Efter Irans hot – Israel stänger skolor

TT

Publicerad 2024-04-13

Israelisk skola. Arkivbild.

Spänningarna stiger allt mer efter att Iran utlovat hämnd mot Israel efter attacken i Damaskus.

På grund av den ökade hotbilden stänger Israel skolorna och förbjuder större folksamlingar på flera håll.

”Det har beslutats att undervisningsaktiviteter förbjuds runt om i Israel”, skriver landets militär på X.

Beslutet gäller från och med klockan 23 på lördagen lokal tid till samma tid på måndag. Den israeliska skolveckan börjar på söndagar.

I delar av landet som anses vara säkra tillåts samlingar på upp till 1 000 personer, medan det på områden som bedöms vara farligare gäller hårdare begränsningar både gällande folksamlingar och på vissa arbetsplatser.

Israels försvarsminister Yoav Gallant säger i ett uttalande att landet noga följer en planerad attack från Iran och landets ombud, och att Israel tillsammans med bland andra USA har stärkt landets defensiva och offensiva uppställning.

Tongångarna kring en iransk hämndattack mot Israel har skärpts under den senaste veckan och uppgifter i framför allt amerikanska medier har gjort gällande att ett större angrepp kan ske i närtid.

Dödade toppmilitärer

Israels grannland Jordanien stänger tillfälligt luftrummet helt och hållet med anledning av säkerhetsläget, enligt den statliga tv-kanalen al-Mamlaka.

USA:s president Joe Biden vill inte gå in närmare på vad USA:s underrättelser säger, men konstaterar att han väntar sig ett anfall ”förr snarare än senare”. Han får följdfrågan vad han då vill skicka för budskap till Iran:

– Gör det inte (”Don't”).

Han understryker också att USA kommer att hjälpa till att försvara Israel.

– Vi kommer att stödja Israel och hjälpa till att försvara Israel och Iran kommer inte att lyckas.

Anfall mot konsulat

Förra veckan skedde ett anfall mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus, där flera högt uppsatta personer inom det iranska revolutionsgardet dödades.

Israel antas ligga bakom anfallet, men har inte öppet tagit på sig ansvaret för det. Landet har utfört många anfall mot mål i Syrien över flera års tid utan att själva tala öppet om dem.

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei har svurit att Iran ska besvara attacken.

I amerikanska medier har det sagts att Iran verkar planera ett större robot- eller drönarangrepp mot Israel. På fredagen rapporterades det kunna ske redan under helgen, men iranska uppgiftslämnare talade också om att ayatollan ännu vägde alla risker.