Hoppa till huvudinnehållet

Rykande färska insändare i korthet 11 april

Publicerad:
En insändarskribent klagar på vattenfyllda hålor vid polishuset i Karlstad. Arkivbild.
En insändarskribent klagar på vattenfyllda hålor vid polishuset i Karlstad. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Här kommer de senaste alstren ur insändarkorgen från NWT:s läsare!

Stora hålor sväljer liten Fiat

När man måste besöka polishuset i Karlstad möts man av en gratisparkering i direkt anslutning till entrén vilket ju är bra och nära. Men vem ansvarar egentligen för skötseln av denna grusparkering? Som det ser ut nu finns det stora djupa vattenfyllda hålor som snudd på kan svälja en liten Fiat eller liknande. Borde det inte gå att asfaltera grusplätten och få lite ordning med uppmärkta platser? En annan grej är att det löper en kantsten mitt i ena infarten och det känns också ganska konstigt, den borde inte finnas där. Parkeringen längs med huset mot Infanterigatan däremot är asfalterad och uppmärkt.

BeWa

Kolla grannens häck!

Hur är det med rättvisan när det gäller staket och häckars höjd? Trafiksäkerheten för alla, oavsett hur man tar sig fram här i livet, är viktig. Hur kan då några tillåtas ha häckar som är över tre meter höga, i kurvor och korsningar, samtidigt som andra plikttroget klipper ner? Ansvarig i Kils kommun förväntas inspektera och döma, rättvist ska det vara. Välkommen att börja på Mon, ett område där alltför många verkar fått fritt fram.

Lika inför lagen, eller?

***

Ridhästarna med sina ryttarinnor har vaknat upp efter vintern, skriver signaturen ”Observant markägare”.
Ridhästarna med sina ryttarinnor har vaknat upp efter vintern, skriver signaturen ”Observant markägare”. Foto: Alexandru Nika

Ryttare förstör privata stigar

Nu är det tjällossning igen och ridhästarna med sina ryttarinnor har vaknat upp efter vintern. Precis som tidigare år verkar ryttarinnorna, nya invånarna i närområdet, inte uppfatta att det inte är tillåtet att rida på andras privata stigar och vägar och orsaka skador - spår utan markägarens tillåtelse, särskilt om det är uppsatt avspärrningsband där vi har planterat skogsplantor eller har för avsikt att plantera skog eller andra åtgärder i vår egen verksamhet. De har inte ens såpass folkvett att de frågar om lov innan. Faktiskt är ryttarinnorna så okunniga att de sliter sönder avspärrningsbanden och rider förbi ändå. Märkligt att ryttarinnorna vill visa upp sin inkompetens så tydligt.

Observant markägare

***

Hur tänker man i kommunen?

Nu är det snart färdigbyggt med fastigheterna vid Kasernhöjden och folket flyttar in. Då visar det sig att de boende kan inte ta sig över till Våxnässidan utan måste passera över starkt trafikerade leden förbi polishuset. Nu efter påtryckningar från de boende skall kommunen göra gång/cykelväg vid hemvärnsgården mitt emot häktet och en refug så man kan gå över i två steg. En refug på denna högt trafikerade väg där det även passerar utryckningsfordon? Ytterligare en propp i trafiken. Mottot i Karlstads kommun verkar vara ”bygg först, planera sedan”. Det är ju inte enda stället där boende har åsikter om trafikmiljön, ta genomfarten som binder samman Hammaröleden och centrum, där är det kaos vissa tider. Nej, trafikplaneringen i kommunen är inget att vara stolt över. Vänta bara till Hamngatan gjorts om till enfiligt stråk. Varför inte bygga en mur runt centrum med en gång, så kommer ingen in och ingen ut. Det kanske är enda sättet att bevara centrumhandeln på.

Leif

***

Nedläggningshotet mot Klättenskolan i Sunne kommun upprör signaturen ”Arg mormor/byråkrat”.
Nedläggningshotet mot Klättenskolan i Sunne kommun upprör signaturen ”Arg mormor/byråkrat”. Foto: Daniel Olausson

Rädda Klättenskolan!

Hur ska barn i förskoleklass förstå varför de ej får gå kvar i sin klass när terminen lider mot sitt slut? Enligt lag är förskoleklassen en förberedelse inför första klass.

– Vad händer nu? Ny skola? Ny miljö? Nya och många fler okända klasskamrater? Var är min fröken? Då kan jag inte gå eller cykla till skolan längre. Måste jag åka buss? Nej, det har jag aldrig gjort ensam utan mamma. Vem lämnar och tar emot mig på den nya skolgården?

