Patrick Ekwalls panik i ”Fångarna på fortet” – räddades av dykare

”Jag lärde mig aldrig simma” • Anja Pärsons stöd

Publicerad 2024-04-13

Patrick Ekwall fick total vattenpanik i TV4:s ”Fångarna på fortet”.

När han föll i vattnet vid Fort Boyard räddades han av dykarna.

– Jag kommer inte överleva, säger Ekwall att han tänkte i programmet.

Sportjournalisten Patrick Ekwall, 58, fick en ordentlig utmaning i lördagens ”Fångarna på fortet i TV4 – vilket ledde till total panik.

Ekwall och influencern Filip Dikmen, 27, som var i samma lag, fick fick i uppdrag att klättra upp för en repstege som ledde till en gungbräda där de skulle balansera sig ut till varsin ände för att hitta koden till nyckelboxen.

Till en början gick allting bra. Men när de satte sig på gungbrädan börjar paniken smyga sig på för Ekwall.

Patrick Ekwall i ”Fångarna på fortet”.

Först satte han sig åt fel håll och när de väl skulle börja hasa sig ut mot kanterna tappade de balansen och brädan började tippa ner.

– Nej, nej, nej, nej, skriker Ekwall i programmet.

Men de lyckas inte räta upp brädan och båda hamnade i vattnet.

– Det var verkligen känslomässigt jobbigt för jag lärde mig aldrig simma när jag var liten, för jag hade varit med om något som gjorde att jag fick panik när jag hade huvudet under vattnet. Jag kan knappt stoppa huvudet under vattnet i badkaret hemma för då får jag lätt panikkänslor, säger Ekwall i programmet.

Paniken: ”Kommer inte överleva”

Två dykare tar sig snabbt fram till sportjournalisten om befinner sig i chock. Samtidigt försöker programledaren Gunde Svahn, 62, lugna ner honom.

– De har dig Patrick, slappna av. Känn dig trygg, säger Svahn i programmet.

Efteråt berättar Ekwall om panikkänslorna.

– Så fort jag kom in under vattnet fick jag panik. Jag kan inte andas, jag kan inte se, jag kommer inte överleva, säger Ekwall att han kände.

Även om Ekwall tycker det är tråkigt att de inte klarade utmaningen ser han det som positivt att han tog sin an den.

– Just i den här utmaningen, om inte stolt, så är jag åtminstone glad över att jag vågade.



Löftet från Gunde Svahn

Inför programmet berättade sportprofilen mer om varför han vågade, trots rädslan.

”När jag var med i lekprogrammet Fångarna på Fortet för åttonde gången frågade Gunde Svan om jag vågade utmana en av mina värsta rädslor genom att göra ett moment över havet. Jag sa ja efter att ha försäkrat mig om att det fanns två dykare i närheten för att plocka upp mig. Men jag förstod aldrig hur panikslagen jag skulle hinna bli på några sekunder”, skriver han i ett Instagraminlägg.

”Att utmana sig själv och sina rädslor har jag gjort flera gånger förut, men det här gav mig bara dödsångest. Och jag insåg att jag kanske ska försöka göra något åt det eller är det för sent att lära sig simma?”, avslutar han inlägget.

Stödet från Anja Pärson: ”Kan gå kurs tillsammans”

Patrick Ekwall får mycket stöd i kommentarsfältet.

Bland annat av Anja Pärson, 42, som själv drabbades av vattenpanik inför en tävling i senaste avsnittet av SVT:s ”Mästarnas mästare”.

”Heja dig! Förstår precis känslan! Grymt du vågade utmana dig själv. Vi kanske kan gå kurs tillsammans”, skriver Pärson till Patrick Ekwall.

Fångarna på fortet” sänds lördagar klockan 20.00 på TV4 och på TV4 play.