Piteå drömmer fortfarande om att bli heltidsproffs

”Känner vi oss som offer är vi snett ute”

Publicerad 2024-04-14

De flesta lag drömmer om SM-guld och spel ute i Europa.

För Piteå IF finns de drömmarna men framför allt vill man att spelarna ska få möjlighet att bli heltidsproffs.

Men trots tuffa förutsättningar fortsätter norrbottningarna att leverera.

Piteå IF dam får 20 miljoner och kan professionalisera verksamheten.”

Det var drömrubriken som Piteås lagkapten Cecilia Edlund satte för sitt lag inför den damallsvenska upptaktsträffen.

– Det är ju sorgligt. Jag har ofta den här diskussionen med mina kompisar när man pratar efter matcher och hör att de åker till jobbet och är slitna. Man blir lika frustrerad varje gång. Sen pratar jag om mina dagar och det blir en så stor skillnad och så konstigt att prata om. De gör exakt det jag gör, de älskar fotbollen men har inte de förutsättningarna, säger den svenska landslagsspelaren Madelen Janogy som har ett förflutet i klubben.

”Vi kör på”

Cecilia Edlund är en av alla i Piteå som balanserar en fotbollskarriär på högsta nivå med jobbet vid sidan av. Har hon en bortamatch på söndag kväll eller måndag kväll behöver hon ta ledigt dagen efter och hon får planera sömn och mat med högsta noggrannhet.

– Det är ju optimalt om vi inte behöver göra det utan kan fokusera all vår energi på återhämtning, sömn, mat och bara fotbollen, säger hon.

Hon fortsätter:

– Sen är det ju inte så att det är något som vi går runt och klagar på. Hamnar man i den rullen och börjar känna sig som ett offer, då är vi snett ute. Vi kör bara på som vanligt och det är inte något som vi kan göra så mycket åt. Vi hoppas på bättre tider men annars kör vi bara, det finns ju inget annat.

Cecilia Edlund (längst till höger) pratar om drömrubriker under upptaktsträffen inför damallsvenskan.

Tror på bättre tider

Tror du att det är realistiskt med bättre tider för er?

– Det tror jag ändå. Vi har ju en hel landsände där vi är i stort sett själva i damallsvenskan. Så jag hoppas att intresset ska öka ännu mer och att företagen runt oss ska bli ännu mer intresserade av att vara med på vår resa.

Hur länge orkar ni hålla på som ni gör?

– Passionen finns ju där. Vi vill ju verkligen och vi är inte heller vana vid något annat. Så länge det bara går så kommer ju alla vilja vara med och köra på.

Trots att i princip alla spelare i Piteå tvingas jobba vid sidan av för att gå runt går laget in i damallsvenskan med vind i seglen. Förra säsongen var man länge med i kampen om Europaplatserna och blev fyra – och i vår har man nått final i svenska cupen.

Det känner man en stolthet över.

– Absolut. Att vi har ett lag i Norrbotten som går så starkt och att vi är med. Vi har tagit ett SM-guld, vi ska nu spela cupfinal, vi har spelat Champions League och vi har fem medaljer. Så det är en enorm stolthet i det. Och jag tror att många som kommer till vår klubb både från Norr och Söder känner att det är en dragning i det. Man vill verkligen vara med och det är något häftigt man får vara med och uppleva.

Cecilia Edlund.

Lyfter fram tränaren

En som lyfts fram som hjärnan bakom lagets framgångar av både Janogy och Edlund är tränaren Stellan Carlsson. Han är inne på sitt 13:e år i klubben och har varit med om allt och lite till med klubben.

Han upplever att de små förutsättningarna nästan är ännu mindre inför årets säsong.

– Förutsättningsmässigt ser det ju ungefär likadant ut som det har gjort i ett antal år. Det är väl till och med så att vi går in i den här säsongen med en lite mindre trupp faktiskt, säger han och fortsätter:

– Precis som vanligt så är det väl så att spelarna behöver göra det som de har gjort så många gånger, överprestera vet jag inte men de måste i alla fall göra det fantastiskt bra. Sen tycker jag att de nästan redan har överträffat förväntningarna i och med att vi har tagit oss till en ny cupfinal.

Han menar att han känner en stolthet över klubbens resultat där cupfinalen är den senaste av framgångar.

– Jag är ju tränare så jag ska dra mitt strå till stacken. Men jag tror ju framför allt på det vi skapar i Piteå med vår kraft tillsammans. Det är den som någonstans har gett utveckling både som lag och spelare. Vi är ganska rädda om varandra, vi ställer krav samtidigt som vi ser varandra och tar hand om varandra. Det tror jag är en styrka vi har och som vi behöver fortsätta vårda på något vis.

”Det är avgörande”

Samtidigt är han fullt medveten om att det är en nödvändighet att klubben utvecklas på flera organisatoriska plan.

– Det är ju inte så att vi sitter still i Piteå och tänker att vi måste kämpa på tills vi svimmar. Utan det förs ju ett arbete och vi har ju ett stort engagemang runt oss för att utvecklas. Men det är helt nödvändigt för att vi ska orka över tid, att det faktiskt blir bättre förutsättningar. Om det är för tränare som kommer efter mig eller spelare som kommer efter de spelarna som är där idag, det är helt avgörande.

Tror du att Cecilias drömrubrik kan slå in?

– Jag tror faktiskt det. Ett litet problem som har varit är att spelarna liksom har överträffat drömmen ibland, där det kanske inte har varit möjligt att göra det de har gjort. Då blir ju det också en norm, att folk förväntar sig att de fixar det. Men jag tror att ganska många faktiskt har fått upp ögonen och förstår att prestationerna som spelarna har gjort är fantastiska, men också att det kommer krävas mer i framtiden.