Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 09:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/han-har-tagit-fram-recept-for-bra-ledarskap-alla-kan/

JOBB & KARRIÄR

Han har tagit fram recept för bra ledarskap: ”Alla kan”

Boken Klokfaktorerna har precis nått handeln. Svante Randlert firar med en bokrelease på varuhuset NK i Stockholm.
Foto: Thomas Karlsson

Från PG Gyllenhammar till Pia Sundhage. Föreläsaren Svante Randlert intervjuade några av Sveriges främsta chefer, sen tog han hjälp av AI för att analysera deras svar. Nu kommer boken Klokfaktorerna, med tio tips på hur du blir en bra ledare.

– Ur torktumlaren föll 10 egenskaper som förenar Sveriges ledare från 1970-talet och framåt, säger han.

Vad ska jag fokusera på för att göra störst skillnad i mitt ledarskap? Det är den vanligaste frågan som Svante Randlert fått under sina femton år som föreläsare och rådgivare inom ledarskap.

Nu vet han vad han ska svara.

I den nya boken Klokfaktorerna benar han ut de egenskaper som förenar och vägleder många av Sveriges främsta chefer. Den mynnar ut i 10 förmågor som han kallar för klokfaktorer.

– Om alla ställer frågan är det ett tecken på att det inte finns något rätt svar. Då bestämde jag mig för att försöka hitta den gemensamma nämnaren hos de som presterat bäst och åstadkommit mest, säger han.

Bild 1 av 2
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 2
Foto: Thomas Karlsson

Svante Randlert

Ålder: 44 år.

Bor: På Gotland med fru och fyra barn.

Aktuell med: Boken Klokfaktorerna.

Gör: Grundare och vd på ledarutvecklingstjänsten Wisory.

Utbildning: Grundskola och gymnasieutbildning.

Bakgrund: Business & People Advisor på Academic Work. Tidigare nominerad till Stora Talarpriset och Årets Talare i kategorin årets genombrott.

Till sin hjälp har han haft den egna podden Chefssnack, där han under årens lopp intervjuat många kända namn. Ur arkivet har han valt 100 intervjuer, inspelade mellan 2018 och 2021, med en bredd av olika branscher, kön och ålder.

– Både mänsklig intelligens och AI har använts för att gå igenom materialet. De har identifierat deras klokheter och livsråd. Ur torktumlaren föll 10 förmågor som förenar Sveriges ledare från 1970-talet och framåt.

Bland de intervjuade finns den tidigare Volvo-vd:n PG Gyllenhammar, före detta ärkebiskopen Antje Jackelén, hotellmagnaten Petter Stordalen och Googles Sverigechef Anna Wikland.

Samtalen har sedan transkriberats av människor och därefter analyserats av företaget Verian som tagit hjälp av artificiell intelligens.

– Tänk på det här som en kokbok för framgång med 10 olika recept med olika ingredienser på hur du kan prestera bättre och åstadkomma mer. Boken är sprängfylld med hur man gör det. Alla kan.

Vad är då svaret på tiotusenkronorsfrågan?

Det finns i alla tio faktorer enligt Svante Randlert, men om han måste peka på den allra viktigaste faktorn är det att vara en god medmänniska. Det kan handla om att bli skicklig på att visa sin nyfikenhet, lyhördhet eller öppenhet.

– Jag tycker att det är särskilt glädjande att resultatet visar det eftersom vi aldrig pratat så mycket om AI, robotisering och digitalisering som nu.

De olika klokfaktorerna kan rangordnas enligt deras betydelse. Efter Medmänniskan kommer klokfaktorerna Gruppskaparen och Förbättraren.

10 klokfaktorer

1. Medmänniskan
Var en medmänniska och var bra på att visa mellanmänskliga attribut. Det är när vi bryr oss om medarbetarna i organisationen, som medarbetarna i organisationen bryr sig om organisationen.

2. Beslutsfattaren
Ta fler och mindre beslut snarare än färre och stora.

3. Förbättraren
Möjliggör så att människorna omkring dig kan bli bättre i dag än igår. För när medarbetarna blir bättre, då blir organisationen bättre.

4. Gruppskaparen
Ordet ledarskap betyder att leda så att andra ska vilja och kunna skapa. Ingen är stark ensam och den bästa gruppen är där alla vill och har möjlighet att skapa. Problem löser man bäst tillsammans.

5. Bortprioriteraren
Hälften så mycket blir dubbelt så bra. Ta bort de arbetsuppgifter som inte är viktigast och de som du inte kan påverka. Lägg mer fokus på det som ger störst effekt på minst insats.

6. Relationsförädlaren
 Värdefulla relationer är relationer med värden i. Hur värdefull är jag för människorna omkring mig? Det är viktigt både för att få folk att vilja stanna på arbetsplatsen och för att ha lojala kunder.

7. Kommunikatören
Kommunicera på ett tydligt sätt som skapar trygghet. Tydlighet skapar trygghet. Otydlighet skapar otrygghet.

8. Självkännaren
Var trygg och tro på dig själv. Du behöver både ha en bra självkänsla, självinsikt och självförtroende.

9. Spanaren
Fyren är en bra metafor. Oavsett storm står den stadigt. Den har lampor som snurrar 360 grader, den ser vad som händer omkring både i omvärlden och i närheten. Hur mår medarbetarna omkring dig? Vad vill kunden ha imorgon som den inte ville ha igår?

10. Välbefinnaren
Hur ofta återhämtar du dig? När vi mår bra möjliggör vi att det kan gå bra. Det mesta som inte underhålls går sönder över tid.

Boken bygger enbart på empiriska slutsatser. Svante Randlert tycker inte att det påverkar trovärdigheten.

– Det finns många som tycker att ledarskapsböcker kan vara lite killgissande, att någon driver en tes. Jag ville visa på riktigt vad det är som gäller.

Han tror att det är särskilt viktigt att se över sitt ledarskap just nu, och pekar på att pandemin lett till nya normer som till exempel distansarbete.

– Många ledare vittnar för mig om att det är svårare att leda i dag än för fyra år sen. Dessutom är det många som känner att vi går mer och mer mot en stressig vardag som präglas av ettor och nollor snarare än det mänskliga. Trots att de mellanmänskliga attributen är det som gör störst skillnad.

Klokfaktorerna

● Boken Klokfaktorerna är skriven av Svante Randlert och ges ut på Volante förlag i mars 2024.

● Den bygger på analyser av 100 samtal med ledare som varit med i podden Chefssnack.

● Exempel på intervjuade ledare är Amelia Adamo, Anders Borg, Jan Carlzon, Jan Eliasson, Pehr G. Gyllenhammar, Eva Hamilton, Antje Jackelén, Nyamko Sabuni, Petter Stordalen, Pia Sundhage och Anna Wikland.

Läs mer:

Börs-vd:n som dissar möten

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Thomas Karlsson