Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Israel begär krismöte i FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett krismöte på söndagen med anledning av Irans attack mot Israel, enligt ordförandelandet Malta.

Mötet hålls på Israels begäran och väntas inledas vid 22-tiden svensk tid.

”Den iranska attacken är ett allvarligt hot mot global fred och säkerhet och jag förväntar mig att rådet använder alla medel för att vidta konkreta åtgärder mot Iran”, säger Israels FN-ambassadör Gilad Erdan i ett uttalande på X.

Irans FN-sändebud skriver i ett uttalande att angreppet mot militära mål i Israel är ett legitimt svar efter Israels attack mot det iranska konsulatet i Syriens huvudstad Damaskus i förra veckan.

”Tyvärr har FN:s säkerhetsråd misslyckats med sin plikt att upprätthålla internationell fred och säkerhet, vilket gör det möjligt för den israeliska regimen att överträda röda linjer och bryta mot de grundläggande principerna i internationell rätt”, skriver det iranska FN-sändebudet i ett uttalande.

Senaste nyheterna

Huthirörelsen: Har skjutit ned amerikansk drönare

Den jemenitiska Huthirörelsens militära talesperson Yahya Sarea uppger att gruppen har skjutit ned en amerikansk drönare på jeminitiskt luftrum i Saada-provinsen, skriver Reuters.

Biden: Redo att debattera med Trump

Foto: Susan Walsh/AP

USA:s president Joe Biden säger sig vara beredd att debattera med Republikanernas troliga presidentkandidat Donald Trump. Bidens utspel gjordes i en intervju med den kontroversielle radioprogramledaren Howard Stern.

– Jag ställer gärna upp att debattera med honom. Det gör jag, någonstans, jag vet inte när, sade Biden.

Donald Trump svarade omedelbart på Bidens inbjudan på fredagen:

”Var som helst, när som helst”, skrev Trump på sociala medier.

Fyra döda i attack mot gasanläggning i Irak

Fyra arbetare från Jemen har dödats i en drönarattack mot en emiratisk gasanläggning i irakiska Kurdistan, enligt myndigheterna.

Gasanläggningen fick stora skador som kommer att orsaka avbrott i energiförsörjningen, uppger den regionala regeringens talesperson Peshawa Hawramani.

Regeringen i Bagdad uppmanas att ”hitta förövarna bakom detta terrordåd”.

Polisen sköt varningsskott vid gripande

Polisen har avlossat ett skott i samband med ett gripande i Södertälje på fredagen.

En person larmade polisen efter att ha sett flera personer utanför sin bostad med vapenliknande föremål. När polisen väl kommer till platsen är personerna kvar i området.

– Då bedömer polisen att man behöver skjuta ett varningsskott för att få kontroll på situationen, säger Rebecca Landberg, presstalesperson för polisregion Stockholm.

Vad som föranledde situationen kan Rebecca Landberg inte svara på.

Två unga män har gripits och man har gjort fynd på platsen.

En förundersökning rörande grovt vapenbrott är upprättad.

Ingen person är skadad.

Finländsk politiker misstänks för skjutning

En riksdagsledamot för Sannfinländarna i Finland misstänks för grov misshandel och vapenbrott efter en skottlossning i Helsingfors.

Sannfinländarnas partisekreterare Harri Vuorenpää bekräftar för finländska medier att mannen, som är i 50-årsåldern, antas ha varit inblandad i en skottlossning i huvudstaden natten till fredag.

”Det är mycket oklart vad som hänt”, skriver Vuorenpää på X.

Skottlossningen ska ha inträffat när den misstänkte mannen och en annan riksdagsledamot lämnade en nattklubb i Helsingfors, skriver Seiska som först rapporterade om händelsen. Mannen är polis till yrket.

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra kallar det inträffade ”mycket allvarligt”, skriver nyhetsbyrån STT.

Kinberg Batra beslutade om vännens lön

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra satte själv lönen på 88 000 kronor i månaden när hennes nära vän anställdes som planeringschef på länsstyrelsen. Det framgår i interna mejl som Aftonbladet tagit del av. Mejlen ingår också i Justitieombudsmannens utredning av Kinberg Batra.

