Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Farligt föremål i Norrköping – boende evakueras

    söndag 08.35
    Manne Berggren Wiklund

    Ett misstänkt farligt föremål har anträffats på en adress i centrala Norrköping. Det skriver polisen på sin hemsida.

    Enligt uppgifter

    Ett större område har spärrats av och boende på flera adresser innanför polisens avspärrningar kommer att evakueras under morgonen. Information till de som berörs kommer ges av polispatruller på plats.

    Nationella bombskyddet är på platsen och ska undersöka föremålet.

Senaste nyheterna
  • TT
    24 min

    ECB-topp: Säkerhetsläget hot mot sänkning

    Sjunkande inflation har gett hopp om att centralbanker kommer börja sänka sina räntor framåt sommaren.

    Men då gäller det också att det globala säkerhetsläget inte förvärras, vilket skulle kunna sinka kommande räntesänkningar. Det menar den finländske ledamoten i Europeiska centralbanken (ECB) Olli Rehn.

    Det gäller inte minst kriget i Ukraina och situationen i Mellanöstern, särskilt efter Irans attack mot Israel under helgen.

    – Detta förutsätter att det inte blir några ytterligare bakslag, till exempel när det gäller den geopolitiska situationen och därmed energipriserna, sade Rehn i ett anförande i Helsingfors på tisdagen.

    ECB lämnade i förra veckan styrräntorna oförändrade för femte mötet i rad. De flesta bedömare räknar med att ECB sänker räntorna i juni.

  • TT
    10.29

    Musk vill ta betalt av alla som skriver på X

    Elon Musk vill ta betalt av nya användare på sin plattform X. Världens tredje rikaste man har länge fört ett krig mot fejkkonton på X, redan före köpet av sociala medier-jätten då den gick under namnet Twitter.

    I ett svar kring framtida förändringar på X skriver Musk att en ”liten avgift för nya användare för att kunna skriva inlägg tyvärr är enda sättet att få bukt på alla bot-konton”.

    Responsen på Musks strategi är dock sval. Majoriteten av användarna som svarat Musk påpekar att en liten avgift inte kommer att avskräcka ljusskygga aktörer som redan tjänar stora pengar genom att lura riktiga användare med hjälp av fejkat innehåll.

    Vad som är äkta innehåll på sociala medier och hur det innehållet påverkar individer och hela samhällen är en större pågående debatt i techvärlden.

  • TT
    10.13

    Rekordbeslaget: 1,8 ton metamfetamin i bil

    Filippinsk polis har gjort ett rekordstort knarkbeslag: 1,8 ton metamfetamin, värt motsvarande över 2,5 miljarder svenska kronor om det skulle säljas på gatan.

    Narkotikan hittades i en skåpbil i provinsen Batangas, söder om huvudstaden Manila. Chauffören har gripits.

    Enligt Filippinernas president Ferdinand Marcos har så mycket metamfetamin aldrig tidigare hittats i ett och samma beslag i landet. Marcos hyllar poliserna för att ”inte en enda person dog” i samband med operationen.

    Tiotusentals människor tros ha fått sätta livet till i expresidenten Rodrigo Dutertes våldsamma krig mot drogerna. Insatserna har fortsatt under Marcos styre, men med något större fokus på förebyggande åtgärder och rehabilitering.

    Sedan Marcos den yngre tillträdde 2022 har över 600 drogrelaterade mord registrerats i Filippinerna.

  • TT
    09.45

    17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

    En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen.

    – Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

    Tonåringen greps och anhölls under lördagskvällen. Han misstänks på sannolika skäl för grovt skyddande av brottsling på en adress i Skärholmen från klockan 18.15 i onsdags, vilket är samma tid som polisen larmades om skottlossningen, till 19.35 i fredags.

    – Han bestrider åklagarens häktningsyrkande. Han förnekar brott och det föreligger inte sannolika skäl, säger Diyar Beddiro.

    Häktningsförhandlingen hölls i övrigt bakom stängda dörrar. En stund senare meddelade rättens ordförande att 17-åringen häktas.

    Ytterligare en tonåring, en 18-årig man, misstänks för samma brott. Häktningsförhandling gällande honom äger rum senare under dagen.

  • TT
    09.29

    JO utreder Kinberg Batras kompisrekryteringar

    Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm. Detta sedan Aftonbladet avslöjat att toppjobben gått till hennes vänner.

    En intern utredning på länsstyrelsen har satts igång. Nu inleder även Justitieombudsmannen (JO) en utredning av rekryteringarna, som rör en planeringschef och en organisationschef.

    ”De uppgifter som kommit fram om de två rekryteringarna gör att jag vill titta närmare på om allt har gått rätt till”, säger JO Per Lennerbrant i en kommentar.

