Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elitettan

Malmös reaktion efter det plötsliga beskedet

I dag börjar Malmös resa mot damallsvenskan. 

Men det har varit turbulenta dagar in mot premiären i Elitettan.

– Det är aldrig optimalt med tränarbyte så tätt inpå, säger lagkaptenen Sanna Kullberg. 

Malmös lagkapten Sanna Kullberg.
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån
Sanna Kullberg och Malin Gunnarsson.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Kim Björkegren.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Malmös damer började resan mot toppen i Sverige 2020. Nu är man framme i den näst högsta serien och ställs i dag mot Umeå på Eleda stadion. 

Men det har varit ett par turbulenta veckor in mot premiären. I början på april meddelade klubben att man valt att gå skilda vägar med tränaren Kim Björkegren. I stället är det Jonas Valfridsson tillsammans med assisterande sportchef Maxim Khalil som leder laget i premiären.

I ett pressmeddelande kommenterade Kim Björkegren avskedet. 

”Jag har haft förmånen att med framgång coacha utländska lag under många år och flytten tillbaka till Sverige blev en större omställning än jag föreställt mig, vilket gjort att jag inte kunnat ge varken mig själv eller min omgivning 100 procent”.

Till Fotbollskanalen utvecklade han det ytterligare och pekade på vad som inte fungerade. 

– Jag har blivit framgångsrik med att köra på mitt sätt, och kände väl inte riktigt att jag hade utrymme att göra det, säger han. 

Malmös sportchef, Daniel Andersson menar att det inte var fotbollsmässigt det krockade. 

– Det kändes inte som att han trivdes här, vi försökte få det att funka. Om man inte trivs, om man inte kan ge 100 procent, så är det bättre att kliva av. 

Hur ser du på att det sker så nära inpå seriestart? 

– Det är inte idealiskt. Vi är rätt så bra på att anpassa sig efter situationerna, de har jobbat stenhårt i veckan både Jonas och Maxim. Så det kommer bli jättebra.

Men är detta en långsiktig lösning eller är det något ni behöver se över? 

– Ja, Jonas kan mycket väl vara en lösning på lång sikt. Det är den absolut bästa lösningen just nu i varje fall. Sen kommer inte Maxim vara assisterande tränare så himla länge.

”Man drar åt olika håll”

Lagkapten Sanna Kullberg håller med om att tajmingen inte var helt perfekt. 

– Det är aldrig optimalt med tränarbyte så tätt inpå premiär, men ibland klaffar det och ibland inte. Och från båda håll har det verkat som en nödvändig förändring, bättre sent än aldrig, även om det är tråkigt med avsked så, säger hon och fortsätter:

– Det är bara att kemin inte riktigt funkade och man drar åt olika håll. 

På tio dagar har laget fått försöka jobba ikapp en hel försäsong, en stor utmaning poängterar Kullberg. En den nytt, där det viktiga varit att de taktiska grejerna ska vara görbara till premiären. 

Hur påverkar det laget? 

– Jag tycker att vi har tacklat det väldigt bra i gruppen, det var en känslomässig dag när det blev en stor förändring, men sen så var det gå vidare och påverka det vi kan påverka. Där har vi som grupp gjort ett bra jobb i gruppen, absolut att man hade velat ha mer tid på sig för att känna sig redo inför premiären. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.