– Det är ett uppenbart brott mot jävsreglerna, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till tidningen.

Länsstyrelsens kommunikationschef bekräftar att det var Kinberg Batra som beslutade om lönen. Landshövdingen själv avböjer att kommentera agerandet.

JO utreder sedan tidigare flera av Kinberg Batras anställningar.

MKB spanar på hyresgäster under Eurovision

Den största hyresvärden i Malmö, kommunala MKB, letar aktivt efter hyresgäster som annonserar ut sin lägenhet under Eurovision Song Contest, rapporterar Sydsvenskan.

– Man får inte hyra ut under Eurovision. Man får inte använda sin lägenhet som hotellverksamhet. Korttidsuthyrning är inte okej. Sedan är det också allvarligt att ta ut en överhyra, det är absolut förbjudet, säger Eva Rosengren på MKB till tidningen.

Under Eurovision i maj hyr tusentals personer ut sina hus eller lägenheter, ofta till höga priser. Men om MKB upptäcker att en av deras lägenheter hyrs ut i andra hand kan hyresvärden komma att varna eller kasta ut hyresgästen.

Läs mer:  Hyra ut under Eurovision? Då kan du mista lägenheten

”Okänt föremål” i korven – återkallas

Evanoff Food återkallar Taylors & Jones Delikatesskorv med Västerbottensost & Ramslök 200 g, sedan en kund hittat ett ”okänt föremål” i korven, meddelar Livsmedelsverket.

”Vi ser givetvis mycket allvarligt på det inträffade. Våra kunder och konsumenter ska tryggt kunna äta de produkter vi tillhandahåller. Därför återkallar vi omedelbart den berörda batchen från marknaden som en försiktighetsåtgärd. Åtgärder har redan vidtagits av vår svenska producent för att säkerställa att detta inte kan ske igen”, säger Ken Nygren, ansvarig för marknad och sortiment på Evanoff Group.

Återkallelsen gäller enbart produkter med bäst före datum: 2024-05-05 och batchnummer: 240405667.

Erdogans möte med Biden skjuts upp

Foto: Susan Walsh/AP

Mötet mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s dito Joe Biden i Vita huset den 9 maj har skjutits upp, meddelar en turkisk myndighetskälla.

Mötet skulle ha varit det första de två presidenterna emellan i Vita huset. De möttes senast i samband med Natomötet i Litauen i juli förra året.

– Mötet som var planerat till den 9 maj skjuts upp på grund av en ändring i Erdogans program, säger den anonyma källan.

Ett nytt datum kommer att meddelas, tillägger myndighetskällan.

USA och Turkiet har på sistone försökt lappa ihop sin ansträngda relation, bland annat efter det att Turkiet sinkat Sveriges medlemskap i Nato.

Kung Charles tillbaka på jobbet efter cancerdiagnosen

Foto: Hollie Adams/AP

Nästa vecka återupptar brittiske kung Charles sina offentliga uppdrag. Enligt Buckingham Palace har han återhämtat sig väl, skriver Reuters.

I februari meddelade hovet att kungen hade diagnosticerats med cancer, men uppgav inte vilken typ. Sjukdomen upptäcktes när han genomgick ett ingrepp för förstorad prostata.

– Läkarna är tillräckligt nöjda med de framsteg som gjorts så långt att kungen nu kan återuppta ett antal offentliga uppdrag, säger en talesperson för Buckingham Palace.

Stigande dödstal i östafrikanska monsunregn

Foto: Edaward Odero/AP

Dödstalen fortsätter att stiga på grund av de svåra regnvädren i Östafrika. Myndigheter i Kenya sade på fredagen att över 70 personer omkommit sedan de säsongsbundna monsunregnen började i mars. 120 000 invånare är direkt drabbade och har fått lämna sina hem.

Grannlandet Tanzania uppger att fler än 150 människor har omkommit på grund av översvämningar och jordskred och att 200 000 invånare är direkt drabbade.

Årets regnperiod i Östafrika har sammanfallit med väderfenomenet El Niños framfart. Samtidigt återhämtar sig regionen efter den värsta torkan på fyra årtionden.

