Hoppa till innehållet

Börsproffsens tips: Sex aktier att köpa nu

De båda förvaltarna Erik Paulsson och Christian Brunlid pekar ut sex aktier de ser köpläge i nu. Bland tipsen finns både en folkaktie och doldisbolag med stor potential.

”Köp den vid något tillfälle och lägg den i byrålådan för den kommer att bli en fantastisk aktie”, säger Christian Brunlid från Handelsbanken Fonder.

Foto: Somyot Techapuwapat; Pressbild

I det nya avsnittet av Börsrådet i Di TV inleder Erik Paulsson, som är förvaltare på Enter Fonder, om att tipsa om ett av Sveriges största bolag: lastbilsjätten AB Volvo VOLV B -4,14%Dagens utveckling.

Aktien är upp med nästan 60 procent det senaste året, inklusive utdelningar. Förvaltaren ser fortsatt köpläge även om han beskriver 2024 som något av ett mellanår för cykliska bolag som Volvo, med svagare lastbilsmarknader i både Nordamerika och Europa.

”Det blir något av ett mellanår även för lönsamheten. Men lyfter man blicken långsiktigt så tror jag att vissa delar fortsatt är väldigt intressanta”, säger han.

Han ser framför sig att bolaget går mot en mer abonnemangsbaserad affärsmodell, vilket gör att marginalen kan bli mer stabil. Med tanke på att Volvos verksamhet är cyklisk brukar lönsamheten skifta i bolaget vilket investerare inte alltid uppskattat.

”I och med olika servicekontrakt kan de binda upp kunder mer långsiktigt. Över tid gör det att marginalen blir mer stabil, och kanske höjs eftersom de bakar in andra delar som försäkringar och finansieringslösningar.

Han tror också att Volvo kan ta marknadsandelar framöver. Bolaget ligger i framkant i Europa när det gäller elektrifierade lastbilar, och när den andelen ökar kommer även Volvos andel av totalmarknaden öka.

Erik Paulsson köptipsar också om teknikkonsulten Afry AFRY -1,33%Dagens utveckling. Aktien har haft en tuff utveckling de senaste åren, men har återhämtat sig med 60 procent sedan den bottennivån i oktober.

Förvaltaren ser att bolaget har en stor exponering mot flera framtidsområden, inte minst digitalisering och den gröna omställningen.

”På den himlen är Afry en av de absolut mest lysande stjärnorna.”

En stor förklaring till bolagets dystra börsutveckling de senaste åren – på tre år sikt är aktien ned med nästan 40 procent – är att bolagets lönsamhet har svajat. Målet är en rörelsemarginal på 10 procent.

”De har en nagel i ögat från marknaden om att de måste leverera”, säger Erik Paulsson och tillägger:

”Jag tror att den förändringsresan fortsätter och i år lär man nå en ebita-marignal uppemot 8 procent. Man är inte på 10 procent än, men jag tror att man når dit om några år.”

Värderingsmässigt handlas Afrys aktie med en rabatt på runt 30 procent mot konkurrenten Sweco.

”Sweco har konstant haft 1-2 procentenheter högre marginal än Afry, men den stora värderingsskillnaden tycker jag inte är rättfärdigad i dagsläget.”

Christian Brunlid, som är förvaltare på Handelsbanken Fonder, köptipsar först om spelutvecklaren MTG MTG B -0,11%Dagens utveckling som i dagsläget handlas marginellt högre än vid årsskiftet. Mobilspelsmarknaden har varit svag de senaste åren, men nu tror förvaltaren att det vänder.

”Vi har sett statistik under det första kvartalet som indikerar att mobilspel går mot organisk tillväxt för första gången på två år. Det är bra att man har det i ryggen.”

Han anser att MTG bjuder på ett starkt fritt kassaflöde och en låg värdering. Dessutom har bolaget en välfylld kassa efter storförsäljningen av ESL för två år sedan.

”Gör de inte återköp så har de stora möjligheter att göra förvärv”, säger han, och tillägger att det bidrar till att han föredrar MTG framför andra spelutvecklare.

”De problem som Embracer och Stillfront har haft, med högt belånade balansräkningar, har inte MTG”, säger Christian Brunlid.

Han tipsar också om Smart Eye som utvecklar ögonstyrningsutrustning till bilar.

”När räntorna börjar gå ned så går riskaptiten upp, och då är det dags att börja titta på bolag som har något att leverera längre fram”, säger han.

EU har bestämt att det från 2026 ska vara obligatoriskt med ögonstyrningsteknik i alla nya bilar som säljs vilket bäddar för en stark utveckling för bolaget.

”De är giganten på det här området. De hade 50 procents organisk tillväxt under det fjärde kvartalet. Det räcker inte för lönsamhet, men det kommer nästa år och 2026 kommer det att explodera.”

Smart Eyes aktie, som handlas på First North, har stigit med drygt 50 procent de senaste tolv månaderna men handlas fortfarande långt under toppnivån från sommaren 2021.

”Köp den vid något tillfälle och lägg den i byrålådan för den kommer att bli en fantastisk aktie. Exakt när det sker vet jag inte men den har förutsättningar att bli det på sikt”, säger Christian Brunlid.

Ett bolag som har haft en riktigt tuff kursutveckling de senaste åren – aktien är ned med 70 procent sedan noteringen hösten 2020 – är Implantica, vars huvudprodukt används för att för att behandla sura uppstötningar.

Christian Brunlid betonar att aktien ligger längre ut på riskskalan och att bolaget inte tjänar några pengar för tillfället.

”Det stora för bolaget är den amerikanska marknaden. Där pågår en dialog med läkemedelsmyndigheten FDA och förhoppningsvis kan man slippa göra en rejäl studie utan kan luta sig mot framgången som har varit i Europa”, säger han.

Förhoppningen är att Implantica kan lansera sin produkt i USA nästa år – och då kan det bli bingo för bolaget. Han drar paralleller till ett annat medicinteknikbolag, Bonesupport, vars aktie har stigit med 460 procent de två senaste åren.

”Vi har sett andra bolag på börsen, som Bonesupport, som har en väldigt bra produkt. Helt plötsligt tar marknaden fart, och då tar också aktien fart. Implantica kan hamna i samma läge.”

Erik Paulssons sista köptips finns också i hälsovårdssektorn då han vill slå ett slag för vård- och diagnostikföretaget Medicover MCOV B -0,91%Dagens utveckling, som mot bakgrund av sin stora verksamhet i Ukraina har haft en utmanande period sedan Ryssland invaderade landet.

Medicover har de flesta av sina sjukhus i Central- och Östeuropa men satsar just nu på att växa i jättelandet Indien.

”Det är ett land med en högt stigande andel medelklass. Marknaden för hälsovård är underinvesterad, så det finns en skriande behov av hälsovårdsplatser och sjukhus.”

Han framhåller att Medicover har en bra position i landet och att bolaget har lokala partner, vilket är viktigt på marknaden där bolaget har investerat stora pengar de senaste åren.

”Den höga investeringstakten har inneburit att marginalerna har varit nedpressade, men framöver tror jag att vi kommer att se en dubbelsiffrig tillväxt i vinst per aktie.”

 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera