by Matthew Finnegan

Billigare AI i Google Workspace

Nyhet
10 april, 20244 min
SamarbetsverktygGenerativ AI

Google Workspace-kunder kan nu betala 10 dollar per användare och månad för att få tillgång till generativa AI-funktioner i Meet och Chat. Google har också presenterat en ny app för videoskapande - Vids.

Google Workspace genAI features
Foto: Google

Google har lagt till ett nytt sätt för Workspace-användare att få tillgång till generativa AI-funktioner för samarbete utan att kräva en fullständig prenumeration på företagets AI-assistent Gemini. 

Tillägget AI Meetings and Messaging, som kostar 10 dollar per användare och månad, erbjuder en rad Gemini-funktioner via Googles videokonferensverktyg Meet, och funktionalitet för Chat – appen för gruppmeddelanden i Workspace – kommer att följa så småningom.  

Bland funktionerna i Google Meet finns generativa bakgrunder, AI-drivna förbättringar av videokvaliteten, en automatisk översättning av bildtexter (tillgänglig nu i förhandsversion) och automatisk anteckningsfunktion under möten (tillgänglig i juni). På gång är också en funktion för adaptivt ljud (allmänt tillgänglig nästa månad) och en vattenstämpel för skärmdelning för att förhindra dataläckage (väntas under årets tredje kvartal).

Google kommer att erbjuda automatisk översättning av meddelanden och konversationssammanfattningar i Google Chat som en del av tillägget när funktionerna är tillgängliga senare i år. 

Med ett pris på 10 dollar per månad är tillägget en billigare väg för företag att få tillgång till Googles Gemini AI-funktioner.  Som jämförelse kostar hela Google Gemini for Workspace (tidigare Duet AI) 30 dollar per användare och månad för stora företag, eller 20 dollar för mindre företag. Kunder med dessa abonnemang har tillgång till ett bredare utbud av genAI-funktioner som till exempel hjälper användare att skriva e-post i Gmail, göra textutkast i Docs och generera bilder i Slides. 

– Jag tror att företag som uppgraderar med AI- och möteserbjudandet – och främjar deras användning och införande internt – kommer att se betydande tidsbesparingar som motiverar utgifterna, säger Wayne Kurtzman, analytiker på IDC, i en kommentar.

AI Meetings and Messages är ett av två Workspace-tillägg som presenterades under Google Cloud Next ’24-evenemanget den här veckan. Ett nytt AI Security-tillägg finns också tillgängligt; det kostar också 10 dollar per användare och månad och kommer ”automatiskt att klassificera och skydda känsliga filer” som lagras i Google Drive, säger Google.

Andra uppdateringar av Workspace som tillkännagavs på Cloud Next inkluderar röstinmatningar för Gmails AI-funktion ”help me write”, som lovar att göra röstanteckningar till ett komplett e-postmeddelande, och en ny ”byggblock”-funktion som kommer till Sheets för att hjälpa användare att skapa kalkylblad från grunden. Den erbjuder mallar för projektledning, evenemangsplanering och mycket mer. Inom några veckor kommer också en flikfunktion för Docs, som gör det enklare att organisera information istället för att länka till flera dokument, säger Google. 

Ny Workspace-app för video

Google har också utvecklat en ny Workspace-app, Vids, som syftar till att förenkla skapandet av video. Vids ger vägledning vid produktion och redigering av videoinnehåll för arbetsplatsen, till exempel videor för onboarding av personal, lärande och utveckling eller säljpitchar. AI-assistenten kan exempelvis skapa en storyboard och föreslå bakgrundsbilder, och erbjuder förinställda voiceovers för att berätta om en video. 

”Vids kommer att ligga bredvid våra andra produktivitetsverktyg som Docs, Sheets och Slides”, skriver Aparna Pappu, general manager och vice president för Google Workspace, i ett blogginlägg.  

”Precis som dem har den ett enkelt, lättanvänt gränssnitt och möjlighet att samarbeta och dela projekt säkert från din webbläsare. Det är en helt ny app som kan hjälpa vem som helst att bli en bra historieberättare på jobbet”.

– Google Vids understryker multimodaliteten i Google Gemini. Vids är en lättanvänd plattform för videoberättande för företag som utnyttjar Gemini för att hålla sig till varumärket och ge betydande tidsbesparingar, säger IDC:s Kurzman.

Google Vids kommer att vara tillgängligt för Workspace-kunder i juni.