Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/inget-misstroende-for-forbundsstyrelsen-efter-infekterade-konstakningskonflikten/

SPORT

Inget misstroende för förbundsstyrelsen efter infekterade konståkningskonflikten

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Motionen om att avsätta styrelsen drogs tillbaka. Det extrainsatta förbundsmötet gick helt på förbundsledningens linje efter jättekonflikten mellan Landvetter konståkningsklubb och Svenska konståkningsförbundet.

Landvetter KK hade lämnat in åtta motioner till det extrainsatta förbundsmöte som 11 procent av föreningarna hade begärt.

108 klubbar deltog på mötet och runt tre fjärdedelar stödde styrelsens förslag på motionerna.

”Svensk konståkning har i dag med bred majoritet visat att man har förtroende för förbundets arbete kring dessa frågor”, skriver förbundsordföranden Helena Rosén Andersson i ett meddelande till DN.

”Vi tar med oss de viktiga diskussioner som fördes under mötet i det fortsatta arbetet med att utveckla svensk konståkning.”

Den sista motionen, om att avsätta styrelsen, drogs tillbaka.

– Styrelsen fokuserade på konflikten mellan dem och oss. Och det var tydligt att vi inte skulle ha stöd för vår motion när frågan framställdes på det sättet. Jag tycker att det är olyckligt att de inriktade sig på konflikten. Vi hade föredragit att ha en djupare diskussion om hur sporten kan bli bättre, säger Landvetters ordförande Marcin Zamojski efter mötet.

Om det säger Helena Rosén Andersson:

”Svensk konståkning har tydliga och väletablerade rutiner och processer som följs i alla ärendehanteringar. Det framgick i förbundsstyrelsens svar på motionerna.”

Efter visselblåsarlarm drog förbundet in landslagsstödet och stoppade Landvetters Team Inspire, som fungerar som Sveriges landslag i synkroniserad konståkning, från internationell tävlan.

Enligt Landvetters styrelse krävde förbundet att klubben ”allvarligt straffar en anställd”, och att det skulle strida mot arbetsrättslagstiftningen.

I motionerna skrev föreningen bland annat att förbundet inte ska kunna kringgå RF:s stadgar genom att ”uppfinna egna procedurer”.

– Vi har aldrig hävdat att våra lösningar är de enda lösningarna, men det var de bästa vi kunde komma fram till. Och vi fortsätter att hävda att de hade gjort sporten bättre och tryggare för alla, säger Marcin Zamojski.

Förbundet pekade på att det är en förutsättning att säkerställa trygga idrottsmiljöer för att vara en del av idrottsrörelsen och erhålla ekonomiskt stöd.

Läs mer: Svenska landslaget till VM under förbehåll