Det förlorade paradiset. Berättelsen om Konsums uppgång och fall

Så uppfostrade Konsum oss till goda samhällsmedborgare

Sara Kristoffersson är konstvetare, författare och kritiker. Sedan 2015 är hon professor i designhistoria på Konstfack. 2022 släpptes ”Hela havet stormar. Fallstudie inifrån en myndighet” som kretsar kring den uppmärksammade Vita havet-debatten.
Sara Kristoffersson är konstvetare, författare och kritiker. Sedan 2015 är hon professor i designhistoria på Konstfack. 2022 släpptes ”Hela havet stormar. Fallstudie inifrån en myndighet” som kretsar kring den uppmärksammade Vita havet-debatten. Foto: Niklas Nyman

Berättelsen om Konsums uppgång och fall är också berättelsen om det svenska folkhemmet. Men Sara Kristofferssons bok om kooperationen har väl många stickspår, tycker Björn Werner.

Det är länge sedan Konsumbutikerna dominerade Sverige. Jag, en åttiotalist, kan bara om jag anstränger mig frammana vissa minnen: de medvetet avskalade blåvita förpackningarna med cornflakes och kaviar. Känslan av att gå i en affär med den där tråktrygga känslan som jag på senare tid förstått var folkhemmets signum.

I 2020-talets Sverige, marinerat i årtionden av marknadsliberala reformer, finns inget av detta kvar. Den som i dag går in på verksamhetens uppdaterade version, Coop Konsum, möter en butik lite vilken som helst. Bilden av företaget som en del av ett större samhällsprojekt är sedan länge bortblåst. När detaljvaruhandeln drev upp priserna under fjolårets massiva inflation var Coop tvärtom ofta värst i klassen.

Laddar…