    En anmälan från en privatperson ligger också hos riksenheten mot korruption.

    – Det är klart att jag i efterhand tycker att det här inte blev bra. Det väcker frågor om hur vi jobbar, hur jag jobbar, har Anna Kinberg Batra tidigare sagt till TV4 Nyheterna.

  • Ola Palmström
    08.19

    Börshuset i Köpenhamn brinner

    Foto: Ida Marie Odgaard/TT

    Det anrika Börshuset i Köpenhamn, som byggdes på 1600-talet, står i brand, rapporterar danska medier.

    Spiran har kollapsat i samband med den pågående branden. Samtidigt bolmar tjock rök från taket.

    Vid 08.30-tiden rapporterar TV2 att spiran har kollapsat.

    Området och vägarna kring börshuset har spärrats av. Enligt polisen kommer området att förbli avspärrat "en längre tid".

    Räddningstjänsten uppger för TV2 att släckningsarbetet har påbörjats. Samtliga personer ska ha evakuerats från byggnaden.

  • TT
    08.12

    Byggföretaget JM får ny vd

    Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

    Åslund har varit anställd hos JM sedan 2000 och kommer närmast från rollen som chef för affärsenheten JM Fastighetsutveckling.

    Mikael Åslund tillträder den nya rollen den 1 juni i år.

  • David Nilsson
    08.00

    Varningen: Betydande korallblekning pågår

    Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

    Delar av Stora barriärrevet utanför Australiens kust riskerar att dö efter månader med rekordvarmt havsvatten.

    ”Från februari 2023 till april 2024 har signifikant korallblekning dokumenterats på både norra och södra halvklotet i varje större havsbassäng”, säger Derek Manzello från NOAA.

    Blekning har bekräftats i minst 53 länder, territorier eller lokala ekonomier.

    När de känsliga korallerna utsätts för för höga temperaturer blir algen som lever i korallen stressad och lämnar själva koralldjuret. Det är så den förlorar sin färg. När algen lämnat riskerar korallen att svälta ihjäl. (TT)

    Läs SvD:s reportage om korallblekning i Stora barriärrevet här.

  • Jan Majlard
    07.56

    Kinesisk löpare släpptes fram till seger av afrikaner

    Ett förmodat uppgjort maratonlopp i Peking skakar om friidrottsvärlden och väcker frågor om vad som kan hända i Paris-OS till sommaren. Den kinesiske maratonlöparen He Jie tilläts i söndags uppenbarligen vinna halvmaratonloppet i den kinesiska huvudstaden före tre afrikanska löpare som godvilligt släppte fram honom och undvek att utmana på upploppet.

    Bilderna är graverande och visar hur Kenyas meriterade Willy Mnangat vänder sig mot He Jie och vinkar fram honom. Även landsmannen Robert Keter, tidigare världsrekordhållare på 5 000 meter håller tillbaka löpsteget. Samma sak gör Etiopiens Dejene Hailu. Protesterna har varit stora på sociala medier. Kinesiska myndigheter har sagt att man ska utreda saken.

  • Jan Majlard
    07.13

    Ryska teaterkvinnor stämplade som terrorister

    Den ryska övervakningsmyndigheten Rosfinmonitoring har adderat teaterledaren Jevgenia Berkovitj och regissören Svettlana Petritjuk till sin lista om ”terrorister och extremister,” uppger Moscow Times. De två greps redan i maj förra året sedan deras prisvinnande pjäs, som berättar historien om hur ryska kvinnor blir kära i IS-krigare och planerar att flytta till Syrien, haft premiär.

    De tv¨anklagas för att ”rättfärdiga terrorism” och fortsätter vara frihetsberövade till rättegånge inleds den 4 maj. Berkovitj, mamma till två adopterade tonårsdöttrar, har flera gånger ansökt om husarrest och hävdat att döttrarna riskerar ett nervöst sammanbrott.

  • TT
    07.02

    Försäljningsfall för Ericsson

    Telekomtillverkaren Ericsson redovisar en rörelsevinst exklusive omstruktureringskostnader på 4,3 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4,0 miljarder kronor under första kvartalet i fjol.

    Omsättningen sjönk till 53,3 miljarder från 62,6 miljarder ett år tidigare.

    Analytiker hade i genomsnitt räknat med en omsättning på nästan 55 miljarder kronor under kvartalet, enligt en sammanställning av prognoser från Bloomberg.

    Delårsrapporten kommer sedan Ericsson varslade om nedskärningar på 1 200 tjänster i Sverige i slutet av mars, med hänvisning till en utmanande mobilnätsmarknad.

    Läs mer här.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina