5 punkter om Irans attack mot Israel

Publicerad 2024-04-14

Iran avfyrade hundratals drönare och robotar mot Israel under natten mot söndagen.

Nästan alla sköts ner.

Flera har fördömt attacken mot Israel – nu håller omvärlden andan i väntan på svaret.

Följ ämnen
Israel

1. Avfyrade drönare och robotar

  • Vid 22-tiden på lördagen gick Iran till attack mot Israel. Det är första gången som Iran går till anfall mot Israel på det sättet. Över 300 robotar och drönare avfyrades mot Israel, de flesta från Iran, enligt Israels militär. Men även från Jemen, Libanon och Irak, enligt iranska statliga medier. Iran har miliser som agerar som ombud i samtliga dessa länder. Angreppet kom drygt en vecka efter attacken mot det iranska konsulatet i Syriens huvudstad Damaskus. Då dödades flera högt uppsatta iranska militära ledare.
Drönare eller missil avfyrade mot mål i norra Israel på söndagsnatten.

2. Sköts ner

  • Men angreppet med hundratals drönare nådde inte fram och istället sköts de ner med hjälp av USA och Storbritannien. De flesta sköts ner utanför de israeliska luftrummet med hjälp av det israeliska luftvärnssystemet Iron Dome, enligt Israels militär. En tioårig flika skadades av splitter i samband med nedskjutningen. Ytterligare ett trettiotals personer fick vårdas för chock och skador som uppstod i samband med rusningen till skyddsrum. En militärbas ska också ha fått vad som beskrivs som mindre skador. Några av drönarna ska även ha skjutits ner över Jordanien.
Israel attackeras från fyra håll, enligt iranska statliga medier, med anfall från Jemen, Libanon och Irak, utöver Iran.

3. Iran varnade USA

  • Efteråt beskrev Iran angreppet som legitimt och menade att det var ett ”självförsvar”. Man hotade och varnade även USA med ett ”våldsamt svar om USA hjälper Israel att hämnas nattens attack.” Irans revolutionsgarde beskrev angreppet som ett svar på attacken mot konsulatet i Damaskus.

4. Omvärldens reaktion

  • Flera har fördömt anfallet mot Israel – däribland president Joe Biden som avbröt sin helgledighet. Biden sa att USA står bakom Israel. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fördömde också nattens angrepp och sa att han var djupt orolig. FN-chefen sa att varken regionen eller världen har råd med ett till krig. Även andra ledare som Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har också fördömt attacken. Sveriges utrikesminister Tobias Billström sa i ett uttalande att den redan försämrade säkerhetssituationen i regionen riskerar att eskalera och medföra mycket allvarliga konsekvenser. Även han fördömde anfallen. Israel har även begärt ett krismöte i FN:s säkerhetsråd, som sker under söndagskvällen.

5. Vad blir Israels svar?

  • Under söndagseftermiddagen samlas Israels krigskabinett i Tel Aviv för att diskutera hur attacken ska besvaras. Enligt källor till New York Times planerade Israel vedergällning redan under natten – men det avstyrdes efter ett samtal med USA:s president Joe Biden. Biden sa bland annat att USA inte kommer att delta i några militära anfall mot Iran, rapporterar CNN. I samtalet med Netanyahu sa Biden också att Israel borde se nattens händelse som en seger och beskrev attackerna som ett misslyckande.

Följ ämnen i artikeln