på Saab att se hur man kan röra sig i det och kunna jacka in i det övriga ekosystemet. 

Inte heller när det gäller AI och inte minst generativ AI kan Saab testa verktyg som Chat GPT som just kopplar till det publika molnet. Den typen av teknik måste testas helt internt. Och Saab testar också kommande teknik enligt ett koncept som de kallar Center of excellence. 

– Där arbetar vi med olika representanter för verksamheten för att testa ny teknik och ta fram konkreta lösningar och det har fungerat väldigt bra, säger Annette Eriksson. 

Beroende på teknik så kan de grupper som arbetar kring en tänkt lösning inbegripa olika många personer från gång till gång. 

Agilt – men inte bara

Under de senaste åren har Saabs it-verksamhet också börjat anamma ett allt mer agilt arbetssätt. Men som på många andra företag så går man inte hela vägen utan arbetar också i traditionella projekt. 

– Vi använder en blandning – jag ser det mer som både och i stället för antingen eller. Det avgörande är att man har en medvetenhet kring vilken metod man väljer från fall till fall, en tydlighet. 

Annette Eriksson poängterar att Saab som bolag går mot att vara mjukvarudrivet – där mjukvara är kärnan i nästan alla tjänster och produkter. Och därför är det viktigt att analysera hur man kan använda olika tekniker som öppen kod och AI.

– Det är viktigt att vi gör det för att klara resan mot en mjukvarudriven affär på rätt sätt. 

Redan i dag är också mjukvara avgörande i flera av företagets spetsprodukter som exempelvis Gripen E där den flygkritiska mjukvaran är separerad från resten av planet vilket innebär att en uppgradering kan ta en dag i stället för flera månader. Något som är unikt för just Gripen E. 

Vad innebär det då att vara cio på ett företag som genomsyras av teknik och teknikkunniga personer? 

– Vi inom it arbetar ju med verksamheten och jag ser det bara som en fördel. Vi inom it-organisationen ser it som det som möjliggör affären och sedan finns det också mjukvara ända längst ut i våra produkter. Men sedan kan vi ju inte tillåta vilken kreativitet som helst när det gäller våra interna it – det finns krav på arkitektur och integration.