Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ludvig Åberg

Ludvig Åberg kan bli förste svensk att vinna The Masters

Under söndagskvällen kan Ludvig Åberg skriva golfhistoria. 

Med enbart tre slag bakom ledaren har rookien chans att bli förste svensk att vinna The Masters.

– Jag tänker på det hela tiden, säger Åberg enligt Golf Digest. 

Ludvig Åberg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Regerande mästaren Scottie Scheffler leder också inför söndagens runda.
Foto: JOHN G MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Klättringen till världstoppen har gått i rekordfart för 24-åringen från Eslöv. Han är redan rankad nia i världen och hunnit vinna på både PGA- och Europatouren. 

Åberg fick dessutom vara med i Europas vinnande Ryder Cup-lag – som förste spelare utan att ha spelat en major.

Majordebuten denna vecka på Augusta National har varit lyckad. När allt ska avgöras under söndagen har Åberg gett sig själv en bra chans bli förste rookie sedan 1979 att få ikläda sig den gröna kavajen.

Han kan också bli förste svensk någonsin att vinna The Masters.

– Jag tänker på det hela tiden. Jag är okej med att tänka på det. Självklart är jag en tävlingsmänniska och vill vinna turneringar. Jag är väldigt lyckligt lottad att vara i den här positionen och vara här och spela golf. Jag tror inte du ska försöka undvika att tänka på det. Jag försöker omfamna det och vara okej med allt som kommer med det, säger Åberg enligt Golf Digest.

Världsettan kan krossa drömmen

I vägen för Åbergs dröm om en historisk seger står världsettan Scottie Scheffler. Amerikanen leder på totalt sju slag under par, tre bättre än Ludvig Åberg.

Scheffler vann tävlingen 2022 och har varit i en klass för sig denna säsong med två segrar och en andraplats på sina tre senaste starter.

– Jag ska hålla ett öga på ledartavlan och se hur jag ligger till. Du kan inte spela Augusta på något annat sätt även om du måste. Du kan inte försöka forcera något. Du måste ge dig själv rätt lägen och försöka sätta puttarna. Det är vad jag ska försöka göra, även om jag är i ledning eller fyra slag bakom, säger Åberg.

Vädret en oväntad fördel

De två senaste dagarna har dock Åberg spelat bättre än Scheffler båda gångerna med rundor på 69 och 70 slag jämfört med 72 och 71.

En förklaring är de hårda vindar som varit på Augusta. Förhållanden som Åberg trivs i.

– Vi spelade mycket i blåsten i Lubbock (Texas, där Åberg gick på college, reds. anm) och de senaste två dagarna har liknat det. Jag vet inte om det spelar någon roll men jag antar att jag är lite mer van med det.

Ludvig Åberg slår ut 20.25, svensk tid, tillsammans med Max Homa. 

Sändningarna från The Masters börjar med Featured Groups klockan 16.15 och sänds i Viaplay, som även sänder live från Amen Corner och hål 15 och 16.

SVT:s huvudsändning startar 20.00 och ses på SVT24 och SVT Play. 

22.30 går den över till SVT1 och fortsätter digitalt i SVT Play.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.