18-åring sänkte AIK i premiären

Uppdaterad 2024-04-15 07.39 | Publicerad 2024-04-14 14.57

Det blev en tung comeback i damallsvenskan för AIK.

Kristianstads 18-åriga Katla Tryggvadottir sänkte Stockholmslaget i premiären.

– Det är för dåligt. Det är saker vi har pratat om och vi släpper till det alldeles för mycket, säger AIK:s Adelisa Grabus.

Redan i den åttonde minuten curlade Hlin Eiriksdottir in en fin boll bakom AIK:s backlinje i regnet på Skytteholm. Det isländska nyförvärvet Katla Tryggvadottir tog sig förbi Patricia Fischerova och Tabby Tindell kunde enkelt stöta in 1–0 till gästerna.

– Jag tycker att vi gör en väldigt bra prestation. Vi har kontroll över matchen hela tiden, säger Eiriksdottir.

Släpper in för enkla mål

Och den isländska duon var inblandad även i 2–0 målet, som kom i den 34:e minuten, när AIK än en gång tappade markeringen på bortre ytan.

– Jag tycker att, som det har sett ut på försäsongen också, att vi släpper det till alldeles för enkla mål. På våra egna misstag, säger Adelisa Grabus.

Hon får medhåll av försvarsgeneralen Jennie Nordin.

– Först och främst så tycker jag att vi tappar kanterna. Deras kanter har ett övertag på vår backlinje under hela första halvleken.

Eiriksdottir slog in bollen och 18-åriga Tryggvadottir satte sitt första mål i damallsvenskan.

– Jag är bara glad att det inte tog lång tid att göra mitt första mål här. Jag har bra spelare runt mig som hjälper mig mycket.

Vad betyder det för dig att få göra det första målet så tidigt?

– Det betyder mycket. Jag är jätteglad men det är upp till mig att fortsätta och göra mer mål.

”Kanske var lite grisigt”

AIK fick, till de 594 personerna på Skytteholms stora glädje, in i en reducering i slutet av första när Silje Jaatinen bröt igenom och slog en boll som styrdes in av Kristianstadmittbacken Clare Polkinghorne.

Men närmar än så kom inte nykomlingarna.

I stället var det Kristianstad som hade de vassaste chanserna i den andra och Serina Backmark fick stå för flera kvalificerade räddningar innan Tryggvadottir via mittbacken Emma Engström.

Framspelad av Hlin Eiriksdottir.

– Jag tycker att vi gör bra mål. Det sista målet var kanske lite grisigt, men första två är nog precis det som vi har tränat på hela försäsongen, säger hon.

Matchen slutade 1–3 och var AIK:s första förlust i seriespel på 526 dagar, vilket är senast de spelade en damallsvensk match.