Dagens PS

Efter ägarflykten: Här ser Aktiespararna 30 procent uppsida

Aktiespararna gillar den nya ägarens fokus på kostnader i den forna Stenbecksaktien. Intäkter från försäljning av master är en potential man ser i en färsk analys.
Aktiespararna gillar den nya ägarens fokus på kostnader i den forna Stenbecksaktien. Intäkter från försäljning av master är en potential man ser i en färsk analys. (Foto: Hasse Holmberg/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Det forna Stenbecksbolaget har på fyra år tappat mer än hälften av sina ägare. Nu ser dock Aktiespararna potential och sätter köp i en ny analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av Jan Stenbecks många skapelser inom telekomsektorn är Millicom (börskurs Millicom).

Tappat 30 000 småsparare

Bolaget, som är en telekomoperatör framförallt verksam på den sydamerikanska, afrikanska och asiatiska kontinenten, har dock inte haft någon bra börsresa under senare år.

Börsvärdet har mer än halverats på fem års sikt och varannan småsparare har flytt aktien. I oktober 2020 stod över 56 000 avanzianer på ägarlistan. I dag är den siffran strax över 26 000.

I höstas tog den franske entreprenören och teleoperatörsinvesteraren Xavier Niel över som ny huvudägare telekommunikation- och mediebolaget vilket verkar ha uppskattas av marknaden.

Senaste året är aktien upp 13 procent vilket fått flera experter att se mer positivt på Millicom igen.

Tidningen DI såg exempelvis 50 procents uppsida med den nya huvudägaren i en analys tidigare i våras.

ANNONS

Senaste nytt

“Aktien är rätt lågt värderad”

ANNONS

Nu tycker även Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth att Millicom ser intressant ut i en färsk analys. Lindrith gillar särskilt den nya ägarens fokus på kostnader vilket bedöms som “aktieägarvänligt”:

“Det är nu upplagt för att Niel kommer att arbeta med Millicoms kostnader och kapitalstruktur för att öka lönsamheten, minska skuldsättningen och driva effektiviseringar i en manöver som liknar det som private equity-aktörer brukar vara bra på.”, skriver Aktiespararna i analysen.

Sälja master

Bland annat spekulerar Jan Lindroth i att Millicom skulle kunna dra in omkring 25 miljarder kronor på att sälja sina master.

Det skulle i sin tur, tillsammans med bolagets kassaflöde, kunna reducera skulden till en tredjedel av nuvarande nivåer om några år. Lindroth resonerar vidare:

“Så stigande lönsamhet, bättre kassaflöden och avbetalning på skuld ger flera triggers kommande år för aktien som i dag är rätt lågt värderad. Med Xavier Niels vid spakarna finns också en kunnig och dedikerad ny huvudägare. Vi sätter köp med en riktkurs på 285 kronor.”

Millicom lyfter omkring en procent på börsen i dag och handlas just nu för strax över 220 kronor.

Läs mer:

ANNONS

Millicom miljardsparar – trots ökade resultat. Dagens PS

Kinnevik säljer rubbet – de köper Tele2-aktierna. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS