Loreen får regeringens musikexportpris 2024

Legendarerna får hedersutmärkelse

TT

Publicerad 2024-04-10

Eurovisiondrottningen Loreen får regeringens musikexportpris – i konkurrens med bland andra Zara Larsson och Viagra Boys.

Förra året gick priset till First Aid Kit och året dessförinnan till Abba.

Den här gången väljer regeringens jury att premiera Loreen, som i maj förra året tog en historisk seger i Eurovision Song Contest med ”Tattoo”. Det var andra gången den svenska artisten vann Eurovision, första gången var redan 2012 i Baku med ”Euphoria”.

Loreen tilldelas regeringens musikexportpris. Arkivbild.

Loreen var dock inte på plats för att själv ta emot priset ur bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssells (M) hand.

Regeringens musikexportpris delas årligen sedan 1997 ut till en artist som har varit internationellt framgångsrik, medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och ”bidragit till en positiv bild av Sverige”.

Samtidigt delar prisjuryn ut ett hedersomnämnande till SVT:s långkörare Melodifestivalen för att man har lyckats lyfta evenemanget så att formatet numera används i många andra länder.

Även hårdrocksgruppen Europe prisas. Joey Tempest och de andra medlemmarna får ta emot regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport.