Niklas Strömstedt om SVT:s vändning – nu är ”Tack för musiken” tillbaka

Efter Aftonbladetintervjun om att han saknade programmet: ”Jag blev väldigt glad”

Publicerad 2024-04-13

Ett av svensk tv:s bästa musikprogram gör comeback.

På lördagen startar femte säsongen av ”Tack för musiken”, där Niklas Strömstedt gästas av Miss Li.

Minnesgoda läsare och tv-tittare kanske kommer ihåg att programserien redan har gått i fyra säsonger, 2011–2015. Några av gästerna var Eva Dahlgren, Orup, Plura Jonsson, Lena Philipsson, Björn Skifs, Peter LeMarc och Lars Winnerbäck. De pratade karriär, liv och framför allt musik med Niklas Strömstedt. Och spelade med honom och husbandet.

Niklas Strömstedt.

SVT backade – efter intervjuerna

Varför slutade ni göra programmet?

– Det får du fråga SVT om. Jag tyckte det var väldigt roligt att göra. Sedan bytte de väl ut lite folk på SVT, tror jag, då ville väl de nya göra sina egna grejer, rota om i tablåerna.

Och varför är ni plötsligt tillbaka?

– För något halvår sedan ringde de och frågade om jag hade lust att göra det. Det kan kanske ha bidragit att jag i några intervjuer kring släppet av min självbiografi ”Om” sa att jag saknade att göra programmet. Nu var det SVT i Göteborg som ringde, de verkar otroligt på tårna när det gäller nöjes- och underhållningsprogram.

– Jag fick pussla lite i planeringen, men blev väldigt glad. Senaste tiden har det ju annars mest handlat om att program läggs på is eller läggs ned.

Niklas Strömstedt och Miss Li.

Miss Li är första gästen

Först ut som gäst är Miss Li, eller Linda Karlsson som hon egentligen heter.

– Henne har jag ganska bra koll på. Hon har flera olika uttryckssätt och är en otroligt bra sångerska.

Hur förbereder du dig inför programmen?

– Dels är det rätt mycket låtar att lära sig, de vi spelar ihop med husbandet. Sedan ytterligare några som vi spelar i soffan eller fåtöljen. Det kan dyka upp andra låtar också. Har jag bara hört dem, brukar jag kunna haka på.

– Sedan är jag med och skriver manus. Så jag har jobbat ganska hårt, vi spelade in alla åtta programmen före påsk. Det har varit både ovant och uppfriskande.

Niklas Strömstedt och Per Gessle.

”Kände jag mig som en överlycklig 14-åring”

Programmen gästas också av personer som har eller har haft anknytning till artisterna.

Händer det något annat speciellt?

– Alla program är väldigt olika. Gästen sätter temperamentet och tonarten. Björn Dixgård berättade att Mando Diao har en låda med utklädningskläder de använder för att få inspiration när de repar eller skriver låtar. Kanske dyker något sådant upp… och när jag i Per Gessles program fick spela ”Dressed for success” kände jag mig som en överlycklig 14-åring.

Niklas Strömstedt och Miriam Bryant.

Hoppas få göra fler program

Förra gången Niklas gjorde programmen var det många generationskamrater med. Nu är det mer blandat.

– Det är väl bara Magnus Uggla kvar av generationskamraterna som inte varit med. Ja, kanske några till. Nu hoppas jag få göra fler program, jag har ju bra kontakter och programmet har bra rykte i branschen.

Undertecknad har sett premiärprogrammet som mer än väl lever upp till de höga förväntningarna. Miss Li och Niklas, ibland ihop med husbandet, spelar alternativa versioner av hennes låtar. Hon tolkar en av sina förebilder och bjuder på en ny låt. Och en hel del dråpliga berättelser.

Här är övriga gäster i serien, som sänds i två omgångar, nu i vår och senare i sommar:

Per Gessle (20 april), Miriam Bryant (27 april), Danny Saucedo (4 maj), Björn Dixgård (12 juli), Bo Sundström (19 juli), Jireel (26 juli), Molly Sandén (8 augusti).

”Tack för musiken” 2011 gästades av Ola Salo.

Just nu tittar jag på…

– Jag har ingen serie just nu. Fotbollsallsvenskan har börjat, så det tittar jag på. Och nyheter. Nyhetsmorgon på lördagar, förstås (hustrun Jenny Strömstedt är programledare då). Men fotbollsallsvenskan… inte en av världens bästa ligor, men i mitt hjärta är den det. Jag kan bli förvånad själv att jag tittar på Mjällby-Halmstad.

(För den som inte vet det, är Niklas annars en hängiven AIK-supporter)