Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Idrottsmuseet var en juvel – som slaktades

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar på Jörgen Ekdahls insändare ”Visa att Malmö är en kulturstad – packa upp Idrottsmuseet”.

I början på 2000-talet var jag fritidsdirektör i Malmö. Under mitt ansvarsområde låg bland annat Idrottsmuseet. En juvel i det idrottsområde som många utomstående besökare var och är mycket imponerade av.

Idrottsmuseet i Helsingborg: vasaloppsåkaren Nils-Olof Nilsson visar utställningen om Vasaloppets 100-årsjubileum som visades förra året.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Björn Lilja

Idrottsmuseet låg mig mycket varmt om hjärtat. En stads idrottshistoria borde alla vilja värna om. Men inte ansvariga politiker som utan någon allmän diskussion valde att slakta Idrottsmuseet. En tam ledning för Idrottsmuseets vänner lät sig köpas av politikerna mot löfte om att få ett utrymme i Baltiska hallen för ett par montrar att användas för olika presentationer.

Annons

Annons

Att överhuvudtaget komma på att slakta en stads idrottshistoria borde ingen – inte ens en politiker komma på. Gör istället som Helsingborg som har ett utomordentligt idrottsmuseum som har blivit en levande del av stadens idrottshistoria liksom att det besöks och gillas av många intressenter utanför Helsingborg. Ett bra exempel för alla städer som bryr sig om sin idrottshistoria borde ta efter Helsingborg. Kan vara ett föredöme om Malmö nu bestämmer sig för att ta ansvar för sin stads idrottshistoria.

En del i politikernas förklaring till att man raserade Idrottsmuseet och packade ner allt material i lådor var att man med jämna mellanrum skulle ordna särskilda temautställningar på museet… Hur många sådana har vi hittills sett? – Inga.

Själv skänkte jag min gamla målvaktströjan från IFK Malmös storhetstid i handboll. Den ligger nog i säkert förvar i någon låda.

När nu Malmö stad har bestämt sig för stora satsningar på sitt redan idag fantastiska idrottsområde hoppas jag att man också tillser att skapa Juvelen i kronan nämligen ett idrottsmuseum av kvalité värdigt Sveriges tredje stad.

Jag blev väldigt glad när jag läste Jörgen Ekdahls insändare och hoppas att den skall leda till att Malmö snarast också får ett Idrottsmuseum.

Annons

Ingmar Zäll

Så skriver du en insändare

Läs mer:

Insändare: Visa att Malmö är en kulturstad – packa upp Idrottsmuseet

Annons

Annons

Till toppen av sidan