Våldsamt på Västbanken – israelisk tonåring död

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-04-13

Röken stiger efter att israeliska bosättare tänt eld på byggnader i en palestinsk by på Västbanken, på jakt efter en israelisk tonårspojke som nu hittats dödad.

En israelisk tonåring har hittats död på ockuperade Västbanken. Beväpnade bosättare hade sökt efter pojken sedan han försvunnit och stormat närliggande byar.

Enligt den israeliska armén blev den 14-årige pojken mördad ”i en terroristattack”. Den har inte gett några ytterligare detaljer. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommenterar beskedet och beskriver det som ett fruktansvärt mord.

Pojken försvann på fredagsmorgonen. Senare den dagen gick beväpnade bosättare in i närliggande byar. Bosättarna satte eld på hus och bilar och sköt mot bybor, enligt israeliska människorättsgruppen Yesh Din. En man dödades och minst 25 personer skadades, enligt palestinska myndigheter.

Efter att pojken hittats död på lördagen avråder Israels försvarsminister Yoav Gallant från hämndattacker och att ”ta lagen i egna händer”.

Den palestinske premiärministern Muhammed Mustafa fördömer i sin tur stormningen av de palestinska byarna.

”Bosättarnas attack kommer inte att avskräcka vårt folk från att stå på sin mark”, säger han.

Våldsamheterna på Västbanken, som varit under israelisk ockupation sedan 1967, har intensifierats sedan kriget i Gaza bröt ut i och med Hamas terrorattack den 7 oktober i fjol.

På Västbanken har minst 462 palestinier dödats av israeliska styrkor eller bosättare sedan Gazakriget bröt ut i höstas, enligt palestinska myndigheter.