Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 12:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rebellmamman-blev-av-med-jobbet-fackets-krav-utred-ministerns-roll/

SVERIGE

Rebellmamman blev av med jobbet – fackets krav: Utred ministerns roll

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) skrev på X att han att han hade varit i kontakt med Energimyndigheten och fått veta att ”situationen var hanterad”. Det väcker frågor om hans roll.
Foto: Jessica Gow/TT

Anna sjöng med klimatgruppen Rebellmammorna och blev av med provanställningen på Energimyndigheten.

Nu vill facket att hanteringen av ärendet utreds.

– Det får inte finnas misstanke om att det funnits politiska påtryckningar, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef för Fackförbundet ST.

Som DN berättat har en handläggare, som vi kallar Anna, blivit av med sitt jobb – en säkerhetsklassad tjänst på Energimyndigheten.

Anna var, då hon anställdes för ett halvår sedan, öppen på sociala medier med att hon sjungit tillsammans med klimatorganisationen Rebellmammorna, och delat material från systerorganisationen Extinction Rebellion. Säpo kontrollerade och godkände henne för säkerhetsklassningen.

Men efter att tidningen Fokus kontaktat myndigheten blev hon av med sin provanställning.

Fokus hade fått skärmdumpar från Annas sociala medier, av en man som tidigare haft Annas tjänst och som själv blivit av med sin säkerhetsklassning. Sedan dess har han bland annat jobbat för tankesmedjan Timbro.

Tidningen Fokus beskrev Annas anställning som en ”risk för rikets säkerhet” och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) meddelade på X att han hade varit i kontakt med Energimyndigheten och fått veta att ”situationen var hanterad”.

Efter DN:s artikel har många reagerat. V-riksdagsledamoten Andrea Andersson-Tay skriver på Facebook under hashtagen #jagärrebellmamma att hon är bestört över det som hänt, och att hon själv deltagit i en manifestation med gruppen, som hon beskriver som ”alltigenom fredliga”.

”Det är bra att frågan utreds”, säger Anna, som blivit av med jobbet på Energimyndigheten.
Foto: Nicklas Thegerström

”Vad som däremot ÄR ett säkerhetshot är ministrar som undergräver det fria samhället genom att i detalj kontrollera anställda på statliga myndigheter”, skriver Andersson-Tay.

DN har varit i kontakt med anställda på Energimyndigheten som upplever situationen som obehaglig. Redan har en konsekvens blivit att en person som varit mitt inne i en rekryteringsprocess har hoppat av.

Fackförbundet ST ska under måndagen ha ett möte med Energimyndigheten för att reda ut vad som hänt, och överväger även att anmäla fallet till Justitieombudsmannen.

– Det finns en stor oro och osäkerhet nu bland våra medlemmar på myndigheten, kring vad man kan göra och inte göra på fritiden. Grundlagen är tydlig. Statligt anställda har yttrandefrihet och föreningsfrihet, och det måste respekteras av de statliga arbetsgivarna, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef för Fackförbundet ST, till DN.

Ministerns roll i sammanhanget väcker frågor.

– Det är oroväckande. Vi har begärt en överläggning för att titta på hur händelseförloppet gått till. Det får inte finnas en misstanke om att beslut om anställning fattas efter en yttre, politisk, påverkan.

”Oron som råder nu hos våra medlemmar är väldigt bekymmersam”, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef för Fackförbundet ST.
Foto: Fredrik Hjerling/ Fackförbundet ST.

Stenhammar vill bland annat få klargjort varför säkerhetsbedömningen av Anna plötsligt förändrades.

– Säkerhetsbedömningen ska inte göras av det politiska parti som för stunden sitter vid makten. Det får heller inte vara en godtycklig bedömning. Om det är otydligt hur och på vilka grunder säkerhetsprövningar görs leder det till att det skapas en tystnadskultur i den svenska statsförvaltningen. Det måste vi motarbeta på alla sätt.

DN har tagit del av Energimyndighetens beslut om att Annas anställning skulle upphöra, som fattades den 2 april, dagen innan Fokus artikel publicerades.

Carl-Oskar Bohlin hänvisar DN till ett utlåtande han gjort på X om att hans samtal med myndighetens generaldirektör ägde rum på kvällen den 4:e april, då handläggaren Anna redan skiljts från sina arbetsuppgifter.

”Jag tänker inte och bör inte kommentera enskilda anställningsärenden på myndigheter och det har jag inte heller gjort”, skriver ministern. Samtalet med direktören handlade bara om ”att jag ville informera mig om rutinerna för säkerhetsskyddsarbetet i stort”.

Handläggaren Anna som blivit av med jobbet, uppger för DN att hon redan i vintras blev kontaktad av mannen som jobbat för Timbro. Enligt Anna uppgav han då att han hade kontakt med flera ministrar i regeringen, bland andra Bohlin. Det stöds av en tjänsteanteckning hon gjorde efter deras telefonsamtal den 23 januari, som DN tagit del av.

Ministerns pressekreterare skriver i ett sms till DN att Carl-Oskar Bohlin haft kontakt med mannen i energipolitiska frågor, men inte om det som nu hänt. ”De har inte haft kontakt om den aktuella händelsen, varken före eller efter det att den blev medialt känd”.

Tidigare har myndigheten i ett mejl svarat att säkerhetsprövning genomförs för att klarlägga om en medarbetare kan antas vara pålitlig och lojal ur säkerhetssynpunkt.

”Framkommer ny information som påverkar tidigare bedömningar, kan säkerhetsklassningen dras tillbaka, vilket har hänt vid några tillfällen. Vi kan dock inte kommentera enskilda personalärenden.”

Under fredagen gick myndigheten ut på sin hemsida om fallet Anna och att ”en fullständig och rättvisande bild inte framkommit under säkerhetsprövningen”.

När den nya informationen uppdagades, några dagar innan det blev känt i medier, vidtog myndigheten omgående åtgärder som bedömdes nödvändiga för att undvika eventuella säkerhetsrisker, skriver myndigheten vidare.

”Detta eftersom engagemang i rörelser som aktivt förespråkar och i delar använder sig av civil olydnad som verktyg för att påverka opinion och beslutsfattare kan innebära ett hinder för att få upprätthålla en säkerhetsklassad tjänst. En intern granskning påbörjades omedelbart när detta blev känt. Bedömningen så här långt är att ingen säkerhetskänslig information är röjd”.

DN söker Energimyndighetens generaldirektör

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Jessica Gow/TT
Bild 2 av 3
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 3
Foto: Fredrik Hjerling/ Fackförbundet ST.