News55

Inflationsförväntningarna stabila – på målet

Artikelbild
Inflationsförväntningar är en viktig parameter när Riksbanken, med chefen Erik Thedèen, fattar beslut om styrräntan. Arkivbild (Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2024

Inflationsförväntningarna på penningmarknaden på ett års sikt är i april oförändrade enligt Kantar Prosperas månatliga undersökning. Mätningen visar att förväntningarna ligger på en inflation på 2 procent på ett års sikt. Förväntningarna på KPIF-inflati…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationsförväntningarna på penningmarknaden på ett års sikt är i april oförändrade enligt Kantar Prosperas månatliga undersökning.

Mätningen visar att förväntningarna ligger på en inflation på 2 procent på ett års sikt.

Förväntningarna på KPIF-inflationen, där boränteeffekter har räknats bort, ligger också kvar på 2 procent på ett års sikt.

Riksbankens inflationsmål ligger på 2,0 procent KPIF-inflation.

På två års sikt stiger inflationsförväntningarna marginellt till 1,9 procent i april, från 1,8 procent i mars. På fem års sikt ligger förväntningarna oförändrade på 2,0 procent.

Förväntningarna på svensk tillväxt stiger till 0,9 procent på ett års sikt, mot tidigare 0,8 procent. På två års sikt sjunker dock tillväxtförväntningarna till 2,0 procent, mot 2,1 procent i mars.

Förväntningarna på styrräntan på tre månaders sikt sjunker till 3,7 procent, mot tidigare 3,9 procent. På ett års sikt ligger ränteförväntningarna kvar på 2,9 procent.

Joakim Goksör/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS