Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 12:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/malin-fransson-ridsportens-framtid-ar-hotad-da-drar-varldscupcirkusen-till-saudiarabien/

SPORT | KOMMENTAR

Malin Fransson: Ridsportens framtid är hotad – då drar världscupcirkusen till Saudiarabien

Riyadh, Saudiarabien.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Ridsporten gör det inte enkelt för sig.

Mitt i den värsta storm som sporten har upplevt – där dess blotta existens ifrågasätts – riktas nu alla blickar på Saudiarabien.

När årets världscupsegrare i såväl hoppning som dressyr ska utses sker det i ett land där både mänskliga rättigheter och djurens rättigheter inte alltid står högt i kurs.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Under ytan har ifrågasättandet av hur hästar används i sportens värld pågått i många år. Men i samband med OS i Tokyo gick det från att vara en fråga som främst engagerade djurrättsaktivister till att nå ut till betydligt fler.

I Tokyo var det flera händelser som skapade uppmärksamhet. Bland annat fick en fälttävlanshäst avlivas, och en hopphäst fick fortsätta att hoppa trots att näsblodet färgade den vita hästen röd. Ridsporten blev också indragen när en ryttare inför ögonen på tv-publiken piskade sin häst upprepade gånger när ridmoment i modern femkamp avgjordes.

Efter OS insåg internationella ridsportförbundet (FEI) att det var på väg att blåsa upp till storm och inledde ett stort arbete med hästvälfärden i centrum.

Men kanske kom det i gång för sent, för det som händer under OS var bara början.

Det senaste året har skandalerna avlöst varandra, både i Sverige och runt om i världen.

I en tid när ridsporten granskas och ifrågasätts väntar nästa vecka vårens tävlingsmässiga höjdpunkt, världscupfinalen i hoppning och dressyr.

En final som i år mer än något annat år är en chans för ridsportvärlden att visa hur samarbetet mellan häst och ryttare kan vara något alldeles fantastiskt när det bygger på respekt.

Då drar världscupcirkusen till Riyadh i Saudiarabien. Det är ett sådant självmål att det nästan blir komiskt i sin dumhet.

Det är ett sådant självmål att det nästan blir komiskt i sin dumhet

Nu är det här visserligen ett beslut som togs för många år sedan. Till och med innan diskussionen om sportswashing på riktigt startade. När Saudiarabien tilldelades finalerna 2019 var de det enda landet som sökte.

Så naturligtvis går det att förstå att finalerna inte gick att flytta – även om man åtminstone kunde ha försökt. Men att ridsporten i stort inte riktigt vill se problemet understryks av hopptouren Global Champions Tour prestigefyllda superfinal i november. Tidigare har den avgjorts i Prag, från och med i år går den växelvis i den tjeckiska huvudstaden och Riyadh.

Och när internationella ridsportförbundet i år med buller och bång lanserade en ny lagtävling valde de Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten som premiärort.

Samma land som FEI 2020 stängde av från internationellt tävlande under ett år eftersom bristerna i hästvälfärden – den gången var det distansritten som var i fokus – var så stora.

Några år före det satte för övrigt det svenska ridsportförbundet stopp för svenska distansryttare från att tävla i de så kallade Grupp 7-länderna – där bland annat Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten ingår – med hänvisning till det bristande djurskyddet.

Hästarna transporteras i stora rymliga containrar där de flygs till tävlingarna.
Foto: Jon Stroud/TT

När sportswashing diskuteras i andra idrotter – numera är det en rad mästerskap och stora tävlingar som avgörs i länder som Qatar och Saudiarabien – är fokus med all rätt på saknaden av mänskliga rättigheter i de här länderna.

När det handlar om ridsport kan vi till det addera ifrågasättandet av hästvälfärden i flera av de här länderna, som använder idrottsevenemang som ett sätt att förbättra landets rykte.

En mix som inte är någon vidare reklam för sporten.

Vi skulle kunna slänga in ytterligare en pinne i brasan genom att också nämna miljöaspekten i form av flygtransporterna. I en global sport kommer det naturligtvis aldrig gå att undvika att en grupp hästar måste flygas till mästerskap och världscupfinaler. Men det är klart att det blivit färre flyg om man till exempel valt att förlägga finalerna någonstans i Europa där majoriteten av deltagarna hör hemma.

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 2 av 2
Foto: Jon Stroud/TT