Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-19 20:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/torka-i-bogota-tvingas-till-ransonering-duscha-med-din-partner/

VÄRLDEN

Torka i Bogotá – tvingas till ransonering: ”Duscha med din partner”

San Rafael-reservoaren, en av Bogotás största, är bara fylld till en femtedel.
Foto: Fernando Vergara/AP

Det är torka i Colombia. I huvudstaden Bogotá har ett ransoneringssystem införts, där stadsdelar turas om att vara ett dygn utan vatten i kranen.

– Situationen är kritisk, säger borgmästare Carlos Fernando Galán till AFP.

Direktiven från myndigheterna i Bogotá är tydliga – gör av med så lite vatten som möjligt. Torkan har pågått i flera månader. Sedan februari har vissa förorter fått vänja sig vid att hämta vatten från stora tankbilar. Nu har vattennivåerna sjunkit än mer, till en punkt som innebär att runt tio miljoner människor tvingas ransonera.

– Duscha med din partner. Det är en pedagogisk övning i hur man sparar vatten, säger borgmästare Galán till AP.

Andra råd handlar om att tvätta kläder mer sällan och helt undvika att tvätta smutsiga bilar. Men för att klara läget behövs mer drastiska åtgärder och för första gången på 40 år har ransonering av kranvatten införts på grund av torka.

Bogotá har delats in i nio olika delar som turas om att vara utan kranvatten i 24 timmar. Skolor, sjukhus och vissa andra offentliga byggnader är undantagna från ransoneringen.

Luis Soler hade förberett med vatten för att kunna hålla öppet sin restaurang på lördagen.
Foto: Fernando Vergara/AP

På lördagen gällde ransoneringen i området där Luis Soler har sin restaurang. Han hade förberett sig genom att spara kranvatten i stora byttor för att diska. Dessutom hade han köpt mängder av flaskvatten för att ha någonting att koka maten i.

– Vi väntar oss att försäljningen kommer att gå upp efterson det inte finns något vatten på hela gatan, så många kommer inte att laga mat själva, säger Luis Soler till AP.

Torkan syns i Bogotás alla vattenlager. Innanför dammarna i Chingaza – ett vattensystem som står för 70 procent av huvudstadens dricksvatten – är nivån den lägsta sedan 1980, skriver AFP.

Något slut på ransonering lär inte komma i snart. Miljöminister Susana Muhamad sade tidigare i veckan att nog kraftiga regn för att påverka dricksvattenbeståndet väntas komma först i slutet på april eller början av maj.

Från statligt håll lovas insatser för att förbättra situationen på sikt. President Gustavo Petro varnar samtidigt för fler kriser på grund av klimatförändringarna.

”Det kommer värre torkor än den vi står inför just nu”, skriver han på X.

Läs mer:

Globala temperaturen 1,56 grader högre än under förindustriell tid

Nu börjar 1177 ge råd till den som är orolig över klimatet

Regeringen missar alla klimatmål – enligt Naturvårdsverkets analys

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Fernando Vergara/AP
Bild 2 av 2
Foto: Fernando Vergara/AP