”Då har jag kanske räddat liv”

Före detta jättetalangen Amaro Bahtijar pluggar till polis

Publicerad 2024-04-12

Han kom fram som en stor talang och fick provspela med italienska Udinese som 17-åring.

Nu är Amaro Bahtijar, 25, tillbaka i elitfotbollen – samtidigt som han pluggar till polis.

– Ungdomarna är framtiden, om jag kan rädda en eller två ungdomar har jag kanske räddat ett eller två liv, säger han.

Amaro Bahtijar har de senaste fem åren varvat spel i både allsvenskan, division 1 och division 5. Under coronapandemin började Bahtijar studera för att hitta en tillvaro som inte bara handlade om fotboll.

– Jag ville utbilda mig och sedan tänkte jag inte på fotbollen så mycket. Jag satsade så mycket som det gick. Jag förstod att det var en längre väg till eliten då jag spelade i de lägre divisionerna. Jag hade inte åldern inne längre, säger han.

Vid årsskiftet meddelade Gif Sundvall att man gjort klart med Amaro Bahtijar som anslöt på minst ett år.

– När jag bröt med Umeå FC frågade jag om det var aktuellt att träna med laget. När jag väl tränade tror jag att jag gjorde något bra (skratt) och de visade intresse för mig.

”Måste vara mentalt redo”

Bahtijar berättar att ledningen trodde på honom och att han hade något han kunde tillföra till gruppen.

– Jag har tagit tag i det på riktigt igen och kört 100 procent. Mitt mål är att göra så många minuter som möjligt när tillfället ges och hjälpa laget att utvecklas. Vi har ett ungt lag och där vill jag vara med och utvecklas.

Samtidigt pluggar han till polis på distans. Drygt var femte vecka måste han befinna sig i Umeå för de praktiska delarna och för tentorna.

– Ja, det tar sin tid, man måste vara mentalt redo för det. Det krävs väldigt mycket disciplin för det är många uppoffringar.

Varför vill du bli just polis?

– Jag vill hjälpa människor och jag ser polisen som en hjälpande verksamhet. Jag tycker att det är ett givande jobb och jag vill göra en skillnad för ungdomar. Ungdomarna är framtiden, om jag kan kan rädda en eller två ungdomar har jag kanske räddat ett eller två liv.

Amaro Bahtijar

”Jag ska bli som Amaro”

Vad har du för målsättning?

– Målsättningen är att göra klart polisutbildningen, jag kanske får en skada, man vet aldrig. Jag vill ändå kunna jobba, kanske gå ner i timmar.

Hur har reaktionerna varit?

– Under den här korta tiden har jag fått många reaktioner och många ungdomar har kommit fram och sagt att om jag inte lyckas som spelare ska jag bli som ”Amaro”. Det är stort för mig. Samtidigt får jag stort stöd från mina klasskamrater Petter och Hanna.

Gif Sundsvall möter Skövde i kväll – men Amaro Bahtijar kommer inte vara med i truppen. Detta eftersom han, den här veckan är i Umeå för sina studier.

Följ ämnen i artikeln