Ikonisk flamingo får svårare att hitta mat

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-04-13

Mindre flamingo i en sjö i Tanzania. Arkivbild.

Det skimrar i rosa när flamingorna samlas vid vattnet för att äta. Men stigande vattennivåer i Östafrikas saltsjöar kan leda till att den ikoniska fågeln måste söka föda på annat håll, enligt en studie.

En stor del av populationen av mindre flamingo (Phoeniconaias minor) finns i Östafrika där den lever vid saltsjöarna. Men antalet krymper. Ett orosmoln är tillgången på alger som utgör den främsta födan, enligt en studie i tidskriften Cell Biology.

Forskarna har kombinerat satellitbilder med klimatdata och observationer mindre flamingo vid 22 saltsjöar i Etiopien, Kenya och Tanzania under mer än två årtionden.

”Allt mer sårbara”

De fann att nivåerna av alger sjunkit samtidigt som arean på sjöarnas ytor ökat. De menar att de stigande vattennivåerna spär ut vattnet och gör det mindre surt och salt, vilket leder till minskade populationer av växtplankton.

Forskarna varnar för att de rosa fåglarna kan komma att behöva flytta utanför reservat och andra skyddade områden för att hitta föda, i synnerhet som mer nederbörd är att vänta på vissa platser till följd av klimatförändringarna.

– Mindre flamingor i Östafrika är allt mer sårbara, särskilt med tanke på att ökad nederbörd förutspås för regionen på grund av klimatförändringen, säger studiens huvudförfattare Aidan Byrne vid King’s College London, i en kommentar.

Dyster framtid

Han varnar för en dyster framtid för arterna som ingår i saltsjöarnas ekosystem om inte arbetet med övervakning av vattnet samt åtgärder för avrinning förbättras.

De största förlusterna av växtplankton har skett i norra Tanzania och i Kenya, däribland i Nakurusjön som är ett populärt turistmål.