Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Flera döda i dåd i köpcentrum

    13 april 08.42
    Jenny Nyman

    Fyra personer ska ha dödats i ett våldsdåd i ett köpcentrum i Sydney, rapporterar Sydney Morning Herald.

    Polisen larmades till platsen strax före klockan 16 lokal tid, 8 svensk tid, efter rapporter om att flera personer knivhuggits.

    Personer på plats vittnar om att de hört skott avlossas.

    Polisen uppger att de har skjutit en misstänkt gärningsman. Skadeläget är oklart.

    Enligt en poliskälla till tidningen är "många fler" allvarligt skadade.

    Enligt uppgifter till The Australian ska en man ha sprungit omkring beväpnad med en kniv.

    En stor polisinsats pågår och gallerian evakueras, enligt polisen.

    Polisen försöker klarlägga motivet, där bland annat möjliga kopplingar till terrorism undersöks, skriver Sydney Morning Herald.

    Läs mer här.

    TT/SvD

Senaste nyheterna
  • TT
    i går20.30

    Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

    En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

    Våldtäkten ägde rum i mannens hem utanför Lund, i oktober. Kvinnan somnade med kläderna på, men vaknade av att hon hade ont. Hon låg då på sängen utan kläder.

    Mannen ska ha inlett övergreppet medan kvinnan sov, och fortsatt efter att hon vaknade. I bevisningen finns en mobilfilm som han tagit, där kvinnan syns ligga naken medan han tar på henne.

    Mannen har erkänt sexuellt övergrepp och kränkande fotografering men nekar till våldtäkt. Tingsrätten anser dock att det inte råder någon tvekan om att mannen varit medveten om att kvinnan inte deltog frivilligt. Han döms till tre år och sex månader i fängelse, och ska även betala 265 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

  • Jennifer Laxén
    i går20.09

    Juryn till Trumps rättegång utsedd

    En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

    Processen att utse juryn har tagit flera dagar under vilka kandidaterna bland annat frågats ut om sin bild av Trump och om de tror sig kunna sätta förutfattade meningar åt sidan. Bland jurymedlemmarna ingår flera olika yrkeskategorier, allt från försäljare till advokater.

    Rättegången väntas pågå i minst sex veckor, med Trump närvarande. Han nekar till anklagelserna, och Trumps advokater hävdar att utbetalningarna var helt lagliga. (TT)

  • Annica Ögren
    i går19.48

    Person har tänt eld på sig själv utanför Trump-rättegång

    En man ska ha tänt eld på sig själv utanför domstolen på Manhattan, New York, där åtalet mot Donald Trump pågår. Det rapporterar CNN, vars reporter är på plats.

    Det hela bekräftas av två myndighetspersoner till CNN.

    – Jag ser en helt förkolnad människa, säger CNN:s reporter i sändning.

    Händelsen inträffade i en park mittemot domstolen. Där har polisen gett både Trumpanhängare och de som är emot Trump tillstånd att demonstrera. Samtidigt, inne i byggnaden, utsågs en jury i rättegången mot ex-presidenten.

    Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att ha släckt branden, enligt AP.

    Secret Service har befunnits sig på platsen och pratat med Donald Trump.

    Ex-presidenten Trump står anklagad på 34 punkter som rör bokföringsbrott, där han bland annat ska ha försökt tysta en porrstjärna med ”hyschpengar”.

  • Annica Ögren
    i går17.10

    Person häktad för deltagande i terroristorganisation

    En person har i dag häktats i Nacka tingsrätt misstänkt för deltagande i terroristorganisation, rapporterar TT.

    Personen greps i samband med en insats i Tyresöområdet utanför Stockholm i onsdags, den 17 april. Gripandet gick lugnt till och ett antal husransakningar har genomförts.

    Insatsen är en del inom ramen för den pågående förundersökningen om bland annat förberedelse till terroristbrott, från i början av mars.

    Säpo och Polismyndigheten genomförde då en stor insats mot en lokal som tillhör en islamsk förening i Tyresö. Fyra personer greps och häktades misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

    Enligt Säpo finns kopplingar till IS i Somalia.

  • Annica Ögren
    i går16.56

    Nato överens om luftvärn till Ukraina

    På en virtuellt möte med Nato-ländernas försvarsministrar i dag beslutade Nato att skicka fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff.

    – Det finns system som kan göras tillgängliga för Ukraina. Exakt vad det blir, kommer presenteras inom kort, säger Jens Stoltenberg.

    Zelenskyj har begärt 25 Patriot-batterier och missiler omedelbart. Hittills är det bara Tyskland som har svarat direkt på denna begäran och skickar ett av sina Patriot-batterier och ammunition.

