Forssmed: Så ska skärmtiden minskas

Socialminister Jakob Forssmed oroas över ungas skärmtid.
Socialminister Jakob Forssmed oroas över ungas skärmtid. Foto: Anna Tärnhuvud

I höst kommer tydliga råd om barns skärmtid, säger socialminister Jakob Forssmed. ”Skärmarna tränger undan annat i livet som vi behöver för att må bra.”

Socialminister Jakob Forssmed har många frågor på sitt bord – hälsa är en av dem.

– Om vi sitter med våra mobiltelefoner 40 timmar i veckan utanför skoltid – vilket inte är ovanligt för många barn – då förstår alla att det inte blir så mycket tid över för det man behöver för att må bra, säger han till SvD Junior.

För att ta reda på hur barns hälsa påverkas av mobiler och skärmar har Jakob Forssmed gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att gå igenom den forskning som finns. Och ta fram rekommendationer.

– I dag finns det ingen myndighet som säger till föräldrar och barn hur mycket det är rimligt att man använder detta. Vad det finns för risker med ett väldigt stort användande av sociala medier, till exempel.

Många barn tycker att det är kul med sociala medier. Ska de inte få ha roligt?

– Jo, såklart. Och jag vill absolut inte totalförbjuda eller någonting sådant. Men man ska komma ihåg att de här produkterna är designade för att barn ska ägna sig åt dem så mycket som möjligt. Det fortsätter att spelas upp nya klipp hela, hela tiden.

Jakob Forssmed har även kallat in personer bakom Tiktok, Youtube, Instagram, Facebook och Snapchat till samtal.

– De borde ha ett intresse av att deras användare inte mår dåligt av deras produkter.

Socialministern vill att företagen själva gör mer för att begränsa användningstiden.

– Att det till exempel kommer upp en spärr om man suttit för länge. Så att människor faktiskt får en chans att bryta och få en naturlig paus i sin användning, säger han.

Med hjälp av sina nordiska ministerkollegor vill han öka pressen på bolagen.
– Tillsammans kan vi göra skillnad tror jag. Sedan går det inte att utesluta att vi behöver vidta andra åtgärder, men jag hoppas att man vill lyssna på att vi inte kan fortsätta att ha den här utvecklingen.

Hur mycket skärmtid har du själv?

– Alldeles för mycket!