”Efter skolan har jag 50 meddelanden”

Inga och Lo tycker att Tiktok är en bra källa till nyheter. ”Jag hörde först om branden på Liseberg där”, säger Inga.
Inga och Lo tycker att Tiktok är en bra källa till nyheter. ”Jag hörde först om branden på Liseberg där”, säger Inga. Foto: Adam Sundman

Över hälften av alla barn känner en press att vara på nätet, visar en ny undersökning. ”Jag vill inte missa någonting som händer”, säger elvaåriga Inga.

Mer än hälften av alla barn och ungdomar tillbringar minst tre timmar på nätet varje dag. Och var femte minst sex timmar. Det visar en ny rapport från barnrättsorganisationen Plan International och Telenor Sverige.

– Det har blivit en naturlig del av barnens vardag, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

En majoritet av barnen i undersökningen känner också en press att vara på nätet för att inte missa något – framförallt tjejer och tonåringar.

Kompisarna Inga och Lo tycker mest att det är roligt att hålla på med sina mobiler.

– Det är inte jättepressigt liksom. Man kan slappna av för det är ingenting som stör, säger Lo.

Lo tycker att många i hennes ålder är ganska beroende av sina mobiler. ”Vissa tar upp mobilen så fort man har det minsta lilla tråkigt”, säger hon. Foto: Adam Sundman

Själv tillbringar hon ungefär en timme om dagen på nätet, uppskattar hon.

– Jag har skärmtid, så jag kan inte kolla efter klockan sex på kvällen. Då går det inte att gå in på mina appar. Alla mina spel stängs av, och Tiktok, Youtube, Disney och sådana saker.

Ingas skärmtid slutar vid nio. Hon ägnar mer tid åt mobilen än Lo – ungefär två och en halvtimme om dagen.

– Jag känner inte någon press att vara på nätet, det är mitt eget val. Men det är svårt att slita sig.

Vad är det som är svårt att slita sig ifrån?

– Det är så mycket man hör på nätet, och jag vill inte missa någonting som händer. Till exempel på Tiktok finns så mycket nyheter från hela världen. Man vill inte missa det.

Då är det ju en liten press att hänga med?

– Lite är det en press. Om kompisarna pratar om någonting nästa dag och man inte riktigt vet vad de pratar om. Då känns det som att man är lite efter.

Tjejerna håller främst kontakten med sina kompisar med hjälp av sms och Snapchat. Lo och Inga messar och ”snappar” mer än de ringer. De är också med i olika gruppchattar på Snapchat. Och i en del grupper dundrar det in meddelanden under dagen.

– Efter skolan har jag 50 olika meddelanden. Jag måste klicka väldigt snabbt för att få bort alla, säger Inga.

Hon berättar att många skickar meddelanden bara för att få ”snap score” – poäng i Snapchat.

– De skickar typ bilder på taket, eller på ett hörn eller svarta bilder. Det är väldigt tråkigt, jag tycker att man ska använda grupperna om man vill få ut ett meddelande.

Trots det är hon även med i en grupp som bara är till för att spamma.

– Det är för folk som vill ha ”snap score”. Det är så mycket hela tiden i den.

Du har inte funderat på att lämna den?

– Jo, men det är samma sak som med Tiktok. Det kan ju vara någon som verkligen försöker säga något och då vill man inte missa det, säger hon.