Experter: Så kan Irans utlovade hämnd gå till

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-04-13 19.00

Medlemmar från Irans revolutionsgarde. Arkivbild.

Iran har utlovat hämnd efter ett flyganfall i syriska Damaskus där flera iranska toppmilitärer dödades. Men svaret mot Israel kan dröja, enligt experter.

– Iran förstår att det här är en fälla, säger Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet.

Irans konsulat i Syrien anfölls i början av april. Fler än tio människor, varav sju tillhörde det iranska revolutionsgardet, dödades i attacken som Israel anklagas för att ligga bakom.

Runt om i världen har oroliga röster höjts för att den iranska regimens svar ska leda till större upptrappning i området.

Under lördagen sägs det från iranskt håll att revolutionsgardet tagit kontroll över ett Israelkopplat fartyg i Persiska viken – ett sätt för Iran att köpa sig tid, enligt Parsis bedömning.

”Direkt attack förödande”

– Iran förstår att Damaskusattacken är en fälla. Å ena sidan behöver de svara, å andra sidan vet de att precis det svaret som alla förväntar sig att de ska ge är precis fel svar att ge, eftersom det ger Israel en ursäkt att inleda ett massivt motangrepp.

Enligt både Parsi och Mellanösternexperten Alexander Atarodi, tidigare forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, är det troligt att Iran kommer att använda sig av Irankopplade grupper som till exempel Hizbollah i Libanon och Huthirörelsen i Jemen för att utkräva hämnden – i stället för att landet själv direkt attackerar Israel.

– En direkt attack mot Israel skulle vara förödande för Iran, säger Atarodi.

– Det skulle innebära att USA kommer in och stödjer, cementerar, relationen mellan Israel och USA och de spänningar som funnits där försvinner åtminstone tillfälligt.

Vill kontrollera rytmen

De olika grupperna som skulle kunna bidra till Irans svar genomför redan nu olika attacker – Hizbollah mot norra Israel, Huthirörelsen mot Röda havet och grupper i Syrien och Irak mot amerikanska baser i regionen. Vid ett eventuellt svar är det troligt att det är liknande attacker som utförs, säger Alexander Atarodi.

– Enda skillnaden nu skulle kunna bli att det är mycket mer omfattande, och kanske även simultana attacker, för att visa det signifikanta i motreaktionen.

Från amerikanskt håll har varningar lyfts om att Irans svar kan ske inom kort. Men det behöver inte komma nu, bedömer både Parsi och Atarodi.

– Det kan komma nästa vecka, om en månad, lite senare. Det är lite prematurt att tro att attacken måste komma nu, säger Alexander Atarodi.

– Iranierna brukar generellt sett försöka kontrollera rytmen i konfliktdynamiken själva, det vill säga inte nödvändigtvis attackera på en gång. De gör det när det passar dem, säger Rouzbeh Parsi.