En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 17:55

SPORT

AIK spräckte nolla och kryssade i Hällevik

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

AIK blev första lag i årets allsvenska att finna nyckeln till att dyrka upp Mjällbys försvar.

Solnalaget såg ut att vara på väg mot sin andra seger i Blekinge denna vår, men Mjällby kom tillbaka.

– Så som matchen blev är det väl okej med ett kryss, säger AIK:s norske mittback Benjamin Tiedemann Hansen efter 1–1.

Så sent som i mars besökte AIK Strandvallen i Hällevik och vann då kvartsfinalen i Svenska cupen. Efter det har Mjällby tätat till så pass väl att laget kom till spel i den tredje allsvenska omgången som ensamt lag utan insläppt mål.

Efter drygt 15 minuters spel hängde hemmalagets nolla emellertid på en skör tråd. AIK:s mittback Benjamin Tiedemann Hansen fick iväg en till synes närmast perfekt nick – men bollen tog i insidan av ena stolpen innan den hamnade i Mjällbymålvakten Noel Törnqvists skopa.

När TT får en pratstund en stund efter matchen har Tiedemann Hansen glömt bort hur nära han var att göra mål.

– Tack för påminnelsen. Bollen kommer fint, jag går in och pressar Rösler (Colin, mittback i Mjällby) och kommer först. Dessvärre blev det inte stolpe in i dag, säger Tiedemann Hansen.

En kvart efter pausen nådde AIK hela vägen in i mål. Ioannis Pittas hann före Noel Törnqvist, som valde att rusa ut på en boll utanför Mjällbys straffområde, och gav Solnalaget ledningen. Pittas har därmed gjort mål vid båda sina besök på Strandvallen denna vår.

– Jag läser det som dålig kommunikation, säger Mjällbys tränare Anders Torstensson angående sitt lags första insläppta mål i allsvenskan 2024.

Repliken från hemmalaget lät inte vänta på sig. Herman Johansson hann inte mer än hoppa in i spel innan han serverade Jacob Bergström som avslutade direkt från nära håll.

Kristoffer Nordfeldt i AIK-målet gjorde en jätteräddning, men bollen letade sig via AIK-försvarare in i kassen och bokfördes som självmål.

– Man är inte superglad de första sekunderna, men det är sånt som händer, säger Nordfeldt.

Landslagsmålvakten var inte speciellt belåten över att hans AIK tappade ledningen.

– Vi är här för att vinna, vi ledde med 1–0, säger han.

Båda lagen är obesegrade efter tre allsvenska omgångar.

En match med många dueller, hörnor och inkast. Kanske en lite tråkig match att kolla på, men väldigt intensivt med mycket springande, säger Benjamin Tiedemann Hansen.

AIK:s tränare Henning Berg sammanfattar:

– En tuff och jämn match i långa perioder. Det var en bra prestation av oss, säger den norske tränaren.