Gå direkt till sidans innehåll
Danska kungahuset

Tillskott för nya kungaparet – på miljoner: ”Finaste”

Danska kungaparets bidrag från staten föreslås öka till över 220 miljoner kronor.

Det föreslår regeringen som vill hylla Mary och Frederik.

”Vi har ett kungahus som vi kan vara stolta över, som representerar oss på finaste sätt”, säger statsminister Mette Fredriksen i ett uttalande.

Expressens nyhetsapp ger dig alla nyheter – ladda ned den här. 

Danska kung Frederik och drottning Mary kan räkna med ett rejält tillskott i kassan.
Foto: ACTION PRESS / STELLA PICTURES
”Vi har ett kungahus som vi kan vara stolta över”, säger Mette Frederiksen i ett uttalande.
Foto: THOMAS TRAASDAHL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Många danskar har som tradition att titta på drottningens nyårstal, men 2023 fick det de flesta att sätta nyårsmiddagen i halsen. Då avslöjade Margrethe att hon bestämt sig för att abdikera.

Hon hade bara dagar tidigare pratat med sin son, Frederik, och statsminister Mette Frederiksen. Och även när det gäller tronskiftet var det snabba puckar. Redan 14 januari utropades Frederik till kung och Mary till drottning – inför en gigantisk folkmassa utanför Christiansborgs slott.

Nu agerar regeringen för att det nya kungaparet ska få lite större budget att röra sig med.

Det är en tydlig uppskattning av nya kungen och drottningen som ligger bakom.

”Kungariket Danmark har fått ett nytt kungapar och det ska därför fastställas nya ekonomiska ramar för kungahuset. Regeringen vill använda denna anledning till att framtidssäkra kungahusets ekonomi”, säger statsminister Mette Frederiksen i ett uttalande och menar att det nya kungaparet representerar Danmark på finaste tänkbara sätt.

Danska regeringen vill ge kungahuset mer pengar

Den sammanlagda summan som staten föreslås skjuta till stiger från 126,5 miljoner danska kronor till 143,8 miljoner, motsvarande 222 miljoner svenska kronor.

Kronprins Christian förelås få en egen budget på 7 miljoner danska kronor den dag han flyttar hemifrån.

Drottning Margrethe som fortsatt har uppdrag för kungahuset, trots att hon abdikerat, får ett årligt bidrag på 12 miljoner konor. Pengarna ska säkra att hon ska kunna ”upprätthålla ett passande hov”.

Den 19 april ska Folketinget (Danmarks motsvarighet till riksdagen) rösta. Om förslaget går igenom kommer det att gälla retroaktivt från 1 februari.

Samtidigt ser regeringen över slotten. Sorgenfri slott som kungafamiljen tidigare fått disponera, även om det tillhör staten, måste de nu lämna. Men regeringen vill också att det allmänna står för alla nödvändiga renoveringar av slotten eftersom de tillhör kulturarvet.