Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Fartyg uppges ha kapats vid Hormuzsundet

    13 april 12.10
    Joel Dahlberg
    En video AP tagit del av sägs visa hur fartyges bordas.
    En video AP tagit del av sägs visa hur fartyges bordas. Foto: AP

    Ett fartyg har kapats på lördagen i närheten av Hormuzsundet, enligt uppgifter från den brittiska organisationen United Kingdom Maritime Trade Operations, UKMTO, rapporterar AP.

    Hormuzsundet förbinder Persiska Viken med Omanbukten.

    AP har även tillgång till en video som påstås visa hur fartyget kapas av soldater som släpps ner på fartyget från en helikopter.

    Enligt uppgifterna från UKMTO ska attacken ha utförts av ”en regional myndighet”. I iranska medier rapporteras det att det är Irans revolutionsgarde som tagit fartyget i beslag.

    Det kapade fartyget uppges vara ett portugisisk flaggat containerfartyg. Fartyget kan knytas till koncernen Zodiac Group, som ägs av den israeliskfödde affärsmannen Eyal Ofer, enligt AP.

Senaste nyheterna
  • Jennifer Laxén
    20.42

    Spaniens premiärministers fru under utredning

    Spaniens premiärminister Pedro Sánchez överväger att avgå, efter att en domstol meddelat att hans fru Begoña Gómez utreds för misstänkt korruption.

    ”Jag behöver stanna och tänka” för att besluta ”om jag borde fortsätta leda regeringen eller om jag borde avsäga mig den här äran”, skriver Sánchez i ett brev som publicerats på X.

    Sánchez, som representerar Socialisterna (PSOE), tillägger att han kommer att meddela sitt beslut på måndag och att han fram tills dess ställt in sina åtaganden.

    Före domstolen meddelade att utredningen pågår kom medieuppgifter om att Gómez kopplingar till flera privata företag som tagit emot statliga medel eller fått offentliga kontrakt undersöks. (TT)

  • Vilma Stockvall
    19.38

    USA skickade långdistansrobotar i hemlighet

    Ukraina har beskjutit ryska mål på ockuperad ukrainsk mark med amerikanska långdistansrobotar som levererades i hemlighet i mars, uppger två amerikanska myndighetskällor för nyhetsbyrån AP.

    Robotarna ska ha slagit mot en rysk militärflygbas på Krim och mot ryska styrkor i en annan ockuperad del av landet.

    En av källorna uppger att fler sådana långdistansrobotar är på väg som en del i det nya amerikanska stödpaket som klubbats i kongressen och skrivits under av president Joe Biden. (TT)

  • Vilma Stockvall
    18.59

    Uppgifter: Misstänkt våldsdåd i Gubbängen

    Ett misstänkt våldsdåd har ägt rum i Gubbängen, i södra Stockholm, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna.

    – Vi är där i ett ärende, och rättsläget är just nu misshandel, men vi får se vad det här kommer att landa i, säger Nadya Norton, presstalesperson i polisregion Stockholm, till SvD.

    Hon vill inte gå in på ifall människor blivit skadade, men flera patruller är på plats.

    – Vi är där för att ta reda på vad som hänt.

    Enligt tidningen Expo ska maskerade män ha gått till attack mot ett politiskt evenemang.

    Läs mer här.

  • Vilma Stockvall
    18.04

    Ja till krisregler för EU:s bönder

    EU-parlamentet säger ja till snabbt framtagna krisregler för att underlätta för unionens jordbrukare.

    Med 425 röster mot 130 och 33 nedlagda godkändes på onsdagseftermiddagen de ändringar av den gemensamma jordbrukspolitiken som EU-kommissionen föreslagit för att ge mer flexibilitet och fler undantag. Bland annat kommer jordbruk mindre än tio hektar att slippa kontroller och straff för att de inte fullt ut uppfyller vissa av kraven. Åtgärderna har tagits fram efter de omfattande protester och demonstrationer som härjat stora delar av EU under våren. (TT)

  • Vilma Stockvall
    17.58

    Vårdförbundet säger nej – kontrar med motbud

    Vårdförbundet tackade på onsdagen nej till ett förslag till avtal med Sveriges Kommuner och Landsting (SKR) och arbetsgivarorganisationen Sobona.

    I stället kontrade Vårdförbundet med ett motbud som arbetsgivarsidan ska svara på senast klockan 11.00 på torsdagen, skriver Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

    Om parterna inte kan enas träder en övertids- och mertidsblockad i kraft samma dag klockan 16.00 för cirka 63 000 medlemmar i förbundet. (TT)

  • Vilma Stockvall
    17.08

    Biden har skrivit under stöd till Ukraina

    USA:s president Joe Biden har skrivit under en lag som bland annat innefattar stöd till Ukraina, Israel, Gaza och Taiwan.

    Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress i natt svensk tid som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas. Militära stödet till Ukraina kommer skickas inom några timmar.

    Totalt är stödpaketen värda drygt 95 miljarder dollar, motsvarande mer än 1 000 miljarder kronor.

    I paketet ingår också en del om techjätten Tiktok, som nu antingen måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden. Tiktok kommer att bestrida lagen i rätten, meddelar plattformens vd.(TT)

  • Erik Nilsson
    15.21

    L: Inför en "stopplag" om kärnkraft

    Liberalerna vill införa en ”stopplag” mot nedläggningar av kärnkraft i EU.

    Partiet vill att EU-kommissionen ska kunna lägga sitt veto mot enskilda medlemsländer som vill avveckla kärnkraft.

    – Det finns inga ursäkter för att lägga ner fullt fungerande kärnkraft, säger partiledaren Johan Pehrson (L).

  • Vilma Stockvall
    13.41

    Uppgifter: Två gripna med vapen vid tingsrätt

    Två personer har gripits utanför Attunda tingsrätt i Sollentuna norr om Stockholm under onsdagsförmiddagen, rapporterar flera medier. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en av de gripna haft ett vapen på sig.

    Polisen bekräftar för tidningen att de varit på plats samt att de kontrollerat två personer, men kommenterar inte mer än så. (TT)

  • TT
    13.05

    Amnestyrapport: Sverige måste skydda samerna

    Sverige måste skydda samers rättigheter och få ett slut på ”gamla koloniala mönster”, skriver Amnesty International i sin årsrapport. Organisationen anser att Sverige backar gällande grundläggande människorättsfrågor.

    Enligt Amnesty hotas samernas kulturella överlevnad när trycket på samiska traditionella marker ökar. Det finns många intressen i områdena, bland annat från gruvnäring och skogsavverkning, men även klimatförändringarna spär på trycket.

    Om samernas grundläggande rättigheter till sina egna marker inte garanteras är det ett svenskt misslyckande med att leva upp till internationella åtaganden om urfolks rättigheter, skriver Amnesty.

  • TT
    13.03

    EU-ja till hårdare tag mot kvinnovåld

    EU-parlamentet godkänner nya tuffare regler kring våld och trakasserier mot kvinnor.

    Direktivet om mäns våld mot kvinnor har varit hett diskuterat i flera år i både parlamentet och EU:s ministerråd. Dagens omröstning, vunnen med 522 röster mot 27, bekräftar den uppgörelse som nåddes i februari.

    EU-parlamentet spurtar just nu med att hinna med mängder av avslutande omröstningar under sin pågående sista sittning inför EU-valet i juni.Bland annat godkändes i dag uppgörelserna om ökat företagsansvar för att förhindra exempelvis miljöbrott och usla arbetsförhållanden med 374 röster mot 235. Även nya regler för vem som ska räknas som anställd eller inte inom plattformsekonomin drogs igenom med 554 röster mot 56.

    Båda lagstiftningarna har liksom direktivet om mäns våld mot kvinnor hyllats som oerhört viktiga steg – men också kritiserats för att ha blivit för urvattnade under processen.

    Exempelvis ingår i kvinnovåldsdirektivet inte önskemålet om att klassa sex utan samtycke som våldtäkt, vilket både EU-parlamentet och EU-kommissionen helst hade velat se.

  • TT
    12.59

    Sålde 1 100 bolag till målvakter – fem åtalas

    De sålde 1 100 bolag till bulvaner, målvakter och personer som tidigare dömts för brott. Nu åtalas tre personer i förmedlingsbolaget för grov ekonomisk brottslighet, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

    Dessutom åtalas två ytterligare med kopplingar till förmedlingsbolaget och enligt uppgift till Bolagsspecialisten, som tidigare figurerat i kriminella sammanhang..

    Majoriteten av de bolag som förmedlats vidare har försatts i konkurs och i mycket stor skala har bolagen använts som brottsverktyg för kriminella personer, enligt myndigheten.

    De förmedlade bolagens samlade skulder uppgår till cirka sex miljarder kronor.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas