Kravet: Stoppa Israels medverkan i Malmö

Protesterar utanför Malmö stadshus

Anna Karolina Eriksson/TT

Uppdaterad 2024-04-12 | Publicerad 2024-04-10

Protesterna mot Israel i Eurovision fortsätter.

Efter att ha fått flera artister att hoppa av evenemang kring den veckolånga festen vänder sig nu Palestinaaktivisterna direkt till Malmös politiker.

Följ ämnen
Israel

”Leve Palestina! och ”Israel är en terrorstat” – slagorden haglar utanför Malmö stadshus när högljudda aktivister samlats för att försöka påverka stadens politiker som deltar i kommunstyrelsens sammanträde under onsdagen.

Flaggor och plakat vid en demonstration utanför Stadshuset i Malmö på onsdagen i samband med att kommunstyrelsen behandlar ett medborgarförslag gällande att stoppa Israels medverkan i Eurovision.

I dag ska de ta ställning till medborgarinitiativ som syftar till att stoppa Israels medverkan i tävlingen i maj. Malmö stads styre har redan lämnat tydligt vid ett flertal tillfällen – det är inte upp till kommunen att stoppa länder från att medverka.

– Men de kan göra något. Malmö stad ska i så fall uttala sig att Israel inte är välkommet till Malmö, säger Yomn Kadoura, talesperson för nätverket Stoppa Israel till TT.

– Och att de skickar mejl till EBU (Europeiska radio- och TV-unionen, reds anm) och säger att Israel inte är välkommet till Eurovision!

Yomn Kadoura

Demonstration utanför stadshuset.

Eurovision Song Contest arrangeras i Malmö mellan den 7 och 11 maj och kriget mellan Israel och Hamas har rört upp starka känslor runt om i Europa rörande musiktävlingen. Sydsvenskan har tidigare rapporterat att Tarabband, Crying Day Care Choir och Nevergreens har ställt in sina konserter. I går lämnade även Medina besked om avhopp.

Att festligheterna omges av en växande kritik är ett bekymmer för värdstaden.

– Vi vill ha ett Malmö där vi går hela ur det här, sade Karin Karlsson, huvudprojektledare för Malmö stads värdskap till TT förra veckan.