Utövarna rasar mot Nikes OS-dräkter

Publicerad 2024-04-14 15.08

Nike har presenterat friidrottarnas tävlingsdräkter inför OS.

Men de har omgående bemötts med en hel del kritiska röster.

– Det är absurt och respektlöst, säger Lauren Fleshman.

Det brukar ju inte minst vara en del snack när olika klubbar släpper sina matchställ inför en säsong. Så väl även när fotbollsspelare kanske dyker upp i ett par nya skor.

Men nu har även det amerikanska friidrottslandslaget fått ögonen på sig när de ihop med Nike lanserat tävlingsdräkterna inför OS i Paris i sommar. Mer exakt har just Nike fått en hel del kritik för hur en viss modell av dräkterna är utformad.

Dräkterna som får kritik är av en modell som de kvinnliga friidrottarna kan använda under mästerskapet. De presenterades tidigare i veckan och reaktionerna på modellen som mer liknar en benlös baddräkt har inte låtit vänta på sig.

Lauren Fleshman har gjort tre friidrotts-VM för USA kallar det för ett ”sexualiserande klädsel”.

OS-dräkterna för de amerikanska manliga och kvinnliga friidrottarna.

– Det är absurt. Att tvingas bära något sådant när man ska prestera och inte behöva tänka hur man ser ut när man rör sig, det är respektlöst, säger hon till The Times.

Nikes svar på kritiken

Femita Ayanbeku, som deltagit på två Paralympics, var kritisk på Instagram:

Det är ju ett skämt. Jag är någons mamma och kan inte visa upp mig så där. Var är shortsen?””, skrev hon i en kommentar enligt Forbes.

Längdhoppsstjärnan från England, Abigail Irozuru, frågade sig:

Fick någon kvinnlig idrottare ens frågan att hjälpa till med dräkten?”.

Samtidigt har världsmästaren Katie Moon försvarat utformningen av dräkterna.

New York Times har ställt frågan till Nike som svarat och menar att det kommer att finnas flera varianter av tävlingsdräkter att välja mellan för utövarna.

– Det finns nästan 50 unika varianter till män och kvinnor. Flera har fått finjusteringar och specifika modeller, säger John Hoke på Nike.

Lauren Fleshman.

Följ ämnen i artikeln