    Ministrarna enades också om att Ukraina behöver mer av 155 mm-ammunition, precisionsvapen och drönare.

    – Det är upp till varje enskild land att besluta vad man kan avvara, säger Jens Stoltenberg.

    Mer stöd till Ukraina är också redan på väg. I veckan beslutade Nederländerna att skicka militärt stöd värt 4 miljarder euro, och Tjeckien har bekräftat att man skickar 500 000 artillerigranater.

    I helgen väntas också kongressen i USA rösta om ett nytt stödpaket till Ukraina.

  • TT
    i går16.01

    EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

    EU inför sanktioner mot fyra ”extremistiska” israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

    ”De listade individerna och grupperna är ansvariga för allvarliga kränkningar av palestiniernas mänskliga rättigheter”, heter det i ett uttalande från EU.

    Kränkningarna inkluderar bland annat tortyr och ”annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”, enligt uttalandet.

    Beslutet är den andra delen av en överenskommelse mellan EU:s medlemsländer. Förra veckan infördes nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad, efter 7 oktober-attacken mot Israel i fjol.

  • Jennifer Laxén
    i går15.54

    Kvinnor knivskurna i Västerås – misstänkt sköts av polis

    Tre kvinnor i åldrarna 65- till 80-årsåldern, har påträffats skadade i Västerås.

    Polisen har gripit en man i närheten av brottsplatsen. Tumult uppstod i samband med gripandet och polisen sköt verkanseld. Mannen skadades och fördes till sjukhus.

    Läs mer här.

  • TT
    i går15.40

    Trump Media varnar för nakenblankning

    Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

    Varningen utfärdas sedan Trump Media – som äger ex-presidenten Donald Trumps sociala nätverk Truth Social – gett sina aktieägare detaljerade instruktioner om att undvika att låna ut sina Trump Media-aktier till blankare.

    Blankning – en vanlig och tillåten investerarstrategi – brukar också kallas kort position på marknaden. Grundprincipen är att en investerare säljer en lånad aktie i hopp om att kunna lämna tillbaka aktien till ägaren i ett senare skede, när kursen har fallit.

    Nakenblankning innebär i korthet att det har gjorts blankningsaffärer i en aktie utan att de inblandade haft täckning i form av lånade aktier – vilket kan strida mot marknadsregler.

  • TT
    i går15.16

    Tesla återkallar fordon – problem med gasen

    Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

    Tidigare i veckan kom rapporter om att Tesla skjutit upp leveranser av modellen. Nu uppger den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) att det rör sig om problem med gaspedalen, rapporterar The Wall Street Journal. Enligt myndigheten finns det risk att pedalen fastnar, eller hakar fast, vilket gör att fordonet oavsiktligen gasar.

    Återkallelsen gäller ett antal fordon från 2024 års modell och Tesla kommer att byta ut eller reparera pedalerna gratis, enligt NHTSA.

    ”Det har inte skett några personskador eller olyckor på grund av detta. Vi är bara väldigt försiktiga”, uppgav Teslas vd Elon Musk på X tidigare i veckan.

  • TT
    i går14.51

    Flera allvarligt skadade i Västerås

    Fem personer har skadats i en händelse utomhus i centrala Västerås. Enligt en patientskaderapport från region Västmanland är två personer, en äldre kvinna och en man mellan 25 och 30 år svårt skadade. Övriga uppges ha lindriga skador.

    Personerna ska ha skadats med någon form av vasst föremål och har tagits om hand av ambulanspersonal.

    – Jag kan inte säga hur många som är skadade, eller om det rör sig om allvarliga skador, säger Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson för polisregion Mitt till TT.

    Enligt Region Västmanland behandlas även en yngre tonårspojke för lindriga skador.

    Polisen har spärrat av ett område i centrala Västerås och förhör vittnen på platsen och arbetar med spårsäkring för att skapa sig en bild av vad som hänt.

    Tidigare under dagen kom ett larm till polisen om att en tonårspojke misshandlats med ett tillhygge utanför en skola i Västerås, men polisen vet ännu inte om händelserna har ett samband.

  • TT
    i går14.38

    Armani svänger – börsnotering möjligt

    Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. I en skriftlig intervju säger han nu till nyhetsbyrån Bloomberg att han inte utesluter vare sig en fusion eller en börsnotering i framtiden.

    ”Oberoende från stora koncerner kan fortfarande vara drivkraft för att skapa värde för Armanigruppen i framtiden, men jag känner att jag inte kan utesluta någonting”, skriver Giorgio Armani.

    Giorgio Armani, vars förmögenhet beräknas till 73 miljarder kronor av Bloombergs miljardärsindex, betonar i intervjun att det inte finns någon strukturaffär på gång.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina