Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-16 20:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/syriska-flyktingar-misshandlade-efter-mord-pa-politiker-i-libanon/

VÄRLDEN

Syriska flyktingar misshandlade efter mord på politiker i Libanon

Tusentals libaneser deltog på fredagen i begravningsceremonin av den dödade politikern i staden Byblos.
Foto: Ibrahim Chalhoub/AFP

Det kristna, högerorienterade partiet Libanesiska styrkor anklagar sin värsta fiende, Iran-stödda Hizbollah, för att ligga bakom kidnappningen och mordet på en högt uppsatt politiker.

Nu straffas syriska flyktingar i Libanon för dådet.

Den 7 april kidnappades Pascal Sleiman, en känd politiker från partiet Libanesiska styrkor. En vän han talade i telefon med uppges ha hört honom vädja till sin mördare.

– Nej, nej, inte i mitt huvud. Jag har barn. Döda mig inte, ska politikern ha sagt.

Men han mördades.

Partiets anhängare skyllde mordet på sin ärkefiende Hizbollah. Arga män blockerade vägen som förbinder Libanons städer längs Medelhavskusten, och partiet uppmanade till strejk. Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah avfärdade å andra sidan anklagelserna och varnade för ett nytt inbördeskrig.

Kort efter mordet meddelade den libanesiska armén att man hade arresterat en grupp syrier som erkänt att politikern dog medan de försökte stjäla hans bil. Kroppen hittades i det Hizbollah-kontrollerade området Qusayr, i centrala Syrien.

Trots att många libaneser tvivlar på att armén talar sanning har händelsen utlöst en våldsvåg mot syriska flyktingar i Libanon.

I distrikten Matn, Keserwan och Byblos öster och norr om Beirut, där stödet för den mördades parti är stort, har flera syriska flyktingar blivit svårt misshandlade. Videoklipp som sprids på sociala medier visar män på motorcyklar som ropar i högtalare att syrier ska lämna området.

Ungefär tre fjärdedelar av syrierna i distriktet Matn har lämnat området. Det säger forskaren Juma Lahib, som har bott där sedan 2011.

Han och hans familj har flyttat till släktingar som bor i en stadsdel i Beirut där majoriteten är sunnimuslimer. Syriska flyktingar som inte kan fly har försett sig med förnödenheter som räcker några dagar för att kunna stanna hemma, säger Lahib.

Bild 1 av 2
Foto: Privat
Bild 2 av 2
Foto: Privat

– Mina fem barn och min fru är väldigt rädda. Vi och libaneserna är grannar och har goda relationer. Men ligister och några politiker har utnyttjat kaoset för att lägga skulden på syrierna.

I mars fick Juma Lahibs avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Libanon, trots att han är efterlyst av den syriska regimen.

– Vi syrier har inget alternativ än att hoppas på att det lugnar sig och att den irrationella retoriken tystas. Vill libaneserna att vi ger oss av så måste alla samarbeta med det internationella samfundet och hitta en lösning.

Libanons kristna maronitiska patriark Beshara al-Rai (uppe, i mitten) deltar i begravningen av Pascal Sleiman, Libanesiska styrkornas ordförande i staden Byblos.
Foto: Ibrahim Chalhoub/AFP

Tusentals libaneser deltog i begravningsceremonin av den dödade politikern Pascal Sleiman på fredagen i staden Byblos, där han var partiordförande.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Ibrahim Chalhoub/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Ibrahim Chalhoub/AFP