Hälften så många gråsälar får skjutas

Mikael Widerberg/TT

Publicerad 2024-04-13

750 gråsälar får fällas. Arkivbild.

Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på 750 gråsälar i Östersjön under 2024 och 2025. Det är en halvering av förra årets siffra.

Anledningen till att beslutet om licensjakt har fattats är för att förebygga och hindra de skador som gråsälar kan orsaka på det småskaliga yrkes- och fritidsfisket i Sverige, skriver Naturvårdsverket på sin webbplats.

Förra året tilläts licensjakt på 1 500 gråsälar, jämfört med de 750 som nu tillåts.

”Även om 750 gråsälar är ett lägre uttag än tidigare år, ger antalet ett utrymme att förhindra de skador gråsälarna orsakar och bedöms inte heller hota gynnsam bevarandestatus”, säger Carl-Johan Lindström, enhetschef på viltförvaltningsenheten, i ett pressmeddelande.

Gråsälarna anses vara den sälart som orsakar mest skador inom det småskaliga yrkes- och fritidsfisket, vattenbruket och kan även påverka vissa fiskbestånd.

Tidigare år har Naturvårdsverket även fattat beslut om licensjakt på knubbsäl och skyddsjakt på vikare, men eftersom det bara finns utrymme för att fälla ett fåtal vikare och knubbsälar har verket avstått från att tillåta jakt den här gången.

Det finns dock möjlighet att ansöka om skyddsjakt.

Följ ämnen i artikeln