Regnigaste april på 150 år i Danmark

Ett 88 år gammalt regnrekord har slagits i Danmark. 98,7 millimeter regn har fallit under månaden, som är den blötaste sedan de nationella mätningarna inleddes 1874.

Det förra rekordet var från1936, då det föll 98 millimeter.

April är normalt en av årets torraste månader. Men särskilt i början av april i år var det några ovanligt blöta dagar.

De första fem dygnen föll 53 millimeter regn, så på så sätt är rekordet ingen överraskning, säger Mikael Scharling på Danmarks meteorologiska institut, DMI.

En anledning är klimatförändringarna.

Klimatförändringarna innebär att vi kommer att få långa perioder av torka och långa perioder av nederbörd. Det är därför vi också kommer att se fler temperatur- och nederbördsrekord, säger Mikael Scharling.

Oscar Properties begärs i konkurs

Det krisdrabbade fastighetsbolaget Oscar Properties begärs i konkurs.

Stockholms tingsrätt meddelar att man har mottagit en konkursansökan.

Det var på torsdagen som innehavarna av bolagets seniora icke-säkerställda obligationer uppgav att de skulle ansöka ”om att bolaget försätts i konkurs” om betalning och återbetalning inte har erlagts på fredagen.

Beloppet uppgår till omkring 884 miljoner kronor.

Rumänsk domstol: Rättegång mot Andrew Tate kan börja

En rumänsk domstol gav på fredagen klartecken för att inleda rättegången mot internetpersonligheten Andrew Tate, rapporterar Reuters.

Tate anklagas för trafficking och våldtäkt och åtalades för tio månader sedan.

Även hans bror anklagas för brott. Deras juridiska ombud har meddelat att domstolsbeslutet kommer att överklagas. Båda nekar till brott.

Ärende med dömda vårdchefer ska prövas av HD

I september 2023 fastställde hovrätten bötesdomen mot en tidigare chef och en hr-representant på vårdbolaget Attendo. De dömdes för brott mot meddelarskyddet sedan vårdbiträdet Stine Christophersen larmat media om brister på ett äldreboende i Stockholm under pandemin.

Nu står det klart att ärendet kommer att få ett slutligt avgörande i Högsta domstolen, uppger Nyhetsbyrån Siren. Detta sker, enligt prövningsbeslutet, med utgångspunkt i bedömningen att cheferna har agerat i strid med lagen om meddelarskydd.

Nya brott utreds efter attacken i Gubbängen

Polisen har fortfarande inte gjort några gripanden efter stormningen av ett politiskt möte i Gubbängen i onsdags. Efter händelserna, som delvis fångades på film, inleddes en förundersökning om framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning. Ytterligare brottsrubriceringar har adderats. Nu utreds även två fall av misshandel och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Polisen vädjar om tips och iakttagelser från allmänheten. Det påpekas att avvikande beteenden och iakttagelser om fordon är prioriterade.

Problem med kortbetalning på Systembolaget

Foto: Alexander Mahmoud

Det råder problem med att betala med kort på ett 50-tal av Systembolagets butiker runt om i landet. Felet har pågått sedan lunchtid och det är oklart när det kommer att vara löst.

– Det är beklagligt. Vår högsta prioritet är att lösa problemet så fort som möjligt, säger Katinka Wall, presschef på Systembolaget. Vad som ligger bakom felet är inte klarlagt. Det går bra att betala med kontanter.

Två män begärs häktade för grovt vapenbrott utanför tingsrätt

Åklagare begär två män häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott i Sollentuna på onsdagen, meddelar Åklagarmyndigheten. De misstänkta greps utanför Attunda tingsrätt med ett vapen.

Häktningsförhandlingarna sker på fredagseftermiddagen.

Magsjuka på skola – 119 elever drabbade

119 elever på Älvboda friskola i Skutskär, ungefär en tredjedel, har drabbats av maginfluensa och är sjukanmälda, rapporterar Gefle Dagblad.

Enligt smittskyddet i Uppsala handlar det troligtvis om en form av vinterkräksjuka som sprids i landet nu.

– Jag hoppas att helgen läker alla sår, säger skolchefen Johan Sennerfeldt till GD.

