Inger Ljung Olsson har varit nykter i 100 dagar: ”Tog till vinet”

SVT-profilen om beslutet: ”Fy fan, vad jag mår bra”

Publicerad 2024-04-13 09.08

SVT-profilen Inger Ljung Olsson har varit nykter i 100 dagar.

För Aftonbladet berättar hon om beslutet. 

– Jag tog till vinet i massa olika sammanhang.

Det var tidigare i veckan som SVT-profilen Inger Ljung Olsson, 56, skrev på Facebook ”Firar 100 dagar utan alkohol just idag. Och det känns toppen! Tjohej”. Inlägget har fått flertalet peppande kommentarer och när Aftonbladet når Inger Ljung Olsson berättar hon om bakgrunden till beslutet.

– Jag kunde dricka vin både för att slappna av och för att festa till det. Varje gång jag skulle på någon after work eller bara träffa någon så blev det vin. Jag tog till vinet i massa olika sammanhang.

Inger Ljung Olsson

”Jävlar vad jag dricker vin hela tiden”

– Vid nyår kände jag ”jävlar vad jag dricker vin hela tiden”. Vid tolvslaget skålade jag och min man i champagne och då sa jag till mig själv att nu får det fan räcka på ett tag. Min första tanke var 100 dagar och när jag berättade om det här fick jag höra att någon inte hade druckit på fem år och en annan inte sedan 2020. Så det här är ganska vanligt. Men jag tävlar inte med någon utan gör det bara för min egen skull.

Inger Ljung Olssons inlägg på Instagram.

Inger Ljung Olsson förklarar att 100 dagar kändes lagom och att det har gått överraskande enkelt.

– Jag har inte saknat det och jag känner inte heller någon längtan nu efter att dricka vin. Det finns ju också så många bra alkoholfria alternativ, säger hon och radar upp alla fördelar med att vara nykter:

– Allt blir så mycket bättre och jag är klarare i knoppen. Man gör exempelvis inte heller bort sig om man druckit lite vin och ringer någon. Nu sover jag också så mycket bättre och har inte bakfylleångest eller annan skit som man kan få. Fy fan, vad jag mår bra. 

Inger Ljung Olsson.

Drabbades av hjärnblödning

Det har gått fyra år sedan Inger Ljung Olsson drabbades av en hjärnblödning och vårdades i respirator. Det blev en lång konvalescens och hon fick bland annat lära sig gå igen. Men hon är idag helt återställd och säger att beslutet att skippa alkohol inte har något med det som hände att göra.

– Men alla vet ju att det inte är bra att dricka för mycket. Det är inte bra för något som blodtrycket och annat. Men det är inte därför jag gör det här. Jag vill bara leva fullständigt nykter ett tag.

Hur tänker du framåt?

– Nu handlar det inte om att jag inte får dricka vin. Om jag vill kan jag köpa ett glas vin och hälla i mig. Men nu väntar jag med att dricka vin tills jag verkligen känner för det. 

Vad säger familjen om ditt beslut?

– Min son tycker det är jättebra och skönt. Men min man tycker om att dricka vin och vi delade ofta på en flaska eller mer. Men jag känner att vi måste kunna umgås utan vin, och det kan vi. Det går hur bra som helst. Jag tror han är lite imponerad av mig och kanske kommer göra samma sak.   

Följ ämnen i artikeln