MILJÖ

Efter klimatsågningen – ministern till utskottet: ”Aldrig sett något liknande”

Daniel Helldén (MP) vill att Romina Pourmokhtari (L) kommer till utskottet och förklarar sig. Arkivbilder.

Sverige kommer inte nå några av klimatmålen med den nuvarande politiken, konstaterar Naturvårdsverket. Nu kallar Miljöpartiet ministern till utskottet för att förklara sig.
– Vi har aldrig sett något liknande, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Publicerad Uppdaterad

– Det vi gör nu är att kalla Romina Pourmokhtari till jordbruksutskottet så att hon får förklara sig, hur hon kan göra en så annorlunda bedömning än sin egen expertmyndighet, säger Helldén till TT.

Varken långsiktiga eller kortsiktiga klimatmål kommer att uppnås – en effekt av regeringens nuvarande politik, enligt Naturvårdsverkets senaste analys. Transportsektorn har stor påverkan på landets utsläpp, som nu bedöms öka som en konsekvens av sänkningen av reduktionsplikten och skattesänkningen på fossila drivmedel.

Enligt Helldén ägnar sig regeringen och ministern åt direkt osaklighet i debatten, i stället för att lyssna på sina egna myndigheter och experter.

– Vi har aldrig sett något liknande. Det tycker jag ändå att allmänheten ska ha klart för sig, att vi har en regering som i det närmaste ljuger om de här sakerna, säger han och fortsätter:

– Hon (Romina Pourmokhtari reds anm) måste förklara sig helt enkelt, det här kommer få konsekvenser för Sverige och svenskarna på många olika sätt. Vi kommer också åka på böter från EU för det här.

TT söker Romina Pourmokhtari.