Varg skjuten i Norrtälje

På torsdagen fälldes en varg i Norrtälje kommun. Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt sedan två minishetlandsponnyer dödats av varg i en hage norr om Norrtälje. På torsdagen dödades fem får i en vargattack i närheten av Skebobruk. På kvällen sköts vargen nära den hage där fåren gick.

Sextjänster på flera granskade massagesalonger

På mer än hälften av granskade massagesalonger i Helsingborg förekom försäljning av sexuella tjänster.

”Vid sju av 12 salonger konstaterade vi att det säljs sexuella tjänster. Tre salonger friades helt från misstankar. Det stämmer väl med den bild vi har sedan tidigare”, säger polisinspektör Andreas Nordström i ett pressmeddelande från Helsingborgs stad.

Efteråt har polisen upprättat en anmälan om människohandel och en anmälan om köp av sexuell tjänst.

En av salongerna stängdes direkt, eftersom den saknade nödutgång. Ytterligare en salong måste åtgärda sin utrymningsväg. Samtidigt uppdagades hygieniska brister på alla de granskade salongerna utom en.

Två män döms för skott under biljakt

Två män, 19 och 24 år gamla, döms till fängelse efter en dramatisk biljakt där skott avlossades med automatvapen, meddelar Östersunds tingsrätt.

Den yngre mannen döms till sex års fängelse för grovt hot mot tjänsteman, grovt blåljussabotage, grovt vapenbrott och olaga hot. Den äldre får fyra års fängelse för medhjälp till grovt hot mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grovt vapenbrott och olaga hot.

Männen åtalades för mordförsök på flera polismän, men enligt tingsrätten är det inte ställt utom rimligt tvivel att 19-åringen riktade skotten mot de efterföljande polisbilarna och därigenom hade uppsåt att döda.

Man begärd häktad efter dubbelmord i Södertälje

Den man som anhölls efter morden på två barn i Södertälje har begärts häktad. Mannen är en familjemedlem och han är på sannolika skäl misstänkt för mord på de två barnen. Häktningsförhandling kommer att ske i dag.

Den kvinna som också anhölls vid samma tillfälle misstänkt för morden har släppts på fri fot, hon är inte längre misstänkt för brott.

Det var på tisdagskvällen som två barn hittades döda i ett radhus i stadsdelen Lina Hage i Södertälje.

Läs mer här

Bolånejätten: Fem räntesänkningar i år

Foto: Alexander Mahmoud

SBAB räknar med fem räntesänkningar från Riksbanken i år. Prognosen kommer i en ny konjunkturrapport från den statliga bolånebanken.

Den första sänkningen på 0,25 procentenheter från dagens 4,00 procent kommer redan i maj. Och när riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion sätter punkt för året har räntan sänkts till 2,75 procent, enligt SBAB:s ekonomer.

Om bolåneräntan skulle hänga med nedåt med 1,25 procentenheter skulle det dra ned räntekostnaden för ett lån på tre miljoner kronor med 37 500 kronor per år – eller 3 125 kronor per månad – före ränteavdrag.

Läs mer här

Trumps överklagan i förtalsmål avslås

En federal domare i New York avslår expresident Donald Trumps överklagan i förtalsmålet mot författaren E Jean Carroll. Han har tidigare dömts att ge henne drygt 83 miljoner dollar för att ha kallat henne lögnare.

2019 anmälde Carroll Trump för våldtäkt då han 1996 ska ha våldfört sig på henne på ett varuhus i New York. Rättsfallet slutade med ett fällande för sexuellt övergrepp och 5 miljoner dollar i skadestånd, vilket alltså ökade till totalt över 88 miljoner dollar som han är skyldig att ge henne.

Mer än tre av fyra döda i trafiken var män

Under 2023 omkom 229 människor i trafikolyckor i Sverige, vilket är två personer fler än 2022. 77 procent – drygt tre fjärdedelar – av de omkomna var män. Bland de omkomna fanns också tolv barn, visar statistik från myndigheten Trafikanalys.

Antalet oskyddade trafikanter som omkom, det vill säga cyklister, motorcyklister och gående, minskade med tolv personer jämfört med 2022. Däremot var antalet omkomna skyddade trafikanter – personer som färdades i personbil, lastbil eller buss – 14 personer fler än i fjol. 2023 var det femte året i rad med färre än 230 omkomna i trafiken.

