Karin Lindström
Redaktör

Remote-effekten: svenska ingenjörer bor allt längre från jobbet

Nyhet
12 april, 20242 min
KarriärDistansarbete

På fyra år har avståndet ökat med en mil i genomsnitt. 

människor i rusningstid
Foto: Holli/Shutterstock

Sedan början av pandemin och fram till nu har avståndet till arbetsplatsen ökat med 20 procent i snitt, det motsvarar en mil. Det visar en studie som Sveriges Ingenjörer gjort baserat på 100 000 medlemmar i sina register och en enkät bland 1 300 ingenjörer. 

11 procent av ingenjörerna har mer än 10 mil till jobbet och nästan sju procent bor över 25 mil bort. 

Bakom förändringen ligger möjligheten till distansarbete visar enkäten – om inte det tilläts skulle väldigt få ta ett jobb som innebär en restid på en timme enkel väg.

– Möjligheten till distansarbete har gjort att många accepterar betydligt längre avstånd till arbetsgivarens arbetsplats. Det innebär att det finns dels en grupp som flyttat längre ifrån sina arbetsplatser för att till exempel kunna sänka sina bostadskostnader, dels en grupp som under senare år har skaffat nya jobb och då kunnat utvidga sitt sökområde betydligt, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, i en kommentar. 

Han framhåller också att det mesta talar för att den här utvecklingen inte bara gäller ingenjörer. 

– Totalt är det nu 1,8 miljoner svenskar som arbetar delvis hemifrån. I USA där förändringar på arbetsmarknaden ofta slår igenom fortare har avståndet till arbetsplatserna mer än fördubblats, säger han. 

Sveriges Ingenjörer pekar också ut flera stora samhällsförändringar i distansarbetets spår som att löner och bostadspriser jämnas ut mellan olika regioner,  kommuners attraktivitet förändras och gränserna mellan olika arbetsmarknadsregioner suddas ut. 

Arbetsmarknaden utsträcks också till grannländer och kvinnors deltidsarbete minskar när distansarbetet ökar. Allt detta skapar också ett behov av att anpassa lagstiftningen efter den nya verkligheten.