Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/experter-stor-seger-for-israel-nu-hanger-allt-pa-hur-de-svarar/

VÄRLDEN

Experter: Stor seger för Israel – nu hänger allt på hur de svarar

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Foto: Amos Ben Gershom/TT

Att Iran skulle attackera Israel var väntat, men två saker förvånar experter som DN pratat med: Attackernas omfattning – och att de utfördes direkt från iranskt territorium.

Frågan som världen nu ställer sig är hur Israel kommer svara.

– Det kan bli en situation där alla utropar sig till segrare och går hem och är nöjda, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Anders Persson säger att nattens iranska attacker mot Israel i stora drag var i linje med vad de flesta experter förutsåg: Ett spektakulärt angrepp – men med relativt små skadeverkningar i Israel.

– Sen är det två saker som sticker ut: Magnituden av det här med 300 drönare och missiler. Det är större än vad många trodde på förhand. Och det faktum att stora delar har avfyrats från Irans eget territorium.

Att nästan inga drönare nådde fram och slog ned på israelisk mark är inte nödvändigtvis ett misslyckande från Irans sida, menar han.

– Vi vet inte exakt vad Irans avsikt var. Men det faktum att man varnat så mycket innan har gett Israel två veckor att förbereda sig. Det faktum att det sker på natten är också ett tecken att minska skadeverkningarna. Men förmodligen var avsikten inte att döda så många som möjligt, säger han.

Anders Persson.
Foto: Johan Nilsson/TT

Aron Lund, Mellanösternanalytiker på FOI, är inne på samma spår.

– Väljer man att skjuta huvudsakligen drönare som tar lång tid på sig att komma fram, så ger man Israel den tid som krävs för att organisera ett svar på det. Jag tror att det här är att betrakta som en väldigt kraftfull markering från Irans håll, säger han.

Om uppgifterna om attackernas väldigt begränsade skador i Israel stämmer – inte ett enda dödsfall har rapporterats – är det en klar seger för Israel och USA, enligt Anders Persson.

– Men det är möjligt att det är en sådan situation där alla kan utropa sig till segrare och gå hem och vara nöjda. Det skulle kunna vara så att regimen och propagandamedian i Iran framställer det här som en djärv och modig attack mot Israel, och att man utropar sig själva som segrare som vågar stå upp mot USA och Israel, säger han och fortsätter:

– Det är i så fall en bra grogrund för en deeskalering, även om man bör tillägga att det inte finns några långsiktiga politiska lösningar här. Sista skottet är nog inte avfyrat mellan Israel och Iran. Men det här kan bli ett tillfälligt avslutat kapitel.

Bör man inte ändå vänta sig någon form av svar från Israel?

– Jag är inte säker på det. Dels tror jag att USA kommer att pressa Israel att inte svara, åtminstone inte på ett eskalerande sätt. Jag kan tänka mig att man bombar lite byar i Syrien där någon iransk milis finns, men jag har svårt att se ett hårdnackat israeliskt svar mot Iran.

Samtidigt understryker han att situationen är prekär – många olika scenarier är möjliga.

– Läget är och förblir instabilt och det kan absolut bli ett eskalerande, men det ser inte ut som det i nuläget, enligt min bedömning.

Isabell Schierenbeck.
Foto: Johan Wingborg

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, delar bedömningen att det är troligare med en attack mot Iran-kopplade mål i Syrien eller Libanon, snarare än en attack direkt mot Iran.

– Alla de här uttalandena från statsministrar och försvarsministrar i världen fördömer attackerna, men pekar också på att detta riskerar att destabilisera hela regionen. Det är tydliga signaler om att man stöttar Israel, men att man inte vill se en eskalering där Israel slår till direkt mot Iran, säger hon.

– Jag tror man från israeliskt håll kommer att välja att fokusera på hur otroligt väl man lyckades försvara sig och framställa det här som en framgång. Och att man i stället slår till mot till exempel Hizbollah i Libanon eller Iranstödda shiamiliser i Syrien.

Aron Lund, Mellanösternanalytiker på FOI, är inte lika säker.

– Jag har svårt att se att Israel inte skulle reagera på att man skjuter 300 drönare och robotar rakt mot israeliskt territorium. Att Iran attackerar israeliskt territorium är något helt nytt, då måste man enligt den militära logik som råder göra någonting.

Aron Lund.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den avgörande frågan är hur stort det israeliska svaret blir, och var någonstans det sker, säger han.

– Om Israel svarar med att göra sådant som man brukar göra ändå – bomba mål i Syrien eller Irak och säga att det är iranska mål i regionen så är det en tydlig nedtrappning, säger han.

Genomför man däremot en attack direkt mot iranskt territorium kan det leda till en eskalerande spiral.

– Iran har varit väldigt tydliga i sin kommunikation utåt: Nu är det här utagerat, men om Israel skulle svara på det här med nya attacker mot Iran så har vi ett ännu hårdare svar i beredskap. Då kan det bli problem, säger han.

Läs mer:

Iransk attack mot Israel – angrips från flera håll

Nästan alla drönare och robotar mot Israel uppges ha skjutits ned

Emma Bouvin: Att Israel inte skulle slå tillbaka finns inte på kartan

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 4
Foto: Amos Ben Gershom/TT
Bild 2 av 4
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 3 av 4
Foto: Johan Wingborg
Bild 4 av 4
Foto: Stina Stjernkvist/TT