Giftiga 1800-talsböcker tas bort i Frankrike

Frankrikes nationalbibliotek tar bort fyra ”giftiga” boktitlar från 1800-talet.

Skälet? De smaragdgröna omslagens bindning kan innehålla arsenik.

Att hantera böckerna skulle troligtvis endast orsaka mindre skada. Nu har de tagits bort för vidare analys, meddelar biblioteket.

Under den viktorianska eran användes gröna pigment, innehållandes arsenik, för att färga bindningarna.

Forskare vid University of Delaware har sedan 2019 testat förekomsten av tungmetaller i hundratals bokomslag. Man har upprättat en lista över potentiellt farliga volymer, som en del i projektet ”Poison Book Project”.

Frankrikes nationalbibliotek har en samling på mer än 16 miljoner titlar – där fyra var med på listan.

Räd mot Rädda barnen i Guatemala

Foto: Moises Castillo/TT

Rädda Barnens kontor i Guatemalas huvudstad Guatemala City utsattes på torsdagen för en räd efter ett åklagarbeslut.

Den kontroversielle åklagare Rafael Curruchiche påstår i ett videoklipp att beslutet fattades efter att en icke namngiven utlänning riktat allvarliga anklagelser mot organisationen, däribland att barn ska ha utsatts för övergrepp.

Curruchiche har anklagats för att försöka underminera landets demokratiska stasskick, bland annat genom genom att delta i ett misslyckats försök att hindra valvinnaren Bernardo Arévalo från att installeras på presidentposten efter fjolårets val.

Rädda barnen har ännu inte kommenterat räden, men uppgav i förra veckan att man inte funnit några bevis för att anklagelserna stämmer.

Colombias militär dödade 15 ur gerilla

Colombias militär uppger att dess styrkor har dödat 15 medlemmar från en gerillagrupp som hade lämnat fredsförhandlingar med regeringen.

Ett tiotal ytterligare personer skadades i insatsen förra veckan i de västra delarna av landet, där gruppen övervakar en växande droghandel, uppger militären.

Gerillan var medlemmar av en enhet under ledning av Ivan Mordisco, som förra veckan drog sig ur fredssamtal efter att den grupp som han hade lett fram tills dess – Centrala generalstaben (EMC) – splittrats i två delar.

EMC är en utbrytarfalang från Farc-guerillan, och leds av rebeller som inte godtagit det fredsavtal som Farc-gerillan skrev under 2016 och då avväpnades.

Åklagare vill lägga ned utredning mot Sánchez fru

Åklagarmyndigheten i Spanien har begärt att en korruptionsutredning mot premiärminister Pedro Sánchezs fru Begoña Gómez ska läggas ned.

I onsdags meddelade en domstol i Madrid att en utredning inletts mot Gómez. Efter det uppgav Sánchez att han övervägde att avgå.

Fallet inleddes efter ett klagomål från Manos Limpias, en antikorruptionsgrupp vars ledare är kopplad till extremhögern. Gruppen, som tidigare legat bakom flera misslyckade stämningsförsök mot politiker, uppgav i onsdags att den baserat klagomålet på medieuppgifter och att den inte kunde garantera sanningshalten.

Konsumentverket granskar nätbutiker

Konsumentverket ska granska ett antal nätbutiker efter att ha tagit emot flera anmälningar om brister, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Gemensamt för de tio företagen är att de framställer sig som svenska butiker med svenskt lager, men där varorna i själva verket skickas från ett annat land.

”Det här kallas för dropshipping och är i sig inte otillåtet. Men det vi ser i anmälningarna och kontakterna till oss är att många känner sig vilseledda av de här butikerna”, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare vid Konsument Europa som är en del av Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Andra brister som pekas ut handlar om varor som inte levererats i tid, bristande kontaktinformation och att beskrivningen inte stämmer överens med de levererade produkterna.

WHO: Fler än 150 miljoner liv räddade av vaccin

Minst 154 miljoner liv har räddats under de senaste 50 åren tack vare globala vaccinationsinsatser, meddelar Världshälsoorganisationen (WHO).

