FEM SPANINGAR: "Svårt att se Celina inleda på bänken igen till derbyt"

HÄLLEVIK. Mjällby AIF och AIK spelade 1-1 på Strandvallen.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

RÄTTVIST MED OAVGJORT
Matchbilden blev inte som den när AIK vann med 3-1 på Strandvallen i svenska cupens kvartsfinal. “Gnaget”, som kontrade sönder Mjällby då, tog istället tag i taktpinnen och inledde matchen med större bollinnehav och spets. De skapade några halvchanser innan Benjamin Tidemann Hansen nickade en inläggsfrispark i stolpen i den 17:e minuten. Mjällby återtog lite av bollinnehavet men var trubbigt i anfallsspelet under halvleken,

AIK kom sedan starkt ut i efter halvtid. I den 60:e minuten gav Ioannis Pittas laget ledningen och svartgult såg ut att gå mot en ny triumf på Listerlandet. Mjällby-tränaren Anders Torstensson bytte in Herman Johansson när 20 minuter återstod av matchen. Två minuter senare hade mittfältaren legat bakom ett mönsteranfall av Mjällby, som avslutades med ett självmål efter Kristoffer Nordfeldts suveräna räddning på Jacob Bergströms närskott.

Annons

Mjällby avslutade starkast men AIK-försvaret höll undan. 1-1 får anses vara ett rättvist resultat mellan två lag som förmodligen är ganska nöjda med prestationen.

BERG VISADE FÖRTROENDE FÖR COULIBALY
Det omskrivna Sheffield United-lånet har inte fått inledningen han velat på sin AIK-karriär. Ismaila Coulibaly fick efter ett inhopp i premiären och petningen mot BP chansen från start, till vänster på mittfältet. Tränaren Henning Berg menade inför matchen att 23-åringen inte nått sin fysiska toppform, och det syns att matchformen inte riktigt är där.

Vid något tillfälle kom Coulibaly loss och visade både snabbhet och bra fötter, men i regel kändes han inte som ett hot från sin position. Då måste det vara en lättnad att ha tränarens förtroende och få spela (nästan) hela matchen.

Annons

MATCHENS HÄNDELSE
Noel Törnqvist lär vara förbannad över att ha bjudit AIK på ledningsmålet. U21-landslagsmålvakten missbedömde ett överlångt inlägg från Rui Modesto fullständigt, och vid utkanten av straffområdet märkte Törnqvist att Pittas fått en övergiven målbur att prickskjuta mot. Den cypriotiske anfallaren slutförde uppgiften med bravur, men det är svårt att förstå vad Törnqvist tänkte på när han gick ut mot inlägget.

FRÅGETECKNET
Bersant Celina inledde på AIK-bänken för första gången sedan hans debutmatch för klubben förra hösten. I hans ställe fick Abdihakin Ali chansen bredvid Anton Salétros på innermittfältet, efter målet mot BP förra veckan. Ali stod för en klart godkänd insats och det går att argumentera för att hans egenskaper passar bättre ihop med Salétros än Celina. Det skulle dock förvåna om inte AIK-tränaren Henning Berg ger Celina en derbystart mot Djurgården i nästa helg. Hans erfarenhet lär behövas mot i en match av den karaktären.

Annons

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Tom Pettersson. Mittbacken hade från sin position full koll på Rui Modesto och hans djupledsattacker. Lugn med bollen och stod för flera viktiga aktioner när AIK låg på.

2: Jacob Bergström. Låg i högsta grad bakom kvitteringen och orsakade AIK-försvaret huvudbry större delen av matchen. Målet noterades som ett självmål, men det kan anfallaren leva med.

1: Omar Faraj. Länkade ihop fint i anfallsspelet, jobbade hårt och var AIK:s bästa offensiva spelare i första halvlek. Lite sämre efter halvtid och kunde kommit till fler avslut.

Publicerad 2024-04-13 kl 18:00