Detta är en nybliven sjuårings smärtsamma funderingar inför höstens skolstart. Fy skäms, styrande i Sunne kommun!

Arg mormor/byråkrat

***

Min duktiga kollega får gå

Ingen har väl undgått Region Värmlands sparåtgärder. Man hoppas in i det sista att det inte ska drabba en själv eller ens egen kollega, men det har det gjort nu. En kollega som är otroligt ambitiös, duktig, nyfiken, samarbetsvillig, ödmjuk, stresstålig, ansvarsfull och initiativtagande har blivit uppsagd, just för att Region Värmland inte har råd att anställa mer personal. Men läkartjänster tillsätts, höga chefspositioner tillsätts trots anställningsstopp. Vi sköterskor som drar det största lasset på avdelningar och mottagningar blir inte uppskattade för våra arbetsinsatser, vår profession värderas inte lika högt som chefer eller läkare. Det finns kollegor som tyvärr försvårar arbetet för sina medarbetare, de drar sig för att utföra vissa arbetsuppgifter för att ”man inte orkar”, ”man vill inte” och så vidare... Låt dem gå! Men behåll personal, framförallt sköterskor, som visar att de vill jobba, som visar att de kan utföra sina arbetsuppgifter utan att dränera sina kollegor, sköterskor som bidrar till glädje och positiv energi på arbetsplatsen. Vi behöver kollegor som min kollega, för att vi ska kunna fortsätta orka med våra arbetsdagar under denna jobbiga tid, efter en långdragen och påfrestande pandemi och besparingar hit och dit.

En ledsen och besviken sköterska

***

Högtflygande planer?

Nu dras planerna upp för Karlstads nya gräddhylla. Ska man gissa på att det här styret i Karlstads kommun tar höjd för byggnader som är uppåt 50-100 meter?

Pontus

***

Kommunals strejk är löjlig

Vad tror facket att de ska uppnå med detta strejvarsel? Inte någon annan i hela Sverige kommer att stödja det tilltaget. Det finns massor med folk som har det mycket värre än vi kommunanställda.

Vi fick vår löneökning sent förra året men vi fick den ändå. Var det någon som dog eller blev allvarligt skadad?Tror inte det. Dra tillbaka strejkvarslet och vakna upp.

Killing

***

Nakna män i kvinnors omklädningsrum

Nu kommer nakna män i kvinnors omklädningsrum förknippas med Ulf Kristensson likt ”Öppna era hjärtan” förknippas med Fredrik Reinfeldt.

Vincent

***

Övergrepp på vår demokrati

Nej, det är inte okej att hota journalister till tystnad.

Nej, det är inte okej att polisen struntar i att följa upp dödshot.

Nej, det är inte okej att störa politiska sammankomster.

Nej, det är inte okej att blockera vägar.

Nej, det är inte okej att hindra ingången till Riksdagen.

Nej, det är inte okej att bränna andras egendom om du är missnöjd.

Ja, det är ett gravt demokratiföraktande uppförande som snabbt kan eskalera.

Ja, om du stöttar någon av ovanstående så har du problem med din demokratisyn och är i princip ett hot mot vår demokrati.

Samtidigt som Novus presenterar en undersökning som visar på vårt lands starka stöd för demokrati, ser vi idag hur dessa övergrepp på demokratin tyst accepteras av både medborgare och journalister. Varför?

Klimataktivister tar lagen i egna händer, blockerar aktivt den demokratiska församlingen, attackerar vår infrastruktur och förstör tv-framträdande. Vänsteraktivister skriker i riksdagen så vakter tvingas ingripa, stör aktivt ut politiska sammankomster de inte gillar och hotar musiker som vill delta i Melodifestivalen. Människor med kort erfarenhet av Sverige (även kvinnor och barn) bränner bilar, kastar stenar på poliser, hotar att döda. I somras ville folk på allvar förbjuda kritik och hån mot religion, som om vi var tillbaka på 1600-talet.

Om du inte ser några problem med ovanstående så länge du råkar hålla med förövarna är du en del av problemet, inte lösningen.

Vit medelålders man

Artikeltaggar

Fredrik ReinfeldtHammaröledenKarlstadKarlstads kommunMelodifestivalenNovusPolitikRegion VärmlandSkola och utbildningSkolorTrafikÅtgärder