Kramar är bevisat bra

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-04-13 19.25

Kramar kan göra susen för måendet. Det funkar dessutom fint med en robot för den som vill slippa en annan människa. Arkivbild.

De positiva effekterna av fysisk beröring har nu bekräftats vetenskapligt. Och det går nästan lika bra med en robotmassage om en en klapp av en levande person.

Många upplever att det känns bra med fysisk beröring av något slag, en klapp på armen, massage eller en kram. Nu har forskare gått igenom forskning som finns på området – över 200 studier – och konstaterar att fysisk beröring har en rad fördelar.

Beröring minskar smärta, sänker stressnivåer och kopplas till ökad viktuppgång hos nyfödda. Forskarna tittade också på vad som hände om den fysiska beröringen kom från en robot, eller från trycket av filtar och konstaterar att det har samma goda effekt. Däremot verkar vi må mentalt bättre om vi får beröringen av en annan människa.

Det spelar däremot ingen roll om det är något vi känner som rör vid oss. Vård- och omsorgspersonal, en partner eller en nära vän gav samma effekt. Undantaget var för nyfödda barn, där hälsofördelar var större när de berördes av sina föräldrar än av andra.

Fysisk beröring minskar bland annat hjärnans produktion av hormonet kortisol, som bland annat reglerar stress. I studien syntes starkast effekt för ångest, känslor av depression, trötthet och smärta.

Allra bäst effekt på vuxna hade beröring som massage på huvudet, enligt studien.

Studien, som är en så kallad metaanalys, är publicerad i tidskriften Nature human behaviour.