Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Limmade fast sig på E4 – frias för sabotage

    12 april 11.09
    Vilma Stockvall

    Klimataktivisterna blockerade motorvägen – och i kaoset som uppstod fastnade en ambulans i milslånga köer.

    Samtliga tolv åtalade dömdes av tingsrätten mot sitt nekande för sabotage på E4:an i Solna under sensommaren 2022. Men Svea hovrätt frikänner nu samtliga aktivister från sabotage – men de döms för ohörsamhet mot ordningsmakten.

    Majoriteten dömdes i tingsrätten till villkorlig dom, tre till skyddstillsyn, men får nu istället böter. (TT)

Senaste nyheterna
  • Vilma Stockvall
    24 min

    USA:s ekonomi växer långsammare

    USA:s ekonomi växer långsammare än väntat.

    Bruttonationalprodukten (BNP) växte i årstakt med 1,6 procent första kvartalet. Ekonomerna hade i genomsnitt räknat med en tillväxt på 2,5 procent. Föregående kvartal låg BNP-tillväxten i årstakt på 3,4 procent. (TT)

  • Jonatan Westerlind
    13.51

    SMHI varnar för mer snö i Stockholm

    SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall i Stockholm under natten mot fredag och på morgonen. Totalt väntas ett "ymnigt" snöfall på upp mot 7 centimeter. Snön beskrivs som "tung och blöt".

  • TT
    13.20

    Vinstlyft för Alfa Laval

    Industrikoncernen Alfa Laval redovisar en vinst före skatt på drygt 2,2 miljarder för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 2 miljarder under motsvarande kvartal ett år tidigare.

    Orderingången lyfte marginellt, med 1 procent, till 18,2 miljarder kronor, jämfört med ett år tidigare.

    Nettoomsättningen ökade 7 procent till 14,9 miljarder, upp från 14,1 miljarder.

    ”Efterfrågan i marknaden var fortsatt stark under det första kvartalet och orderingången var stabil jämfört med föregående år”, skriver vd Tom Erixon i kvartalsrapporten.

    Styrelsen kommer att föreslå årsstämman att utdelningen höjs till 7,50 kronor per aktie, jämfört med 6 kronor förra året.

  • TT
    13.05

    Kraftigt försämrat resultat för LKAB

    Urspårningarna på Malmbanan har påverkat statliga LKAB:s resultat negativt. Rörelseresultatet för första kvartalet minskade med 3,8 miljarder kronor och uppgick till 1,4 miljarder, skriver bolaget i delårsrapporten.

    ”Till följd av detta var det operativa kassaflödet negativt under kvartalet och uppgick till minus 1,5 miljarder kronor”.

  • TT
    12.57

    16-åring gripen – planerade terrordåd under OS

    En 16-årig pojke har gripits i Frankrike efter att ha skrivit i sociala medier att han planerar ett terrordåd under OS i Paris.

    Han skriver att han vill dö som en martyr genom att spränga sig till döds.

    Vid en genomsökning i tonåringens hem i sydöstra Frankrike hittades handskrivna papper i vilka han svor trohet till IS, säger en poliskälla.

    Pojken ska ha erkänt att han planerade en terroristattack genom att använda skjutvapen eller ett explosivt bälte i La Défence, ett kontorsstadsdel i Paris där bland annat tävlingar i simning och vattenpolo avgörs OS.

    Åklagarkontoret för antiterroristverksamhet säger att man arbetar med att få klarhet i tonåringens exakta intentioner.

    Även Frankrikes underrättelseorganisation DGSI gör en utredning.

  • Erik Bergin
    12.42

    Litauen dementerar attack mot Belarus

    Litauens försvarsdepartement dementerar i ett mejl till SvD uppgifterna från Belarus på torsdagen att Litauen ska ha försökt attackera grannlandet.

    Uppgiften om ett försök till drönarattack från Litauens territorium som hejdats i Belarus kom från diktaturens säkerhetstjänst KGB.

    Enligt utsago från KGB-chefen Ivan Tertev har det vidtagits ett antal ”akuta säkerhetsåtgärder” för att förhindra drönarattacker mot huvudstaden Minsk med omnejd.

    I ett mejl till SvD skriver det litauiska försvarsdepartementets talesperson Darius Buta att liknande anklagelser hörts från Belarus tidigare.

    ”Det är ingen ny utveckling. Vi har hört sådana narrativ länge nu,” skriver departementet. Uttalandet från Belarus ”ska ses som en pågående fientlig provokation.”

    Uppgifterna om ett litauiskt attackförsök fördes vidare av statligt styrda medier i både Belarus och Ryssland.

    Belarus är allierat med Ryssland och belarusiskt territorium användes av Ryssland vid invasionen av Ukraina 2022.

    I samband med KGB-uttalandet har Belarus president Aleksandr Lukasjenko också uttalat sig om vad han hävdar är konkreta planer på ett slags invasion av landet.

  • Annica Ögren
    11.58

    Vårdförbundet går ut i blockad

    Det råder dödläge i förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarsidan samtidigt som tidsfristen snart går ut.

    Vårdförbundet, med 63 000 medlemmar, meddelade strax före klockan 12 att man inte kommit fram till någon lösning, och att de kommer inleda blockaden klockan 16.

    Läs mer här.

  • Jesper Sundén
    11.35

    Belarusiska trupper till Ukrainas gräns

    Belarus president Aleksandr Lukasjenko talade under torsdagen på landets folkkongress och sa att risken för en incident vid ukrainska gränsen är stor.

    Därför sa han sig ha flyttat flera bataljoner i full operativ beredskap dit. Det rapporterar belarusiska nyhetsbyrån Belta.

    Lukasjenko talade också om de ryska kärnvapen som placerats i Belarus och sa att det inte är fastställt i landets nya militärdoktrin när taktiska kärnvapenmissiler kan användas.

    – Det beror på mig och Putin.

  • TT
    11.26

    S KU-anmäler Johan Pehrson

    Socialdemokraternas Teresa Carvalho KU-anmäler arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

    Socialdemokraterna säger nej till Tidöpartiernas förslag till förändringar av a-kassan, som de anser påverkar enskilda negativt. Enligt partiet har regeringen inte heller gjort den jämställdhetsanalys av förslaget som krävs. Mot bakgrund av det anser Carvalho att konstitutionsutskottet bör granska arbetsmarknadsministern.

  • Erik Nilsson
    11.22

    V-ledaren kräver möte med Kristersson

    V-ledaren Nooshi Dadgostar kräver ett möte med Ulf Kristersson (M) med anledning av onsdagens attack på ett politiskt möte i Gubbängen, som arrangerades av Vänsterpartiet.

    Dadgostar vill att statsministern bjuder in samtliga partiledare och redogör för hur regeringen arbetar för att motverka högerextremt våld.

    – Utifrån vad vi har sett igår är det otillräckligt, säger hon på en pressträff.

  • Annica Ögren
    11.04

    19-åring döms till livstids fängelse för mord i Vasatan

    En 19-årig man har dömts av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en annan person i Vasastan i Stockholm den 13 september förra året.

    Även en 19-årig kvinna döms för inblandning i mordet, till tio års fängelse.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas