Nio kvinnor misstänks ha mördats i år

Publicerad 2024-04-13

Nora är en av nio kvinnor som bara i år hittats döda där polisen misstänker att de mördats av en man de en gång haft en relation med.

Ytterligare två kvinnor, 17-åriga Maja och en kvinna i Skelleftehamn, misstänks ha mördats under året men då av män med andra kopplingar till dem.

6 januari: En man i 50-årsåldern misstänks ha mördat sin hustru i Vagnhärad. Mannen hade flera gånger tidigare dömts för misshandel av hustrun. När kvinnan hittades död i lägenheten var ytterligare en brottsutredning mot mannen i sin slutfas. Han misstänktes för att ännu en gång ha misshandlat hustrun och satt under en tid frihetsberövad för brottet.

11 februari: En man i 60-årsåldern misstänks ha mördat en kvinna han hade en relation med i Kungälv. Mannen ringde själv till polisen och erkände vad han gjort. Utredningen pågår.

13 februari: En man i 80-årsåldern misstänks ha mördat sin före detta hustru i Uppsala. Enligt häktningsframställan ska misshandeln ha pågått i kvinnans bostad i Uppsala under nästan två månaders tid – från december förra året till februari i år. Han släpptes senare ur häktet men misstankarna mot honom kvarstår. Mannen nekar.

10 mars: En 35-årig man misstänks för att ha mördat sin flickvän i Ronna i Södertälje. Mannen ringde själv polisen och sa att han hittat sin flickvän livlös i lägenheten. Han sitter fortfarande häktad. Den döda kvinnan är en småbarnsmamma och hon och 35-åringen ska ha blivit ett par en kort tid innan hennes död.

15 mars: En man i 45-årsåldern misstänks ha mördat en kvinna i centrala Stockholm som han hade en relation med. Han är dock inte frihetsberövad och misstankarna har försvagats. Beslut i ärendet, om det ska läggas ner eller inte, väntas inom kort.

15 mars: En tidigare våldsdömd man i 50-årsåldern misstänks ha mördat en kvinna i 40-årsåldern i Borlänge. De hade tidigare haft en relation. Utredningen pågår och mannen är häktad.

21 mars: Nora hittades död i sin lägenhet i Linköping. En man hon tidigare hade en kort relation med är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

23 mars: En kvinna i Hässelby fördes till sjukhus med hjärtstopp – väl där upptäckte man att hon var svårt skadad. Två dygn senare dog hon av sina skador. Hennes sambo är sedan dess häktad misstänkt för mord. Mannen misstänks även för grov våldtäkt på kvinnan dagen före.

28 mars: En man och en kvinna hittas döda i en bostad i Gävle. De ska ha känt varandra. Polisen söker ingen gärningsman då de, enligt Aftonbladets uppgifter, tror att mannen först dödade kvinnan och sedan tog sitt liv.

Ytterligare två kvinnomord misstänks men där relationen varit en annan än ett kärleksförhållande:

• 21 februari: En man i 50-årsåldern misstänks ha dödat sin mamma i Skelleftehamn.
• 14 mars: 17-åriga Maja hittades död den 18 mars men tros ha mördats fyra dagar innan, samma dag hon anmäldes försvunnen. En jämnårig pojke sitter häktad misstänkt för mord.

Följ ämnen i artikeln