I en studie som publicerats i tidskriften The Lancet har WHO analyserat effekterna av 14 vacciner som använts inom ramen för ett vaccinprogram som startades för 50 år sedan.

Spädbarn stod enligt studien för 101 miljoner av de liv som räddats.

Vaccinerna är mot sjukdomar som difteri, mässling, polio och röda hund.

Mässlingsvaccinet har haft störst påverkan och står för 60 procent av de räddade liven, enligt studien.

Beatrice Ask ny ordförande för FI

Tidigare statsrådet Beatrice Ask (M) har utsetts till ny ordförande för Finansinspektionens styrelse av regeringen. Hennes uppdrag varar till den 24 april 2027.

”Asks erfarenhet av och kunskaper om brottsbekämpande myndigheter från tiden som justitieminister gör henne väl lämpad för uppgiften”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i ett pressmeddelande.

Hon tar över efter Sven-Erik Österberg.

Beatrice Ask är sedan den 1 januari 2020 landshövding i Södermanland.

Hon var riksdagsledamot 1994–2019 och har suttit som minister i Carl Bildts och Fredrik Reinfeldts moderatledda regeringar

Kristersson bjuder in till samtal efter attacken i Gubbängen

Statsminister Ulf Kristersson och regeringen vill träffa samtliga riksdagspartier för att diskutera arbetet mot attacker, trakasserier och sabotage mot politiska möten. Det skriver han i en kommentar till Expressen efter att maskerade män stormade Vänsterpartiet och Miljöpartiets möte i Gubbängen i Stockholm på onsdagen.

V-ledare Nooshi Dadgostar har efter attacken krävt statsministern på svar om vad regeringen ska göra för att inget liknande ska inträffa igen under EU-valrörelsen.

Tre personer fick föras till sjukhus, men ingen bedömdes ha allvarliga skador.

Vänsteraktivisten och skribenten Mathias Wåg som överfölls och fick motta flera slag.

Läs mer här.

Vapenliknande föremål hittat i södra Stockholm

Inringare kontaktade på torsdagen polisen efter att ha hittat ett vapenliknande föremål i Hökarängen i södra Stockholm.

– Föremålet har tagits i beslag och ska undersökas. Vi har inlett en utredning om grovt vapenbrott, säger polisens presstalesperson Nadya Norton.

Enligt Expressen var det skolelever som hittade det misstänkta vapnet i en skogsdunge i samband med skräpinsamling. Ett utskick om händelsen ska ha gått ut till vårdnadshavare till elever på skolan. Polisen vill inte kommentera hur föremålet hittades.

Norsk polis: Tom Hagen-utredning färdig

Utredningen om norska Anne-Elisabeth Hagens försvinnande, fru till miljardären Tom Hagen, är färdig, meddelar norsk polis till TV2. Nu ska polisens slutsatser övervägas av åklagarmyndigheten, som beslutar om eventuella vidare åtgärder. Polisen kan därför inte kommentera ärendet vidare, skriver TV2.

Tom Hagen har varit misstänkt för mord på sin fru, som försvann i oktober 2018. Polisens teori har varit att den 68-åriga kvinnan dödades i hemmet i Lørenskogs kommun, öster om Oslo.

Haitis premiärminister avgår

Haitis premiärminister Ariel Henry avgår, meddelar han på torsdagen enligt Reuters. Bakgrunden är landets omfattande problem med gängkriminalitet, som eskalerat de senaste månaderna.

Henry ersätts av Haitis nuvarande finansminister, Patrick Boisvert, som kliver in som tillförordnad regeringschef.

Vårdblockad träder i kraft

Från och med klockan 16 träder Vårdförbundets blockad mot övertid och nyanställningar i kraft.

Blockaden, som gäller 60 000 medlemmar, innebär ett stopp för övertid och nyanställningar.

Beskedet kommer efter resultatlösa förhandlingar med motparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och arbetsgivarorganisationen Solona.

Läs mer här

Våldtäktsdom mot Harvey Weinstein rivs upp

En appellationsdomstol i New York river upp en sexualbrottsdom från 2020 mot filmmogulen Hervey Weinstein, rapporterar AP.  Domstolen begär nu att rättegången tas om.

Rätten anser att domaren i ärendet begick ett grovt fel genom att låta åklagaren kalla upp vittnen som beskyllde Weinstein för att ha förgripit sig på dem – utan att att anklagelserna var del av själva åtalet. Filmproducenten bedöms därmed inte ha fått möjlighet till en rättvis rättegång.

72-åringen dömdes till ett 23 år långt fängelsestraff för att ha utfört oralsex på en produktionsassistent 2006 och för en våldtäkt på en skådespelerska 2013.

Weinstein har i ett separat våldtäktsfall i Los Angeles dömts till 16 års fängelse och kommer fortsätta att avtjäna straffet.

Brottsanklagelserna mot Weinstein blev 2017 startskottet för Metoo-rörelsen, då kvinnor världen över vittnade om sexuella övergrepp de utsatts för.

MP: Regeringen ger för lite till sjukvården

Miljöpartiet vill öka takten i klimatarbetet och stärka välfärden i sin vårbudget. MP vill lägga sju miljarder mer än vad regeringen gör i direkt stöd till sjukvården.

– Läget i sjukvården är akut. Vi ser att mer resurser behövs och de behövs nu, säger Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson.

MP vill också införa ett elbilsstöd på 2 500 kr i månaden riktat mot landsbygdsbilister som tjänar mindre än 34 000 kr i månaden.

– Vi minskar människors körkostnader och vi minskar utsläppen, säger Janine Alm Ericson.

MP finansierar sina satsningar med bland annat en särskild bankskatt och fördubblad flygskatt.

HD ger klimataktivister prövningstillstånd

Högsta domstolen ger prövningstillstånd i det så kallade Auroramålet, där det har väckts en grupptalan mot staten om klimatet, skriver HD.

”Det innebär att Högsta domstolen ska ta ställning till om det går att föra en sådan talan i svensk domstol. En prövning av grupptalan i tingsrättens mål kan alltså bli aktuell först efter det att Högsta domstolen har besvarat frågan om talan kan prövas”, säger Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen, i ett pressmeddelande.

Organisationen Aurora har stämt Sveriges regering och hävdar att dess klimatarbete är otillräckligt och strider mot Europakonventionen. Nacka tingsrätt har tidigare hänskjutit frågan till HD.

Kristersson: Svenska soldater till Natouppdrag i Lettland

Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige ska nästa år skicka en reducerad bataljon med  soldater och officerare till Riga i Lettland. De kommer där vara del av en multinationell Natostyrka under kanadensisk ledning.

På torsdagen gav regeringen Försvarsmakten i uppdrag att förbereda det svenska bidraget till Nato i Lettland, säger statsminister Ulf Kristersson på en pressträff med den lettiska premiärministern Evika Siliņa.

– Målet är att insatsen ska vara operativ i början av nästa år, säger han.

I bataljonen ska bland annat stridsfordon 90, stridsvagn 122 (också kallad Leopard) och pansarterrängbil 360 ingå.

Rekryteringen sker från Södra skånska regementet P7 i Revingehed.

Även riksdagen ska fatta beslut i frågan.

Placeringen av svenska soldater i Lettland är bra även för Sveriges försvar, enligt statsministern.

– På samma sätt som försvaret av vår del av världen börjar i Ukraina börjar försvaret av Nato i bland annat Lettland.

Under onsdagen avslutar Sverige också den militära integrationen med Nato.

– Tillsammans med Finlands är detta en av de snabbaste integrationsprocesserna i Natos historia, säger Kristersson.

Läs mer här.

Flera tidigare SD:are går till Folklistan

Nystartade partiet Folklistan tar över stora delar av Sverigedemokraternas förra fullmäktigegrupp i Alingsås. Boris Jernskiegg, som lämnade SD förra året, är en av flera som går över. De två övriga är, enligt Aftonbladet, Jernskieggs hustru Agneta Grange och Lars Jaeger.

– I en tid där demokratin inte fungerar som den gjort tidigare är detta ett bra sätt att uppmärksamma politiska frågor, säger Boris Jernskiegg i ett pressmeddelande.

Förra veckan gick en av kristdemokraterna i Åtvidaberg, Joel Edoff, över.

SD:s valslogan: Mitt Europa bygger murar

Sverigedemokraterna hoppas att migrationen får stort utrymme i det kommande EU-valet och att det ska leda till ökat stöd för partiet.

– Det här blir ett val om stram migration och starka gränser. Om våra frågor får större utrymme kan det mobilisera våra väljare i högre grad, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

SD vill att migrationspolitiken ska fortsätta att vara en nationell angelägenhet och vänder sig mot att EU ska ta större makt över frågan. EU-länderna enades nyligen om en migrationspakt som ska reglera invandringen till medlemsländerna.

Huvudbudskapet på SD:s valaffischer är ”Mitt Europa bygger murar”, en travesti på Stefan Löfvens uttalande från flyktingkrisen 2015 om att ”Mitt Europa bygger inga murar”.

19-åring får livstids fängelse för mord i Vasastan

Foto: Lisa Mattisson.

En 19-årig man sköts ihjäl bakifrån av en maskerad svartklädd man i Vasastan i centrala Stockholm strax efter klockan 21 den 13 september förra året. Nu döms en 19-årig man till livstids fängelse för mordet.

Ett stort antal människor bevittnade skjutningen.

Enligt åklagaren var händelsen en del i konflikten mellan två falanger i det tidigare Foxtrotnätverket.

En vid tillfället 18-årig kvinna döms i samma ärende till tio års fängelse för medhjälp till mord. En tredje åtalad person – en vid tillfället 17-årig pojke – frikänns.

Läs mer här.

Anhållen för mord i Södertälje har släppts

Den kvinna som anhölls misstänkt för mord på två barn i Södertälje i tisdags har släppts på fri fot, rapporterar Ekot.

– Min klient är släppt sedan i går kväll, säger kvinnans försvarare Lina Holmgren till DN.

Holmgren poängterar att hennes klient förnekar brott och har uppgett att hon inte har något med de aktuella brotten att göra.

Ärendets åklagare Ulrika Rosén meddelar att den släppta kvinnan inte längre är misstänkt för brott.

– Den andra personen är fortsatt anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Brottsutredningen fortgår med full kraft, med förhör, kompletterande brottsplatsundersökningar och andra tekniska undersökningar, säger Ulrika Rosén i ett pressmeddelande.

Den man som anhölls vid samma tillfälle är alltjämt fortsatt anhållen.

C: Inför ny bonus på elbilar

Centerpartiet vill införa en bonus på 50 000 kronor till den som köper eller leasar en ny eller begagnad klimatvänlig bil. Förslaget är en del av partiets vårbudget.

– Fler hushåll, inte färre, ska bli mindre beroende av den fossila bilen, säger Martin Ådahl, C:s ekonomisk-politiske talesperson.

C vill även införa det partiet kallar för en grön check som hushållen ska kunna använda till klimatinvesteringar, grönt bränsle och kollektivtrafik.

I förhållande till regeringens budgetförslag vill C ge mer pengar till vården, försvaret och landsbygden.

Finansieringen av C:s förslag utgörs i första hand av besparingar på a-kassan och arbetsmarknadspolitiken.

Nu släpper SJ sommarens biljetter

Från och med torsdagen är det möjligt att boka sommarens tågresor med SJ, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Resor från 17 juni till och med 1 september släpps nu till försäljning.

För två veckor sedan släpptes den första etappen, som gällde perioden 4–16 juni.

SJ inför samtidigt ett nytt bokningssystem, som enligt bolaget bland annat innebär förbättrad kommunikation vid störningar, reseinformation och förbättrade digitala biljetter och kvitton.

Det nuvarande systemet används fortsatt parallellt för resor fram till och med 3 juni.

Kronprinsessan ska bli officer

Foto: Adam Ihse/TT

Kronprinsessan Victoria ska bli officer i Försvarsmakten, uppger kungahuset i ett pressmeddelande. Under hösten ska hon inleda sin utbildning.

”Inom ramen för sina förberedelser som blivande statschef har Kronprinsessan under många år genomfört olika former av militär utbildning för att ges grundläggande kunskaper om Försvarsmaktens uppgifter och organisation”, skriver hovet.

Utbildningen handlar om bland annat djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap och militärstrategi.