Så skriver omvärlden om mordet på 39-årige Mikael

Publicerad 2024-04-13 01.23

Mordet på 39-årige Mikael i Skärholmen har skakat Sverige.

Men det har också sänt chockvågor utomlands.

Så här skriver omvärldens medier om händelsen.

39-årige Mikael var på väg till badhuset i Skärholmen på onsdagskvällen tillsammans med sin son när en konfrontation med ett gäng ska ha uppstått, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I samband med det avlossades skott och Mikael sköts ihjäl – framför sin 12-årige son.

”Svenskarna reagerade med chock och ilska på torsdagen sedan en pappa skjutits ihjäl mitt på dagen framför sin son i en Stockholmsförort”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Konfrontationen

Flera medier lyfter också fram bland annat Aftonbladets uppgifter om att Mikael ogillade gängens närvaro och även larmat om detta tidigare.

Brittiska Daily Mail är en av många medier som noterar att Sverige sett en ökning av våld och gängkriminalitet de senaste åren.

Man rapporterar också om att S-ledaren Magdalena Andersson konfronterades av Mikaels anhöriga vid den minnesstund som hölls på onsdagskvällen.

”Ökar pressen”

”Nyheten om den dödliga attacken ökar pressen på svenska politiker att stävja det ökande våldet och ställa mördarna inför rätta”, skriver Daily Mail.

Tyska Die Welt citerar statsminister Ulf Kristerssons Instagraminlägg om händelsen.

Tidningen uppmärksammar också att många av de som rekryteras till gängen är unga personer – en taktik som används eftersom ungdomar inte riskerar lika hårda straff som en myndig person.

Mikael, 39, sköts i gångtunneln.

Polen stöttar

Flera polska medier rapporterar om att Mikael hade polska rötter.

De skriver också om hans civilkurage.

”Han beskrivs som någon som var ovillig att låta sin son exponeras för en sådan (kriminell, reds anm.) miljö, hans död har sänt chockvågor genom samhället”, skriver polska TVP World.

Paweł Wroński, talesperson för polska utrikesdepartementet, säger i en intervju med nyhetsbyrån IAR att Mikaels familj kan räkna med stöd från polska myndigheter om det skulle önskas.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln