Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Längsta kastet på 35 år – kan ändå missa OS

Yaimé Pérez nöjde sig inte med att passera drömgränsen 70 meter för första gången i livet.

Kubanskan slog till med det längsta diskuskastet av en kvinna sedan 1989.

Trots mäktiga 73,09 är hennes OS-deltagande ett stort frågetecken.

Foto: Zheng Huansong via www.imago-images.d / www.imago-images.de

Efter ett inledande övertramp skickade Pérez i väg diskusen till ett nytt personbästa i den andra omgången av lördagens kasttävling i Oklahoma, USA – känt för sina gynnsamma vindförhållanden. Men trots att 71,96 var ett präktigt personbästa med 2,5 meter var hon långt ifrån klar.

Världsmästaren från 2019 fann nya höjder i den tredje omgången då hon svingade diskusen över 73 meter. Hennes 73,09 var inte bara världsårsbästa med hästlängder, det var också nytt nordamerikanskt rekord och det längsta kastet av en kvinna sedan östtyskan Ilka Wyluddas 74,56 den 23 juli 1989.

Yaimé Perez klättrar upp på nionde plats genom tiderna med sitt kast och borde segla upp som solkar favorit till OS-guldet i sommar. Problemet är att det är högst osäkert om hon kommer att tävla i Paris-spelen.

32-årigen, som tog OS-brons i Tokyo senast, har nämligen flytt sitt hemland. Efter VM i Eugene, USA, 2022 valde hon att avvika från det kubanska landslaget och följde inte med tillbaka till Kuba. Hon deltog inte i VM i Budapest förra året.

Kuba har en lång historia av att idrottare försvinner i samband med tävlingar utomlands.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.